
Alambicul alambicat și derizoriul guvernului care vrea să dubleze amenzile pentru românii care fac ţuică acasă, limita admisă, 200 de litri pe gospodărie.
Tradiţionala ţuică nu mai poate fi făcută oricum. Guvernul vrea să dubleze amenzile pentru românii care o prepară în gospodărie fără să anunţe în scris autoritatea vamală teritorială despre această intenţie. În plus, toate instalaţiile de producţie a licorilor trebuie înregistrate.
Guvernul ia în calcul să crească amenzile pentru românii care produc mai mult de 200 de litri de ţuică. Amenzile sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Vești proaste pentru români! Guvernul își propune să dubleze amenzile pentru persoanele care fac rachiu sau țuică acasă, fără să anunțe. Acestea ar putea să ajungă la valori uriașe dacă Guvernul va lua această decizie. Acest tip de amenzi erau și până acum mari.
Se apropie sezonul în care se prepară țuica, iar românii se pregătesc pentru cel mai așteptat moment al anului. Chiar dacă este o activitate tradițională, practicată de ani întregi, este important de știut că există câteva legi în acest sens. Una dintre reguluile pe care oamenii trebuie să le respecte este să anunțe statul despre ceea ce urmează să facă.
Românii trebuie să își ia toate măsurile de precauție înainte să prepare țuica sau rachiul, iar totul se face sub controlul statului. Așadar, legea prevede ca orice gospodărie care deține o astfel de instalație, trebuie să o întregistreze la o autoritate vamală. Însă, acest lucru nu este de ajuns pentru a continua procesul de producție.
Astfel, românii trebuie să își ia toate măsurile de precauție înainte să prepare țuica sau rachiul, iar totul se face sub controlul statului.
Dacă până acum obligațiile consumatorilor de țuică produsă în regim propriu apăreau doar pentru cantități mai mari de 50 de litri, acum limita a crescut la 200 de litri.
De asemenea, fiecare trebuie să declare în scris intenția de a face țuică la o autoritate vamală, menționând ce cantitate urmează să facă și ce materie primă va fi folosită în acest sens.
Vlad Gheorghe, președintele OIPA Lgume-Fructe, spune că măsura îi va afecta pe producători.
”Întrebarea mea era: Zonele astea care sunt preponderente, cu pruni, livezi, zona montană. Dacă acolo e pe Obârșia Lotrului, acolo e tradiția lui specifică. Palincăriile renumite, oare ce ar însemna pentru ei acolo o introducere a acestor cote?
Asta este o aberație. Dar încă o dată spun. Nu ne dezicem de obligațiile statului român? Dar atâtea obligații… Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el?”, a spus Vlad Gheorghe, președinte OIPA Legume-Fructe.
Amenzile, în prezent între 2.000 și 5.000 de lei, se majorează la 2.000 – 10.000 de lei pentru nerespectarea următoarele reguli:
– Toate gospodăriile individuale care dețin în proprietate instalații de producție de țuică și rachiuri de tip alambic au obligația de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul.
– Atunci când gospodăria individuală intenționează să producă țuică și rachiuri din recolta proprie, aceasta anunță în scris intenția la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își are domiciliul, menționând totodată cantitatea și tipul de materie primă ce urmează a se prelucra, perioada estimată în care instalația va funcționa, precum și cantitatea de produs estimată a se obține. În acest caz producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității și a concentrației alcoolice a produselor obținute.
– În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală declară cantitățile de țuică și rachiuri produse și solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal.
La ora actuală, potrivit legii, toate gospodăriile care dețin o de instalație de făcut țuică trebuie să o înregistreze la o autoritate vamală. De asemenea, este necesară menționarea în scris a cantității care urmează să facă și ce materie primă va fi folosită în acest sens. Desigur, producătorii trebuie să declare la final cantitatea reală pe care au făcut-o.
Dacă până acum obligațiile românilor care făceau în regim propriu apăreau doar pentru cantități mai mari de 50 de litri, acum limita a crescut la 200 de litri. Astfel, românii trebuie să își ia toate măsurile de precauție înainte să prepare aceste licori, iar totul se face sub controlul statului.
Oamenii trebuie să declare în scris intenția de a face țuică la o autoritate vamală, menționând ce cantitate urmează să facă și ce materie primă va fi folosită în acest sens. De asemenea, după ce țuica sau rachiul au fost preparate și tot procesul de producție s-a încheiat, românii trebuie să declare cantitatea pe care au făcut-o la autoritatea vamală. Ulterior, autroritatea vamală va calcula valoarea accizelor pe care producătorul trebuie să le plătească.
Dacă aceste reguli nu sunt respectate, un producător poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei și 5.000 lei. Însă, acest lucru ar putea să se schimbe curând, dacă Guvernul va decide să dubleze amenzile. Acest lucru înseamnă că o românii vor fi sancționați cu sume între 2.000 și 10.000 lei.
