Acasă Revoltător Lista UE a insectelor autorizate ca hrană umană a fost extinsă, larva gândacului de bălegar devine aliment, Petre Daea reacționează

Lista UE a insectelor autorizate ca hrană umană a fost extinsă, larva gândacului de bălegar devine aliment, Petre Daea reacționează

0
237

Larva gândacului de bălegar, devine aliment în Uniunea Europeană. Aceasta este cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisie.

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor bune pentru comercializare și consum uman.

Este a patra insectă permisă de Uniunea Europeană pentru comercializare, de când această listă a început să fie reglementată în 2018.

Consumul insectei este sigur în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Autoritățile avertizează însă că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină.

Poate fi adăugată ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste și produse de panificație.

Comercializarea larvei gândacului de bălegar a fost autorizată în Uniunea Europeană abia în luna ianuarie. Pe lângă aceasta, alte insecte permise sunt: viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, prăjituri, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit Asociaţiei Consumatorilor – FACUA din Spania.

Larvele gândacului de bălegar, nou introduse în lista pentru consum, vor putea fi folosite în batoanele de cereale, paste făinoase sau în produse de panificație.

Mare atenție, însă, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee. În prezent, în Europa există o singură companie, în Franța, care este autorizată să comercializeze noul aliment.

Pe lângă larvele gândacului de bălegar, se mai pot consuma:

– viermele de făină,

– lăcusta migratoare,

– greierele de casă.

Comisia Europeană a autorizat, în februarie, promovarea greierelui de casă ca ”aliment nou” în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost aprobată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

”Alimente noi” se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.

Petre Daea: ”Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!„.

Desigur, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să mănânce insecte sau nu. Consumul de insecte nu este nimic nou. Ele fac deja parte din alimentația obișnuită a oamenilor, în multe părți ale lumii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei care se opun unei alimentații care să includă insectele, potrivit Agerpres. El este de părere că greierii treubie ”lăsați să cânte” și ne îndeamnă să ”mâncăm românește”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: ”Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (…) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!

Insectele sunt alimente sigure?

Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societății SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări științifice riguroase de către EFSA, înainte de a fi autorizat, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În ceea ce privește problemele generale de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, potrivit EFSA, consumul de insecte ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii.

Cum vor putea ști consumatorii dacă un produs alimentar conține insecte?

Proiectul de act legislativ stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea.

Pe scurt, consumatorii pot avea încredere că, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără. UE s-a angajament în mod ferm să asigure transparența.

Carnea sintetică, produsă de tot mai multe companii.

Una dintre marile întrebări cu care se confruntă omenirea în acest moment este cum să hrănească o populație globală cu o cerere tot mai mare de carne, fără a distruge planeta în acest proces. Unii spun că răspunsul ar fi carnea sintetică.

Cum este cultivată această carne? Se ia o mostră minusculă de celule de la un animal și, din acea mostră, se cultive carne în laborator fără a fi nevoie să se crească animalul și să fie omorât, potrivit Euronews.

Procesul a fost demonstrat pentru prima dată unei audiențe mondiale în urmă cu aproape un deceniu, când primul burger crescut în laborator a fost mâncat la o conferință de presă la Londra.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat vânzarea de pui crescut în laborator pentru consumul uman. Singapore a fost prima țară care a făcut acest lucru în 2020.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea îndeamnă românii să nu consume noua insectă, larva gândacului de bălegar, care a fost introdusă recent pe lista celor potrivite pentru utilizarea în bucătărie de Comisia Europeană.

Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem. Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Hashtagistul Andrei Caramitru, și-a pus diaspora în cap, după ce a jignit grav ”badantele” din Italia: ”Îi mai și spălați la c… de banii ăștia”

Hashtagistul rezistac, Andrei Caramitru, și-a pus toată diaspora în cap, după ce a jignit …