Acasă Revoltător Moment penibil la o emisiune TV, ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a vrut sau nu a știut să recite versurile imnului național al României

Moment penibil la o emisiune TV, ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a vrut sau nu a știut să recite versurile imnului național al României

0
524

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost protagonistul unui moment incredibil, la un post de televiziune, când moderatorul a început să recite din imnul României, ”Deșteaptă-te, române”, în ideea ca oficialul guvernamental să continue versurile.

”O să încep eu, continuați dumneavoastră! ”Deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte / în care te-adânciră barbarii de tirani”. Vă rog…”, i-a transmis Dan Bucura, în emisiunea ”Selectiv”, de la postul B1 TV, ministrului Eduard Novak.

Ministrul a zâmbit, vizibil stânjenit, dar nu a recitat versurile. Jurnalistul recitat mai departe, dar oficialul guvernamental a continuat să zâmbească, spunând, când moderatorul a încheiat de spus versurile, un scurt „da”.

Eduard Novak, ministrul Tineretului și al Sportului din România și Campion Paralimpic la Ciclism s-a făcut de râs atunci când a fost invitat să cânte versurile imnului țării.

Jurnalistul Dan Bucura l-a invitat pe Eduard Novak la o emisiune TV, iar la un moment dat l-a rugat să cânte imnul României. Continuarea incidentului a șocat pe toată lumea, oficialul român nu a scos nciun cuvânt, ba mai mult, a râs sarcastic.

Așa ceva te lasa fara cuvinte.. Am 24 de ani de presa, dar una ca asta n-am mai vazut. Vorbim de un ministru al Romaniei!”, a scris jurnalistul Dan Bucura pe Facebook, alături de un video cu secvența respectivă din emisiune. Filmulețul a devenit viral în câteva ore.

Dan Bucura: – O să încep eu, continuați dumneavoastră. Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte / În care te-adânciră barbarii de tirani. Vă rog!
Eduard Novak: – … (Râde)
Dan Bucura: – Continui eu?
Edward Novak: – Da.
Dan Bucura: – Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte / La care să se-nchine…
Edward Novak: – …
Dan Bucura: – Și cruzii tăi dușmani.

”Deșteaptă-te române” este imnul de stat al României din 1990, ales în urma revoluției. Versurile sunt scrise de Andrei Mureșanu, iar muzica îi aparține lui Anton Pann, ambii comunând piesa în 1848.

Ministrul Novak, precizări pe Facebook: ”M-am simțit penibil ca…”.

Ulterior, și ministrul Sportului a decis că s-ar impune unele precizări, motiv pentru care a ales aceeași rețea de socializare pentru a transmite un mesaj menit a fi explicativ.

Ulterior, ministrul a scris pe Facebook că nu a vrut să recite versurile imnului României deoarece, în calitate de campion paralimpic al României, i s-a părut ”penibil” să facă acest lucru, deoarece ”a cântat Imnul țării în atâtea competiții”.

Domnule Dan Bucura, Vă mulțumesc pentru că m-ați invitat la emisiune, însă m-am simțit penibil ca, în calitatea mea de singur campion paralimpic și mondial al României, căruia i s-a cântat și care a cântat Imnul țării în atâtea competiții, să fiu pus să recit ca un copil. Cu siguranță, dacă aș fi recitat, nu s-ar fi rezolvat problema de fond a sportului românesc.” a explicat Novak.

Cât despre scandalul provocat de echipa de hochei, ministrul Sportului, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că hocheiştii din echipa naţională a României care au cântat alături de galeria maghiară imnul Ţinutului Secuiesc la finalul partidei cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia, nu au lezat cu nimic imaginea României.

Eu cred, că reacţia este una deplasată, exagerată. Băieţii au cântat efectiv după competiţie, după evenimentul oficial. Trebuie să ştie toată lumea că nu au cântat în locul imnului României sau în partea oficială a competiţiei. Când s-a terminat competiţia, galeria început să cânte. Ştie toată lumea că 90% din echipa naţională a României provine din Harghita şi vă daţi seama că sunt etnici maghiari. Galeria a început să cânte şi ei au cântat alături de ei imnul Ţinutului Secuiesc. Ceea ce pentru noi, din punctul de vedere al ministerului, nu este nimic care lezează într-un fel imnul statului, principiile. Este vorba de o manifestare a lor, este vorba despre cultura maghiară, despre sentimentul lor, şi nu s-a lezat cu nimic imaginea României”, a declarat Novak. ul Sportului.

La începutul lunii mai, după meciul Ungaria – România, jucat la Ljubljana, în cadrul Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă, jucătorii români de etnie maghiară au cântat împreună cu hocheiştii unguri şi cu o parte a publicului imnul Ținutului Secuiesc. Jucătorii de etnie română nu au participat la acest moment.

Acum, ministrul Tineretului, Eduard Novak, preferat să nu scoată niciun cuvânt când a fost rugat de jurnalistul Dan Bucura să cânte imnul României.

În schimb, ministrul a râs.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din mesajul în maghiară transmis lui David Popovici

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din …