Acasă Revoltător Iohannis s-a întors de la summit-ul COP26, cu reactoare modulare experimentale sub braț, tehnologia americană nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume

Iohannis s-a întors de la summit-ul COP26, cu reactoare modulare experimentale sub braț, tehnologia americană nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume

0
463

Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, cu John Kerry, reprezentantul special al Președintelui SUA pentru climă, la Conferința pe tema schimbărilor climatice la nivel mondial COP26, de la Glasgow. Aceștia au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028.

Centrale nucleare modulare și centrale pe peleți din biomasă, asta vrea ministrul Energiei, Virgil Popescu, să facă în locul actualelor termocentrale pe cărbune din Gorj și Hunedoara.

Să le luăm pe rând. Reactoarele modulare mici nu există nicăieri în lume, primele vor fi în Gorj și Hunedoara. Planul este ca primul modul nuclear realizat de NuScale să fie construit până în 2027, în România, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării.

Un minireactor nuclear de acest tip are dimensiunea unui camion. Cât de sigur este? Interesează pe cineva? Centralele nucleare sunt eficiente, puțin poluante, dar și când se întâmplă un accident, efectele durează zeci de ani. La Nuclearelectrica sunt sisteme speciale de protecție pentru ca radiațiile radioactive să nu afecteze populația din zonă. Pot fi acestea făcute la un minireactor care este cât un camion?

Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică”, a spus ministrul Virgil Popescu. De unde știe el că tehnologia este sigură, dacă nu este folosită nicăieri în lume?

Un alt anunț al lui Virgil Popescu este acela că a semnat o scrisoare de intenție cu norvegienii, prin care cărbunele care a stat la baza funcţionării centralei de la Paroşeni să fie înlocuit cu peleţi din biomasă, produşi de Arbaflame, o companie norvegiană. Nu trebuie să fii geniu ca să îți dai seama că nu este rentabil să aduci din Norvegia peleți făcuți din material vegetal, pentru că vorbim de peste 2.700 de kilometri. Afacerea ascunde mai degrabă intenția norvegienilor de a arde într-o țară de mâna a treia deșeuri pe care nu le pot recicla, sub masca acestor peleți. Adică o să ardem gunoaiele lor și o să spunem că fumul este mai puțin toxic decât cel generat de arderea cărbunelui.

Centrala va fi construită în parteneriat cu US NuScale Power și va aduce „cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește.

Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuție importantă la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat.

Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, remarcând la eveniment că acesta este încă un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.

Grantul este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip „Reactor Modular Mic” (SMR) în România. Asistenţa tehnică oferită de USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională. Prin această asistenţă se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat. SNN a selectat compania Sargent & Lundy, cu sediul în Illinois, în vederea acordării de asistenţă.

La semnarea care a avut loc online au participat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA. Ambasadorul SUA a vorbit, în acest context, de relaţia bilaterală în domeniul energiei „Semnarea de astăzi a grantului acordat Nuclearelectrica de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) reprezintă un pas foarte important în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi, chiar mai important, în dezvoltarea economică a României pe viitor„, a spus Zuckerman.

El a amintit de Memorandumul de înţelegere semnat recent pe tema cooperării în domeniul energiei nucleare de uz civil. Zuckerman a vorbit, pe larg, despre oportunităţile pe care le are România, odată ce îşi va dezvolta sectorul energetic. „Eforturile sporite le vor asigura viitoarelor generaţii şansa de a avea un viitor economic stabil în propria ţară”, a arătat diplomatul.

Totodată, Zuckerman a abordat şi tema independenţei energetice în cazul ţării noastre. „Grantul acesta este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că cu tărie că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, cu SMR-urile, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est, ci şi în întreaga Europă„, a spus diplomatul.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. ”Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Ursula von der Leyen, dă cărțile pe față: ”Este timpul să ne gândim la vaccinarea obligatorie în UE”

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, s-a declarat miercuri, favorabilă di…