Acasă Război Zelenski anunţă, că Liman este „total eliberat” de armata rusă, Kadîrov și ”Bucătarul lui Putin”, furioși pe generalii ruși pentru înfrângere

Zelenski anunţă, că Liman este „total eliberat” de armata rusă, Kadîrov și ”Bucătarul lui Putin”, furioși pe generalii ruși pentru înfrângere

0
180

Armata rusă s-a recunoscut înfrântă și s-a retras complet din Liman. Reacție nervoasă a lui Kadîrov, Armata rusă anunță că s-a retras din orașul ucrainean Liman.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că ”s-a retras” din oraşul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, pe care soldaţi ucraineni afirmaseră că îl ‘încercuiseră’ în ultimele ore.

Amenințate să fie încercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile’, a indicat sec Ministerul Apărării într-un comunicat în care a încercat fără succes să mascheze înfrângerea și pierderea unui oraș strategic atât de important, scrie Defense România.

Liman, aflat sub control rus din mai, este un important nod feroviar către principalele bastioane ucrainene din Donețk: Kramatorsk și Sloviansk.

Căderea Limanului l-a scos din minți pe Ramzan Kadîrov, dictatorul cecen lansându-se într-un val de acuze la adresa generalului rus Alexander Lapin, cel responsabil cu apărarea orașului.

Karîrov îl acuză pe generalul rus că se face vinovat de retragerea rusă și că a dat ordin ca luptători așa-zisa republică Lukansk și unități militare ruse au fost mobilizate pe toate direcțiile frontierelor din Liman, dar acestora nu le-au fost asigurate canalele de comunicații necesare, precum nici muniție suficientă.

Ramzan Kadîrov, citat de publicația rusă Kommersant, susține că în urmă cu două săptămâni a purtat o discuție cu generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, pe care l-a informat cu privire la pericolul din Liman. Șeful armatei ruse însă a dat asigurări că generalul Lapin va gestiona cum trebuie situația.

Totodată, potrivit lui Kadîrov, generalul Lapin și-a mutat sediul militar la 150 de kilometri de liniile frontului și de Liman.

Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Donețk – Sloviansk și Kramatorsk – și la sud-est de Izium, în regiunea Harkov.

Limanul e un punct cheie în ceea ce privește aprovizionarea Armatei ruse în Donbas.

Ameninţate să fie încercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile”, a indicat Ministerul Apărării.

Sâmbătă, guvernatorul lui Luhansk, Serghei Haidai, a spus prin Telegram: „Ocupanţii prinşi în Liman au cerut comandamentului rus să le permită să părăsească oraşul, dar au fost refuzaţi”.

El a adăugat: „Posibilităţile de a livra muniţie ruşilor în oraşul înconjurat sau de o ieşire paşnică din aşezare sunt deja blocate„.

Puţin mai devreme, ucrainenii afirmaseră că au „intrat” în Liman, oraş din regiunea Doneţk, anexată vineri de Moscova.

Forţele de asalt aerian ucrainene intră în Liman, regiunea Doneţk”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

Anterior, armata ucraineană a susţinut că a ”încercuit” aproximativ 5.000 de soldaţi ruşi în acest oraş din regiunea Doneţk, anexată vineri de Rusia.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Ipocrizie, paranoia și austeritate la parada de ”Ziua Victoriei” la Moscova, un Putin machiat neuniform, spune că, ”împotriva Rusiei se poartă un adevărat război”

Putin, discurs de zece minute la parada de 45 de minute de Ziua Victoriei: „Împotriv…