Acasă Război Rușii fug din țară de frica mobilizării militare, biletele de avion s-au epuizat la câteva minute după anunțul lui Putin

Rușii fug din țară de frica mobilizării militare, biletele de avion s-au epuizat la câteva minute după anunțul lui Putin

0
115

Vladimir Putin a anunţat miercuri, 21 septembrie, o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina La câteva minute după anunț au fost epuizate biletele de avion pentru această zi, anunță presa din Rusia pe rețelele sociale.

Este vorba despre zboruri directe spre Istanbul și Erevan, capitala Armeniei.

La câteva minute după discursul lui Putin, toate biletele directe pentru 21 septembrie spre Istanbul și Erevan au fost epuizate”, se arată în postare.

Rușii fug mâncând pământul de mobilizarea parțială și de Putin. Foarte mulți oameni și-au cumpărat deja bilete de avion către Armenia, Turcia sau Georgia.

Cei care nu au reușit să găsească un bilet de avion, au căutat pe internet metode care să îi ajute să scape de înrolare. Interesul pentru informațiile despre ”cum poți scăpa de armată”, a atins marți, înainte de discursul lui Putin, vârful căutărilor pe internet.

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea militară parțială în Rusia. El a vorbit despre evoluția războiului, precizând că obiectivul este ”eliberarea regiunii Donbas”.

Țarul de la Kremlin a subliniat că activitățile de mobilizare vor începe miercuri, 21 septembrie.

”Decretul de mobilizare parțială a fost semnat. Ministerul Apărării a fost inițiatorul”, a transmis el. ”Activitățile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Le dau instrucțiuni șefilor de regiuni să ofere toată asistența necesară în activitatea comisariatelor militare”, a mai spus Putin.

După mobilizarea parțială, principalele obiective ale operațiunii speciale, potrivit lui Putin, rămân neschimbate – acestea sunt, în primul rând, eliberarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

Anterior, Duma de Stat a aprobat modificări la Codul Penal al Federației Ruse, în care a inclus conceptele de ”mobilizare” și ”timp de război”. Acum, pentru refuzul de a participa la ostilități, pedepsele vor fi cu închisoarea de doi până la trei ani (partea 2.1 a articolului 332 din Codul penal).

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru „operaţiunea militară specială” în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.

În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev.

Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui „șantaj nuclear”.

”Cum să scap de armată” și ”cum să părăsesc Rusia”, cele mai populare căutări pe Google înainte de discursul în care Putin a decretat mobilizare parțială

Expresia ”cum să părăsești Rusia” a apărut marți în căutările pe Google, înainte de mult așteptatul discurs al lui Putin, notează Newsweek. Discursul lui Putin a fost brusc reprogramat pentru miercuri, deoarece Kremlinul a semnalat că va răspunde la pierderile din Ucraina cu abordări mai agresive care i-ar putea afecta pe rușii obișnuiți.

Canalul de Telegram Mozhem Obyasnit, fondat de dizidenți ruși, a constatat că pe Google căutările despre cum să părăsești țara au atins un vârf la ora 18:00, ora Moscovei, după ce a văzut o creștere bruscă marți mai devreme. Locuitorii teritoriului Khabarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, la granița cu China, au fost deosebit de interesați să plece, potrivit canalului.

Rușilor li s-au dat 12 ore de odihnă, astfel încât Google să poată răspunde la toate întrebările, inclusiv la întrebarea – care este speranța medie de viață a unui soldat rus în Ucraina”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.

Putin se pregătește să se adreseze țării după contraatacul de succes al Ucrainei, care a recăpătat zone mari din nord-estul țării, ocupate de ruși, avansând și în sud, lângă orașul Herson.

Armata Rusiei s-a confruntat cu probleme continue de pierderi de trupe și moral scăzut, după ce s-a confruntat cu o rezistență neașteptat de puternică în Ucraina. Bursa de valori rusă a criticat marți temerile legate de scăderea exporturilor de energie și de posibilitatea unei mobilizări în masă pentru a inversa valul în Ucraina.

Legislatorii ruși au avansat marți o legislație care înăsprește pedepsele pentru soldații fugari.

Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin? 300.000 de militari în rezervă vor răpunde la apel.

În cadrul discursului său, Putin a declarat că Rusia are nevoie de voluntari care să lupte alături de armata rusă profesionistă. Aceștia vor fi tratați la fel, inclusiv cu plăți și garanții sociale.

Putin susține că ”mobilizare este parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. A fost semnat decretul de mobilizare parțială.

The Guardian oferă câteva citate scurte de la ministrul rus al Apărării, despre ce presupune mobilizarea parțială:

– Se aplică celor cu experiență militară anterioară;
– Persoanele care au servit ca recruți sau studenți nu sunt chemați;
– Persoanele chemate vor primi instruire înainte de a fi dislocate;
– Rusia are resurse uriașe, 25 de milioane de oameni, dintre care 300.000 de rezerve vor fi apelate.

Agenția de presă RIA Novosti din Rusia prezintă un mic fragment din discursul separat al ministrului Apărării, Serghei Șoigu, despre mobilizarea parțială a Rusiei pe care Vladimir Putin a anunțat-o. Șoigu a explicat că ”mobilizarea este necesară pentru a controla linia de contact de 1.000 km, precum și teritoriile eliberate”.

Corespondentul The Guardian la Moscova, Andrew Roth, raportează că soldaților ruși li se vor prelungi contractele pe termen nelimitat, ca parte a mobilizării parțiale.

Mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular și subliniază că războiul nu decurge conform planului Moscovei, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Podolyak a spus într-un mesaj text către agenția de presă că președintele rus Vladimir Putin încearcă să transfere vina pentru declanșarea unui ”război neprovocat” și înrăutățirea situației economice a Rusiei, către Occident.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Propagandistul lui Putin, delir și criză de nervi, după ce Olaf Scholz a anunțat, că trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina: ”Naziști nenorociți”

Propaganda Moscovei a reacționat furibund după ce informațiile din presa occidentală au ar…