Acasă Revoltător Ministrul Justiției Predoiu, își justifică antepronunțarea prin ”feste de memorie” și ”erori de judecată” provenite din ”afara cadrului statal”

Ministrul Justiției Predoiu, își justifică antepronunțarea prin ”feste de memorie” și ”erori de judecată” provenite din ”afara cadrului statal”

0
250

”Liberalul” ministru all Justiției, Cătălin Predoiu, noi afirmații surprinzătoare despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT: ”Efectiv a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie. Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice”.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, după ce afirmase că ştie din ”surse neoficiale” că acesta a fost achitat într-un proces, ministrul declarând, că ”a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”. ”Departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut”, a argumentat el.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, după ce afirmase că ştie din „surse neoficiale” că acesta a fost achitat într-un proces, ministrul declarând că ”a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”. Cătălin Predoiu a spus că a fost convingerea sa ”din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial” și de aceea a precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului.

Departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut”, a argumentat ministrul Justiției.

În primul rând, am văzut speculaţiile care s-au făcut, pe care aş vrea categoric să le resping. Nu a fost vorba de altceva decât de o festă de memorie pe care am avut-o. A fost convingerea mea că acel dosar s-a soluţionat. Eu nu m-am referit la viitor, cu intenţia de a influenţa în vreun fel instanţa, ci m-am referit la o informaţie care ţinea de trecut. Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am şi precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului. Efectiv a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă ”medii juridice” înseamnă avocaţi, procurori, judecători, Cătălin Predoiu a răspuns: ”Da. Lumea juridică, mediul privat, n-are nicio legătură cu statul. Nu vreau să mă derobez de această eroare, de aceea mi-am cerut şi scuze, dar departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut. Pe de altă parte, fac apel şi la notorietatea împrejurării. E cunoscut în sistemul judiciar: nu am avut niciodată discuţii neprincipiale pe vreun dosar sau altul, nici cu judecători, nici cu procurori, nici cu grefieri. Nu există judecător, procuror, grefier care să poată să pretindă că am avut discuţii măcar în legătură cu dosare concrete sau, cu atât mai mult, să cer ceva într-un dosar sau altul”.

La remarca moderatorului că, ”dacă pe 7 februarie acest domn va fi achitat, toată lumea va spune, pe bună dreptate: ministrul ştia dinainte!”, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a replicat: ”Fac apel la discuţia percepţie-realitate. Judecătorii ştiu foarte bine că sunt protejaţi de lege, judecă pe baza probelor, întotdeauna am avut această poziţie, nu cred că poate fi contestat acest lucru, nici pe baza declaraţiilor publice, nici pe baza discuţiilor pe care le-am avut la bilanţuri sau în şedinţele CSM. Chiar mi-am făcut un principiu de bază, fundamental în activitatea mea: de a opri interacţiunea – dacă a fost vreodată în trecut – între minister şi instanţe şi parchete. Ministrul Justiţiei nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în dosare. Eu am aplicat acest principiu şi iau martor întreg sistemul judiciar, toţi cei care au interacţionat cu mine. Nu a existat niciodată nici cea mai mică nuanţă pe care să o fi făcut în legătură cu vreun dosar. A fost pur şi simplu o gafă de memorie”.

Cătălin Predoiu a comentat și solicitarea USR de a-și da demisia, acuzându-l că a întors Justiţia în epoca Rodica Stănoiu, când sentinţele erau date la partid.

Este complet exagerată această afirmaţie. Nici măcar în partid nu am astfel de discuţii şi nu am avut niciodată astfel de discuţii. E genul de critică care se subminează prin ea însăşi. Lipsa unui argument factual şi exagerarea în a critica o gafă, repet, reală, pe care n-o neg, dar exploatarea ei într-un mod incorect subminează critica însăşi. De altfel, am citit toate acele declaraţii cu atenţie, eu citesc întotdeauna şi declaraţiile critice. E şi acolo un soi de lipsă de fair-play, pentru că se lasă impresia că m-aş fi pronunţat pentru viitor. Or, enunţul meu a fost cât se poate de limpede, legat de un fapt pe care credeam, în mod eronat, că s-a petrecut deja. Nu era vorba de o influenţă asupra unui fapt viitor. USR, îmi pare rău să spun, mi-a cerut demisia tot anul 2022. Mai întâi că nu o să desfiinţez SIIJ, apoi că am desfiinţat-o, dar nu cum ar fi trebuit. Mi-a cerut demisia că nu o să termin legile Justiţiei, apoi mi-a cerut demisia că nu sunt în regulă legile Justiţiei. Mi-a cerut demisia că nu consult Comisia de la Veneţia şi că o să avem o opinie proastă şi că din cauza asta va fi subminat raportul MCV. Mi-a cerut demisia pentru tot ce nu s-a întâmplat, de fapt, anul trecut. Am desfiinţat şi SIIJ, şi legile Justiţiei au fost trecute prin Parlament, şi cu avizul CSM”, a afirmat ”liberalul” Predoiu.

Cătălin Predoiu a mai declarat că Raportul MCV a fost unul pozitiv şi a marcat, practic, încheierea acestui mecanism, deci tot bilanţul Ministerului Justiţiei pe anul trecut a fost unul pozitiv:

Pentru toate aceste etape mi s-a cerut demisia. Am avut şi o moţiune simplă în Parlament formulată de către USR. În tot acest interval, eu nu am atacat USR cu nimic. M-am limitat să răspund argumentat acuzaţiilor. Asta fac şi acum. Ştiu unde a fost partea mea de eroare, mi-am asumat-o, mi-am cerut scuze. Ştiu însă şi unde este exagerarea, şi unde este speculaţia. Nu există niciun fel de temei pentru a specula şi a extrapola această declaraţie.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut miercuri într-un interviu pentru Europa FM că fostul polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, ar fi fost achitat de instanță în apel. Declarația sa este surprinzătoare, dat fiind că procesul nu s-a încheiat, iar următorul termen de judecată e stabilit abia pe 7 februarie.

În primă instanță, pe 24 septembrie 2020, Dan Hosu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, și a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Întrebat într-un interviu la EuropaFM cum evaluează performanța șefilor de parchete, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul a fost condamnat în primă instanță, Predoiu a spus: ”Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”.

Dan Hosu a făcut apel la sentința Tribunalului București, și potrivit portalului instanțelor următorul termen la care ar putea fi dată sentința de către Curtea de Apel București este 7 februarie.

Joi, ministrul Cătălin Predoiu și-a asumat eroarea într-un comunicat de presă, spunând că ”eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”. El și-a cerut scuze și a invocat ”surse neoficiale” care i-ar fi livrat această informație, fără să le numească.

Cătălin Drulă și fostul ministru Stelian Ion au cerut joi demisia sau demiterea ministrului Cătălin Predoiu (PNL) după ce acesta a spus înaintea sentinței oficiale că Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, a fost achitat.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Hashtagistul Andrei Caramitru, și-a pus diaspora în cap, după ce a jignit grav ”badantele” din Italia: ”Îi mai și spălați la c… de banii ăștia”

Hashtagistul rezistac, Andrei Caramitru, și-a pus toată diaspora în cap, după ce a jignit …