Acasă Revoltător Deputatul progresist REPER, Daniel Toda, cel care a propus proiectul pentru eutanasiere a pisicilor, îl retrage: „Am fost numit ucigaș de pisici și psihopat”

Deputatul progresist REPER, Daniel Toda, cel care a propus proiectul pentru eutanasiere a pisicilor, îl retrage: „Am fost numit ucigaș de pisici și psihopat”

0
0
301

Speriat de reacții, deputatul rezistac REPER, Daniel Toda, cel care a propus proiectul pentru eutanasierea pisicilor, îl retrage: „Am fost numit ucigaș de pisici și psihopat”.

Deputatul Daniel-Liviu Toda, de la partidul REPER, dar ales pe listele USR-PLUS în 2020, a inițiat un proiect de lege care prevede eutanasierea pisicilor fără stăpân.

Se dorește strângerea de pe străzi a tuturor felinelor fără stăpân, mutarea într-un adăpost și, dacă nu sunt adoptate în termen de 30 de zile, eutanasierea.

Parlamentarul a fost contactat de redacția Hot News, însă a evitat să dea un rspuns clar privitor la proiect. El și-a motivat intenția spunând că în urma acestei legi, românii vor putea adopta și pisici.

Până acum „nu puteai să adopți decât câini” a susținut el.

În lipsa altor argumente, Toda a zis că ”au fost oameni care au venit și au spus: Vrem ca pisicile să fie și ele în legea respectivă, la fel cum sunt câinii. Să aibă aceleași drepturi.”

În expunerea de motive a proiectului se precizează că până în prezent s-a reglementat doar modul de gestionare al populației de câini. De asemenea, se aduce în discuție și faptul că numărul mare determină imposibilitatea procurării hranei. Alt motiv invocat a fost că pisicile pot transmite anumite maladii.

Deputatul Daniel-Liviu Toda a retras prooiectul, în urma presiunii publice.

În urma unei presiuni publice crescute, Daniel-Liviu Toda a decis să retragă proiectul. El și-a sunsținut însă în continuare intențiile. Deputatul a punctat că „intenția era de a avea legislație și pentru adopția pisicilor”.

”Proiectul menționat are drept obiectiv introducerea posibilității adoptării pisicilor. Am observat că anumite persoane au făcut interpretări extinse, asimilând și alte prevederi din legislația privind câinii. Nu aceasta este intenția proiectului. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciuni, am hotărât sa retrag proiectul”, a spus deputatul.

Întreaga propunere legislativă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân poate fi accesată aici.

Deputatul spune că a decis retragerea proiectului după ce a primit mesaje oribile în care a fost numit „ucigaş de pisici” și psihopat.

„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar astăzi (miercuri – n.red.), am primit mesaje în care am fost numit „ucigaş de pisici”, psihopat, ameninţat în fel şi chip.

De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari, fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona”, a precizat deputatul pe Facebook.

El a adăugat că, „asimilând pisicile câinilor se poate ajunge ca şi acestea să fie eutanasiate după o vreme, dacă suferă de boli incurabile sau nimeni nu le adoptă”.

„Reprezintă ele un pericol pentru oameni pentru a li se întâmpla asta? Evident că nu. Dar, la fel, nici câinii de talie mică nu sunt, mi-aţi putea replica. Ce ar trebui să facem atunci? Aceasta trebuie lămurit de către opinia publică. Noi trebuie să creăm cadrul legislativ pentru ca oraşele şi comunele să poată aloca fonduri pentru construirea unor spaţii pentru cazarea lor, sterilizare şi tratament.

Pe urmă, trebuie să avem o dezbatere dacă le repunem în teritoriu sau le eutanasiem. Personal, nu sunt de acord nici cu eutanasierea câinilor, cu atât mai puţin a pisicilor.

Însă, având în vedere reacţiile de astăzi, pentru a pune punct mesajelor oribile pe care le primesc, voi retrage propunerea legislativă. O fac cu inima strânsă, fiindcă trebuie să ne preocupăm şi de pisici. Aşa că voi lansa săptămânile viitoare o dezbatere publică pe tema aceasta”, a anunţat deputatul neafiliat, membru al REPER.

Hubert Thuma a reacționat la propunerea legislativă inițiată de deputatul Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi, care prevede ca pisicile de pe stradă, considerate a fi fără stăpân, să fie capturate, duse în adăposturi şi eutanasiate în cazul în care nu sunt adoptate. Președintele CJ Ilfov condamnă dur inițiativa, într-o postare pe Facebook, și spune că va lupta pentru ca acest proiect de lege „să fie un eșec total”. „Avem animale pe străzi, câini și pisici, din cauza iresponsabilității oamenilor”, iar „soluția nu e uciderea în masă”, spune Thuma. „Oameni buni, indiferent de lupta politică și de alegerile pe care le facem, empatia trebuie să ne fie carte de vizită! Empatia e semn de civilizație”, subliniază șeful CJ Ilfov.

Condamn ferm această inițiativă! Voi lupta, mă voi agăța de toate pârghiile pe care le am, astfel încât proiectul de lege să fie un eșec total. Cum a fost USR pentru România.

Avem animale pe străzi, câini și pisici, din cauza iresponsabilității oamenilor. Am spus-o de atâtea ori: Soluția nu e uciderea în masă. Este șocant să vedem, în vremurile moderne pe care le trăim, mentalități atât de învechite și de barbare.

USR s-a promovat a fi partidul oamenilor deschiși la minte, axați pe reforme. Dar s-a dovedit a fi partidul oamenilor care instigă la ură, care blochează proiecte, care promovează ura și lipsa crasă de empatie. În Ilfov, și nu numai, REPERELE USR au fost și sunt: Blocăm, atacăm, distrugem.

Cât despre pisici, eu nu mă rezum numai la a critica această inițiativă, vin și cu soluțiile. Vi le las aici, domnule Toda! Trebuie doar să le transcrieți și să le depuneți sub formă de proiect de lege, dacă tot vă preocupă acest subiect:

– proprietarii de pisici să fie obligați, ca-n cazul deținătorilor de câini, să le sterilizeze și să le microcipeze.

– să se înființeze Registrul de Evidență al Pisicilor cu Stăpân, cum e RECS la câini.

– consiliile locale și județene să subvenționeze anual campanii de sterilizări gratuite pentru pisici;

– oamenii de bine să aibă posibilitatea să amenajeze adăposturi pentru pisicile străzii, cu acordul vecinilor (vezi Istanbul).

– să se înființeze centre de adopții pentru pisici, nicidecum clasicele adăposturi.

Oameni buni, indiferent de lupta politică și de alegerile pe care le facem, empatia trebuie să ne fie carte de vizită! Empatia e semn de civilizație.

P.S: Va las aici o fotografie cu mine și cu Diego. Un motan pe care l-am salvat de pe stradă și care a stat vreme de doi ani la sediul CJ Ilfov. Acum avem iar pisici la birou. Le salvăm, apoi le promovăm spre adopție.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Delegaţia României care participă la summitul NATO de la Washington, a plecat din ţară cu un avion militar, Iohannis nu renunță la jetul cu piscină

Facebook 175 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Delegaţia României care participă …