Acasă Revoltător Jaf în bugetul României făcut de Guvernul Cîțu, un miliard de euro pe vaccinuri inutile, în timp ce măsurile economice și sociale se lasă așteptate

Jaf în bugetul României făcut de Guvernul Cîțu, un miliard de euro pe vaccinuri inutile, în timp ce măsurile economice și sociale se lasă așteptate

0
511

”Afacerea” Cîțească, care îngroapă România în datorii inutile în timp ce ne mocăim să dăm 100 de lei pentru nevoiaşi şi un miliard de euro pe vaccinuri inutile.

Conform Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), România urmează să mai plătească 790 de milioane de euro pentru următoarele tranşe de vaccinuri anti-Covid deja comandate, la care se adaugă 140 de milioane de euro pentru dozele deja intrate în ţară.

32.824.659 de doze de vaccin au intrat în România din decembrie 2020 până la 28 martie 2022, dintre care aproape 17 milioane de doze de vaccin au fost administrate populației, 3.571.410 au fost revândute altor state, iar 3.600.000 de doze au fost sau urmează să fie donate. Un calcul simplu arartă faptul că ar rămâne neutilizate aproape 9 milioane de doze de vaccin.

917.880 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat și „sunt carantinate, încă nu au fost distruse”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu, președintele CNCAV. Iar peste un milion de doze au fost „pierdute”, din cauza condițiilor de depozitare sau a deteriorării flacoanelor.

Conform CNCAV, la sfârşitul lunii martie România mai avea pe stoc 8.090.616 doze de vaccin, în condiţiile în care în săptămâna 11-17 aprilie 2022 s-au vaccinat împotriva coronavirusului 9.635 de persoane, dintre care 1.148 cu prima doză.

Pentru vaccinurile care au fost deja recepționate, statul român trebuie să achite, potrivit notei de informare prezentată de Ministerul Sănătății și publicată pe site Secretariatului General al Guvernului: 402.577.562 de lei pentru vaccinurile Pfizer livrate în 2020 – 2021, 178.464.960 lei pentru vaccinurile Pfizer deja livrate din contractul 2022 – 2023, 99.697.122 lei pentru vaccinurile Moderna livrate din contractul 2020 – 2021, 10.276.032 lei, pentru vaccinurile Johnson&Johnson livrate din contractul 2020 – 2021, 10.276.032 lei, pentru vaccinurile AstraZeneca livrate din contractul 2020 – 2021.

Dar plăţile efectuate deja sunt o nimica toată, în comparaţie cu ce mai are de plată România în continuare pentru dozele deja comandate, pe care în condiţiile actuale nu va avea cum să le folosească şi este greu de crezut şi că s-ar putea găsi clienţi dispuşi să cumpere cantităţi importante.

790 de milioane de euro însumează facturile pentru dozele de vaccin comandate pe care țara noastră urmează să le primească în perioada 2022 – 2023, din datele obţinute pe 30 martie de Libertatea: 32.599.623 de doze de vaccin Pfizer, pentru care vom plăti aproape 3 miliarde de lei, 5.385.479 de doze de vaccin Moderna, pentru care vom plăti circa 700 de milioane de lei, 3.364.414 de doze de vaccin Johnson & Johnson, pentru care vom plăti peste 150 de milioane de lei, 8.401.533 de doze de vaccin Astrazeneca, care ne vor costa 78.201.469 lei.

Două amănunte interesante sunt faptul că România, în condiţiile în care pandemia este aproape uitată, iar interesul pentru vaccinare a devenit aproape inexistent, ar putea plăti peste 1,7 milioane de lei pentru versiuni noi ale vaccinului, produse de alte companii farmaceutice decât cele deja consacrate.

Un alt amănunt important este acela că ţara noastră donează mai multe doze decât reuşeşte să revândă, la care se mai adaugă şi costurile cu transportul şi taxele vamale, plătite tot de statul român. Astfel, România a donat peste 3.600.000 de doze de vaccin şi a revândut 3.571.410 doze.

Fostul premier Florin Cîțu a răspuns acuzațiilor privind numărul mare de doze de vaccin împotriva COVID contractate de guvernul precedent: „Ministerul Sănătăţii putea să spună oricând că nu vrea să dea comanda. Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană”.

Ministerul Sănătății e la PSD de vreo patru luni de zile. Cred că la anchetă putem să băgăm și iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare. După ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câțiva ani mai iertăm100 de milioane. Ar trebui să uităm de ce statul român, în loc să crească pensii, salarii, dacă tot vrea să crească pensii și salarii, la începutul anului de bani către Templeton (Franklin Templeton- n.r.), prin semnătura ministrului de Finanțe, ar trebui să uităm de ce dăm bani unei bănci, cum este CEC de la buget, în loc să îi lăsăm să ia bani din piață…. Foarte multe decizii care trebuiesc analizate. Dacă mergem spre procuratură, le băgăm acolo la pachet pe toate”, a declarat, marţi, Florin Cîțu.

În privința dozelor de vaccin împotriva COVID, el spune că Ministerul Sănătății dă comanda, iar Ministerul Finanțelor face sau nu plata.

Putem să o anchetăm pe Ursula (von der Leyen – n.r.), să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană au venit aceste vaccinuri”, a adăugat fostul premier.

Întrebat dacă poate fi modificat sau suspendat contractul, Cîțu a răspuns: „Oricând, bineînțeles”.

Tot acest program la care a participat România a fost decis în Uniunea Europeană până în 2023. A fost decis la început. România a primit o cotă parte pe care am luat-o, dar până acum este o mică parte. Nu se știa – vine doza a doua, a 3 a, doza a 4-a. Guvernarea de azi, Ministerul Sănătății putea oricând, Ministrul Finanțelor putea să spună că nu vrea să facă plata”, mai spune Cîțu.

Florin Cîțu l-a criticat și pe Alexandru Nazare, afirmând că își aduce aminte de un alt Memorandum al Ministerului Finanțelor, cu „acel ministru de Finanțe”, pe care l-a oprit, și în care „voia să bage mai mulți bani într-o bancă a rușilor, din care astăzi ieșim”.

L-am oprit atunci pe acel ministru al Finanțelor, care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca rușilor. Eu știu că am oprit acel Memorandum, în ședința de Guvern, deși era susținut foarte puternic de acel ministru de Finanțe și trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanțe, în Guvernul României, susținea o bancă rusească și anul trecut, știam că sunt aceste probleme”, a mai spus Cîțu.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Moment penibil la o emisiune TV, ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a vrut sau nu a știut să recite versurile imnului național al României

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost protagonistul unui moment incredibil, la un post…