Acasă Revoltător Ipocritul ex premier Cîțu, îngrijorat: ”Risc de explozie a dobânzilor, există riscul să-și piardă casele acum”

Ipocritul ex premier Cîțu, îngrijorat: ”Risc de explozie a dobânzilor, există riscul să-și piardă casele acum”

0
0
1,375

Actualul președintele al PNL, fostul ministru al Finanțelor și ex priminstru Florin Cîțu, este îngrijorat de deciziile Ministerului de Finanțe, ce ar urma să aibă efecte grave asupra economiei României și asupra românilor.

Liderul PNL, Florin Cîțu, ar fi transmis în partid, conform surselor DCNews, că este îngrijorat de modul în care se împrumută Ministerul de Finanțe, condus de social-democratul Adrian Câciu. Conform lui Florin Cîțu, împrumuturile s-ar face la dobânzi foarte mari. El se teme că investitorii îți pierd încrederea în Guvern, dacă vor continua în acest ritm.

Există riscul să-și piardă casele”. Conform lui Florin Cîțu, ”o pierdere a încrederii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor.

Costurile sunt ridicate, ratele românilor la bănci au crescut, există riscul să-și piardă casele, după ce am reușit să îi salvăm în pandemie prin măsurile luate, dar sunt loviți acum. Totodată, există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de august, pentru că ministerele nu vor avea suficienți bani.” ar fi atenționarea lui Florin Cîțu.

Rating-ul de țară, esențial pentru investițiile în România.

Știm că înainte de a se retrage din negocierile pentru Guvernul Ciucă, Florin Cîțu a ținut cu dinții de Ministerul de Finanțe, el conducând anterior acest minister. ”E crucial ca Ministerul Finanțelor să fie condus de un liberal” spunea Florin Cîțu. Totuși, liberalii au pierdut ministerul, dând premierul. Au existat unele neînțelegeri inclusiv în partid, unde o parte a susținut ca Ministerul Justiției să revină PNL-ului, în detrimentul celui al Finanțelor.

Când era ministru de Finanțe, dar și când a fost premier, Florin Cîțu s-a axat pe buna relație cu agențiile de rating, care chiar au îmbunătăţit perspectiva ratingului de ţară al României, în 2021. Pentru domeniul investițiilor străine în România, ratingul țării este extrem de important, mai ales în acest context economic complicat.

Preşedintele PNL Florin Cîțu, le-a spus apropiaților din partid, într-o discuție informală, că este îngrijorat de faptul că împrumuturile luate de Ministerul de Finanțe riscă să provoace o reacție în lanț, care ar putea face ca unii români să-şi piardă casele în favoarea băncilor.

Declaraţiile lui Cîţu vin în contextul în care cea mai prestigioasă publicaţie economică, Bloomberg, a publicat un articol despre împrumuturile luate de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari. Investitorii își pierd încrederea în Guvern. O pierdere a încrederii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor”, le-ar fi spus Cîțu unor lideri PNL.

Cîțu mai crede că există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de august pentru că ministerele nu vor avea suficienti bani.

Bloomberg scrie joi că Ministerul Finanţelor a ieşit să se împrumute pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni externe în dolari, cu maturităţile pe 5 ani şi pe 10 ani.

Emisiunea de obligaţiuni pe 5 ani în dolari este scadenţă în 27 februarie 2027, iar cea pe 10 ani în 27 martie 2032, potrivit Bloomberg. Intermediarii emisiunilor de bonduri sunt Citi, Erste, HSBC, ING, JP Morgan şi Societe Generale.

Investitorii în noile bonduri vor putea să preschimbe cu noile titluri obligaţiuni anterioare scadente în februarie 2022, august 2023 şi ianuarie 2024.

Potrivit unui document publicat săptămâna trecută de Ministerul de Finanţe, România trebuie să împrumute în acest an 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5,84% din PIB (aproximativ 77 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,4 miliarde de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Sfidare, turistul Iohannis dă cu flit Zilei Naționale a României de 1 Decembrie, 4 zile în Dubai, pentru 4 minute de discurs la Summitul COP28

Turistul Iohanni,s dă cu flit Zilei Naționale a României de 1 Decembrie, 4 zile în Dubai, …