Acasă Război Ucraina, război, ziua 102, ruşii s-au întors la Kiev, explozii puternice în două cartiere din zona Capitalei

Ucraina, război, ziua 102, ruşii s-au întors la Kiev, explozii puternice în două cartiere din zona Capitalei

0
194

Ziua 102 a războiului din Ucraina. Kievul a fost atacat cu rachete lansate din Marea Caspică. Peste 260 de copii uciși de la începutul invaziei. Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un mesaj difuzat pe Telegram.

Noi explozii au fost raportate în această dimineață în capitala Ucrainei, Kiev. De asemenea, rușii au reluat aseară tirul de rachete asupra mai multor localități din estul Ucrainei. Potrivit presei ucrainene, în orașul Donețk au fost mai multe explozii. Alte 4 localități au fost ținta unor atacuri cu rachete. Tot ieri, cea mai mare mânăstire din lemn din Ucraina, monument de patrimoniu național, a ars după ce a fost bombardată de ruși. Înăuntru erau aproximativ 300 de refugiați, inclusiv persoane cu dizabilități, vârstnici și 60 de copii și bebeluși. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU. Liderul de la Kiev îi acuză pe militarii Moscovei că știau sigur ce obiectiv atacă.

Câteva explozii au avut loc în cartierele Darnytsky şi Dniprovsky din Kiev. Echipele de intervenţie sting incendiul”, a scris primarul capitalei Ucrainei. Sirenele au sunat în multe alte oraşe ale ţării.

”Lupte de stradă” au loc în Sievierodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, unde forţele Moscovei au lansat o ofensivă puternică pentru a controla întregul bazin minier Donbass.

Situaţia la Sievierodoneţk, unde continuă luptele de stradă, rămâne extrem de dificilă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică din reşedinţa sa de la Kiev, deplângând ”raidurile aeriene, tirurile de artilerie şi cu rachete constante”.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele Volodimir Zelenski afirmase că 261 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei: ”Dar acesta este numărul oficial. Cu cât aflăm mai multe despre cei care au fost îngropaţi în teritoriile ocupate, cu atât mai mare, din păcate, poate fi numărul de nume de pe această listă.

E înfricoşător să citeşti. Anul naşterii, locul de reşedinţă, împrejurările morţii… Toţi ar fi în viaţă acum dacă o singură persoană din Moscova nu ar fi provocat această catastrofă. Acest lucru nu mai poate fi remediat. Pentru că acest război este deja în curs. Dar consecinţele teribile ale acestui război pot fi oprite în orice moment. Armata rusă poate opri arderea bisericilor. Armata rusă poate opri distrugerea oraşelor. Armata rusă poate opri uciderea copiilor. Dacă aceeaşi persoană din Moscova dă un astfel de ordin. Iar faptul că încă nu există o astfel de ordine este o umilinţă evidentă pentru întreaga lume”.

Papa Francisc a cerut duminică să se desfăşoare ”negocieri adevărate” care să permită ajungerea la ”o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă” în Ucraina şi a invitat ”responsabilii naţiunilor” să nu ducă ”umanitatea la distrugere”.

Francisc a amintit că, ”odată cu împlinirea a 100 de zile de la începerea agresiunii armate (ruse) în Ucraina, asupra Umanităţii s-a abătut din nou coşmarul războiului, care reprezintă negarea visului lui Dumnezeu”.

Popoare care se înfruntă, care se ucid, oameni care în loc să se apropie sunt alungaţi din casele lor”, a spus papa Francisc, vorbind despre ”furia distrugerii şi a morţii (…) care alimentează o escaladare tot mai periculoasă pentru toţi”.

”Reiau apelul meu către responsabilii naţiunilor: Nu duceţi Umanitatea la distrugere, vă rog”, a transmis suveranul pontif, repetând această ultimă frază, în aplauzele celor circa 25.000 de credincioşi strânşi în piaţa Sf. Petru.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a insistat ”să aibă loc negocieri adevărate, concrete, pentru o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă, să se asculte strigătul disperat al oamenilor care suferă, aşa cum vedem în mass-media zi de zi, să se manifeste respect pentru vieţile oamenilor, să se oprească macabra distrugere a oraşelor şi satelor peste tot”.

Să ne rugăm, angajându-ne fără odihnă în favoarea păcii”, le-a spus el credincioşilor, la o zi după ce şi-a reiterat disponibilitatea de a călători în Ucraina, ”la momentul oportun”.

Papa Francisc a mai anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului ucrainean, cu care va discuta despre posibilitatea unei deplasări în această ţară.

Comandantul trupelor ruse care au invadat Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov, supranumit „Călăul din Siria”, a primit termen până pe 10 iunie să cucerească orașul Severodonețk, un câmp de bătaie foarte disputat, sau să blocheze definitiv ruta logistică Lisiciansk – Bahmut, afirmă șeful administrației militare din Lugansk.

De aceea, (au adus) un număr imens de forțe, tot ce aveau, toate rezervele folosesc totul pentru a îndeplini aceste două misiuni”, a spus Serhii Haidai.

La Severodonețk se dau lupte grele pentru controlul asupra orașului, a cărui soartă a ajuns să fie comparată cu cea a Mariupolului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, potrivit agenţiei de presă de stat TASS, citată de Reuters.

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit”, a spus Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

Spania va livra Ucrainei rachete anti-aeriene și tancuri Leopard, anunță cotidianul El Pais duminică, citând surse guvernamentale.

Pe lângă arme, Spania va asigura și antrenamentul militarilor ucraineni, care vor fi instruiți cum să folosească echipamentele primite. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde se află 500 de militari spanioli, în cadrul operațiunii Prezență Avansată NATO.

Potrivit surselor El Pais, decizia de creștere a ajutorul oferit Ucrainei a venit în urma vizitei la Kiev a premierului Pedro Sanchez, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pe 21 aprilie, dar a fost întârziată de complexitatea operațiunii.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Zelenski anunţă, că Liman este „total eliberat” de armata rusă, Kadîrov și ”Bucătarul lui Putin”, furioși pe generalii ruși pentru înfrângere

Armata rusă s-a recunoscut înfrântă și s-a retras complet din Liman. Reacție nervoasă a lu…