Acasă Revoltător Recidivistul Arafat, nu înțelege, din nou: ”Nu înțeleg de ce scutim gravidele de purtarea centurii de siguranță”

Recidivistul Arafat, nu înțelege, din nou: ”Nu înțeleg de ce scutim gravidele de purtarea centurii de siguranță”

0
582

Raed Arafat nu înțelege, din nou: ”Nu înțeleg de ce scutim gravidele de purtarea centurii de siguranță. O gravidă care va lovi bordul maşinii va pierde sarcina.”

Centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să îl deranjeze purtătorul acesteia, a declarat, marţi, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a adăugat că nu înţelege de ce gravidelor li se permite prin lege să nu poarte centură.

Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat la conferinţa internaţională ”Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.

Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.

Arafat a adăugat că numărul de accidente rutiere a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

El a vorbit totodată despre un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Arafat.

El a reamintit că numărul accidentelor a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea au ajuns la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

Despre ambulanţele în care nu se poartă centura de siguranţă: ”Nu am nevoie de eroi morţi în drum spre intervenţie”.

Referindu-se la ambulanţele în care nu se poartă centura de siguranţă, Arafat a spus că este vorba despre un comportament, şi că ”în toată societatea există această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim”.

Secretarul de stat în MAI a prezentat mai multe filmuleţe cu controale făcute de DSU la ambulanţele aflate în trafic, pentru a verifica dacă acestea folosesc centurile de siguranţă.

E vorba de comportament. În toată societatea este această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim. De ce să punem centura? Ne deranjează la burtă, nu punem centura, suntem mai deştepţi”, a comentat el.

Potrivit lui Arafat, DSU a acţionat mult pe control preventiv, cu Poliţia, iar amenda este de 2.000 de lei, pentru şeful echipajului, în cazul în care se descoperă că nu sunt purtate centurile atât de către echipaj, cât şi de către pacienţi.

Pentru mine e foarte ciudat ca salvatorii să nu înţelegeagă de ce să nu poarte centura. (..) Eu nu am nevoie de eroi morţi în drum spre intervenţie, am nevoie de eroi care să ajungă la intervenţie”, a mai declarat Raed Arafat

Cine este scutit de purtarea centurii de siguranță.

Utilizarea centurii de siguranță nu este obligatorie pentru:

– femeile însărcinate

– persoanele a căror conformație nu permite utilizarea centurii de siguranță

– șoferii de taxi, în timpul programului de lucru

– instructorii auto, în timpul programului de lucru

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din mesajul în maghiară transmis lui David Popovici

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din …