Acasă Război Slovacia a anunţat, că urmează să susțină efortul împotriva invaziei rusești și trimite 13 avioane de vânătoare MiG-29, în Ucraina

Slovacia a anunţat, că urmează să susțină efortul împotriva invaziei rusești și trimite 13 avioane de vânătoare MiG-29, în Ucraina

0
58

Slovacia a anunţat că, va trimite 13 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, fiind a doua ţară membră NATO care trimite aeronave de luptă după Polonia.

Guvernul slovac, a aprobat transferul către Ucraina a 13 avioane de vânătoare MiG-29. Transferul aeronavelor ar trebui să aibă loc în viitorul apropiat, asta dacă nu a început deja fără a se fi comunicat în mod oficial acest aspect. Cert este că Forțele Aeriene Slovace au anunțat oficial că și-au luat adio, în toamna anului trecut, de la MiG-29. Decizia vine după multe luni de discuții pe tema transferului de avioane de luptă către Ucraina. Luarea acestei decizii face ca Slovacia să fie a doua țară din cadrul „coaliției MiG-29” care finalizează transferul acestor aeronave către Ucraina.

Eduard Heger, premierul Slovaciei, a anunţat, astăzi, că va trimite avioanele de vânătoare MiG-29 în Ucraina.

Promisiunile trebuie onorate, iar atunci când Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de vânătoare, eu am spus că vom face tot ce e posibil. Sunt bucuros că şi alţii fac acelaşi lucru. Ajutorul militar este cheia asigurării că Ucraina se poate apăra împotriva Rusiei„, a declarat prim-ministrul Slovaciei într-o postare pe Twitter.

Astfel, Slovacia devine a doua ţară NATO care trimite avioane de vânătoare în Ucraina, după ce, ieri, Polonia a anunţat că va expedia Kievului aparate de vânătoare MIG-29, transferul urmând să fie efectuat în următoarele zile.

Anunțul a fost făcut, joi, de președintele Andrzej Duda, citat de presa internațională.

În prima etapă, vom transfera Ucrainei, în următoarele zile, patru aparate deplin operaționale„, a spus Duda în cursul unei conferințe de presă organizate după întâlnirea cu președintele Cehiei, Petr Pavel.

Pachetul va include, de asemenea, rachete antiaeriene – tipul acestora nu a fost nespecificat.

Decizia Slovaciei vine la o zi după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că primele avioane MiG-29 poloneze vor fi transferate Ucrainei în următoarele câteva zile.

Avioanele de luptă MiG-29 vor fi transferate ca parte a asistenței în domeniul apărării oferite Ucrainei de către Slovacia.

Avioanele MiG-29, pe care Ucraina le-a solicitat încă de la începutul războiului, vor ajuta Forțele Aeriene Ucrainene să protejeze mai bine spațiul aerian naţional și să intercepteze ținte inamice.

”Guvernul slovac tocmai a aprobat livrarea a 13 avioane MiG-29 către Ucraina! Promisiunile trebuie respectate, iar când președintele Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot ce putem. Mă bucur că și alții fac același lucru. Asistența militară este esențială pentru capacitatea Ucrainei și a întregii Europe de a se apăra împotriva Rusiei”, a scris Eduard Heger pe Twitter.

Polonia va livra Ucrainei în zilele următoare primele patru avioane de vânătoare de tip MiG-29

În urma unei întâlniri cu omologul său ceh, Petr Pavel, aflat într-o vizită oficială la Varșovia, președintele polonez, Andrei Duda, a anunțat, pe 16.03.2023, că, în zilele următoare, Polonia va transfera Ucrainei primele patru avioane de vânătoare de tip MiG-29.

Trimitem MiG-29 în Ucraina”, a declarat acesta, subliniind că Polonia are acum peste 10 astfel de avioane în stoc.

În următoarele câteva zile, vom preda Ucrainei primele patru avioane de acest tip complet funcționale”, a spus Duda.

Potrivit precizărilor sale, “restul avioanelor sunt acum în service. Acestea vor fi pregătite și predate părții ucrainene”.

După cum a subliniat Duda, “acestea sunt avioanele pe care le-am primit la un moment dat de la armata RDG. Ele sunt încă active în apărarea noastră antiaeriană, dar se află în ultimii ani de activitate”.

Potrivit planurilor curente, Polonia intenționează să-și refacă integral înzestrarea Forțelor Aeriene. Astfel, în cursul acestui an, sunt așteptate primele avioane noi de tip FA-50 din Coreea de Sud, urmând ca, în perspectivă, în țară să ajungă și avioanele de vânătoare F-35 comandate în SUA.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Pentru a întări ”eforturile de pace” împreună cu Xi, un bloc de locuinţe a fost lovit azi de o rachetă, în oraşul Zaporojie

Un bloc de locuinţe a fost lovit de o rachetă în oraşul Zaporojie. Sunt şapte morţi în tot…