Acasă Război Zelenski, reacție nervoasă față de ezitarea aliaților: „Dați-ne tancuri”, Șeful Pentagonului confirmă disensiunile si insistă pentru continuarea ajutorării Ucrainei

Zelenski, reacție nervoasă față de ezitarea aliaților: „Dați-ne tancuri”, Șeful Pentagonului confirmă disensiunile si insistă pentru continuarea ajutorării Ucrainei

0
47

Volodimir Zelenski și-a pierdut răbdarea în fața ezitării aliaților de a acorda în continuare asistență militară pentru a susține efortul de război: „Dați-ne tancuri! Nu avem timp!” Președintele ucrainean a invocat în fața aliaților urgența nevoii de tancuri pentru Kiev în războiul declanșat de Moscova.

Volodimir Zelenski a lăsat diplomația la o parte și a subliniat că, deși ar trebui să se arate „de sute de ori” recunoscător pentru sprijinul de până în prezent al aliaților, vorbele nu pot ține locul armelor.

Vă mulțumesc pentru condoleanțe și pentru pachetul de asistență militară (…) Cred că unitatea noastră va deveni și mai puternică. Avem însă mult timp la dispoziție? Nu, teroarea nu îngăduie multe discuții. Teroarea care arde oraș după oraș (ucrainean, n.r.) devine insolentă atunci când apărătorii libertății rămân fără armele împotriva sa.

Războiul început de Rusia nu permite întârzieri și vă pot mulțumi de sute de ori (…) având în vedere tot ceea ce am făcut deja. Însă sute de mulțumiri nu înseamnă sute de tancuri. Nu pot să pun vorbe în locul armelor care sunt necesare pentru a combate artileria rusă sau în locul rachetelor antiaeriene de care este nevoie pentru a apăra populația în fața loviturilor ruse efectuate din aer.

Timpul rămâne o armă în mâinile rușilor. Trebuie să ne grăbim, timpul trebuie să devină arma noastră.

Alături de sistemele de apărare antiaeriană și de artilerie, tancurile și blindatele ne-ar ajuta foarte mult„, a declarat președintele ucrainean, vineri, prin legătură video, în fața participanților la evenimentul de la baza militară Ramstein din Germania.

Zelenski: „Stă în puterea voastră să ne dați artileria de care avem nevoie!„.

El a cerut miniștrilor Apărării din statele care ajută Ucraina să nu permită „o nouă ordine mondială în care va ura va face legile” și să-și dubleze eforturile în favoarea țării sale.

Stă în puterea voastră să ne garantați artileria de care avem nevoie„, a concluzionat el.

La reuniunea de la Ramstein, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a prezentat cel mai recent pachet de sprijin militar pentru Ucraina, enumerând o varietate de echipamente militare incluse, între care sisteme de apărare aeriană Patriot, transportoare blindate de infanterie și cantități mari de muniție.

Însă din enumerarea lui Austin a lipsit ceea ce Kievul cere cu mare insistență în ultima vreme, și anume, tancul M1 Abrams, principalul car de luptă modern al armatei americane.

De altfel, furnizarea de tancuri occidentale este principala solicitare a Ucrainei în prezent.

SUA și Germania, explicații diferite pentru refuzul de a da tancuri Ucrainei.

Mai multe țări europene s-au oferit să trimită în Ucraina tancuri germane Leopard, dar inițiativa este condiționată de aprobarea Germaniei, ca producător al acestui vehicul de luptă.

Berlinul a refuzat până acum să acorde această permisiune, indicând că ar face acest lucru doar dacă SUA vor oferi, la rândul lor, tancuri Abrams Ucrainei.

Trebuie să facem tot ce e posibil pentru a evita un război NATO – Rusia„, a afirmat în mod repetat cancelarul Olaf Scholz, indicând principala rațiune din spatele ezitărilor la solicitările Kievului.

La rândul său, Washingtonul și-a justificat reținerile privind livrarea de Abrams, evocând dificultățile tehnice legate de întreținerea acestor vehicule.

Şeful Pentagonului anunţă noi ajutoare militare pentru Ucraina: ”Rusia rămâne fără muniție. Este cu ochii pe noi”. Lloyd Austin a anunţat că SUA va continua să ofere sprijin militar pentru Ucraina, în timp ce Rusia rămâne fără muniţie.

Ţările care sprijină militar Ucraina, au participat astăzi la o reuniune în Germania, de la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aşteaptă ”decizii solide”, pentru a ajuta ţara sa în viitoarele bătălii împotriva Rusiei.

Reuniunea de astăzi este a treia, de la începutul conflictului, în acest format numit ”Ramstein”. Miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit sub coordonarea secretarului american al apărării Lloyd Austin, care a anunţat că Rusia rămâne fără armament şi că este cu ochii pe NATO.

Acesta este un moment decisiv pentru Ucraina şi o decadă decisivă pentru lume așa ca nu faceți greşeli. Vom sprijini Ucraina pentru a se apăra cât timp este nevoie. Știm că Rusia este în continuare orientată către agresiune şi cucerire, omorând mulţi ucraineni nevinovaţi. Rusia rămâne fără muniție şi suferă pierderi importante şi se bazează pe puținii parteneri care au rămas. Este cu ochii pe noi„, a precizat Lloyd Austin.

De asemenea, şeful Pentagonului a anunțat că va oferi cel mai mare pachet de asistență militară pentru Ucraina, de la începutul războiului.

Suntem mândri să anunțăm un nou pachet de armament pentru Ucraina care să o ajute pentru a se apăra. Acest nou pachet de asistență are o valoare de aproximativ 2,5 milioane de dolari şi este cel mai mare de până acum. Valoare ajutorului miliar va fi ridicată la 26,7 miliarde de dolari„, a afirmat secretarul american al apărării.

Totodată SUA va oferi şi antrenament pentru soldații ucraineni. Acest antrenament va avea loc şi cu sprijinul statelor europene.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziția Germaniei potrivit căreia nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.

Poate că l-ați auzit pe ministrul german al apărării spunând mai devreme că nu au luat o decizie privind furnizarea de tancuri Leopard”, a declarat el ca răspuns la întrebarea unui reporter.

Suntem cu adevărat concentrați pe – este să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a avea succes în acest moment. Așa că avem o fereastră de oportunitate aici, de acum până în primăvară … oricând își vor începe operațiunea, contraofensiva. Și asta nu este o perioadă lungă de timp. Trebuie să adunăm capacitățile potrivite”, a continuat el.

Austin a revenit la declarațiile sale despre aliații occidentali care trimit arme de apărare în Ucraina, precum și la planurile Marii Britanii de a furniza tancuri de luptă.

Polonia, de exemplu, continuă să ofere tancuri și va oferi tancuri, iar alte țări vor oferi și ele o anumită capacitate de tancuri. Nu am niciun anunț de făcut cu privire la (tancurile M1 Abrams), iar pe ministrul german al apărării l-ați auzit spunând că nu au luat o decizie cu privire la (tancurile) Leopard”, a declarat el.

Oficialii germani și americani par a fi blocați în impas în ceea ce privește trimiterea de tancuri, în urma numeroaselor apeluri din partea conducerii Kievului. În ultimele zile, oficialii germani au indicat că nu vor trimite tancurile lor Leopard în Ucraina și nici nu vor permite oricărei alte țări care are în inventar tancurile de producție germană să facă acest lucru, dacă SUA nu sunt de acord să trimită și ele tancurile sale M1 Abrams la Kiev – lucru pe care Pentagonul a declarat de luni de zile că nu intenționează să îl facă, având în vedere costurile logistice de întreținere a acestora.

Rusia a calificat reuniunea de la Ramstein drept o provocare venită din partea Occidentului, care va duce la intensificarea conflictului și la creșterea numărului victimelor.

Reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania, centrată pe acordarea echipamentelor militare Ucrainei, a fost considerată de Rusia o „provocare” și o „escaladare periculoasă”, relatează EFE.

Considerăm această reuniune drept o instigare provocatoare deschisă din partea Occidentului, care ridică miza conflictului, ceea ce va duce inevitabil la creşterea numărului de victime şi la o escaladare periculoasă„, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

În timp ce se pregătesc noi ajutoare militare pentru Ucraina, trupele ruse au anunțat că avansează în estul şi sud-estul teritoriului.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că noile livrări de arme nu vor reprezenta o piedică pentru Rusia.

Livrările de arme nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte înaintarea Rusiei în realizarea obiectivelor sale„, a spus Dmitri Peskov.

Mai mult, Dmitri Peskov a avertizat că noul echipament îi va genera „şi mai multe probleme Ucrainei” din cauza „întreţinerii şi a reparaţiilor” de care vor avea nevoie aceste arme.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Propagandistul lui Putin, delir și criză de nervi, după ce Olaf Scholz a anunțat, că trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina: ”Naziști nenorociți”

Propaganda Moscovei a reacționat furibund după ce informațiile din presa occidentală au ar…