Acasă Revoltător Statul Eșuat, ”erori” în lanț în cazul beizadelei drogate, Poliția putea să-i rețină permisul și fără test antidrog, iar mașina nu avea asigurare RCA

Statul Eșuat, ”erori” în lanț în cazul beizadelei drogate, Poliția putea să-i rețină permisul și fără test antidrog, iar mașina nu avea asigurare RCA

0
0
320

Agenții care l-au oprit pentru control pe Vlad Pascu, înainte de a-i ucide pe cei doi tineri, aveau dreptul legal de a-l duce la medicina legală pentru recoltarea de probe biologice chiar dacă nu aveau un drug test la îndemână și puteau să-i rețină permisul. Polițiștii care l-au oprit pe tânăr, nu aveau un aparat drug test și au sunat la dispecerat să ceară unul, dar nu l-au primit. În plus, verificarea mașinii conduse de tânăr, un model de colecție, arată că autovehiculul avea asigurarea obligatorie RCA expirată.

Legea permite ca o persoană să fie dusă la institutul de medicină legală pentru prelevarea de probe biologice, dacă agenții de poliție nu pot face pe loc testul alcool sau de droguri, iar dacă rezultatul arată indicii de consum de alcool sau substanțe interzise, poliția rutieră îi poate retrage permisul de conducere până a doua zi.

Art. 22 (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.

(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.

Agentul de poliție care l-a oprit pe Vlad Pascu a sunat la dispecerat și a cerut un drug test după ce a găsit droguri în mașina tânărului, însă i s-a spus că poliția nu are un astfel de aparat la îndemână (deși în județul Constanța se aflau 15 aparate la momentul respectiv).

După ce tânărul a fost oprit și dus la secția de poliție în noaptea de 18/19 august, i s-a dat drumul fără să i se facă un drug test, ci doar etilotest (care a ieșit negativ). La doar o oră după ce a fost eliberat și după ce – conform șefului IPJ Constanța – ar fi consumat cocaină și alte droguri, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, ucigând doi dintre ei.

Un alt amănunt care nu a fost luat în considerare de polițiști: mașina condusă de tânăr, un model Mercedes de colecție, avea asigurarea obligatorie RCA exprirată.

Verificarea mașinii în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României arată că mașina avea asigurarea RCA expirată de pe 24 iunie 2023, adică de aproape două luni.

Șoferii găsiți în trafic cu polița RCA expirată sunt amendați și li se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare, până la intrarea în legalitate.

Vlad Pascu, băiatul de 19 ani, care a fost prins cu droguri în mașină și lăsat de polițiști să plece, ca mai apoi să producă un accident în care a omorât doi tineri în localitatea 2 Mai, nu este la prima abatere. Totodată, nu este prima dată când autoritățile îl lasă să plece fără să răspundă pentru faptele sale.

Un adolescent de bani gata, în vârstă de 19 ani, care în mod evident, nu mai știa de el, din cauza cocktailului de droguri pe care îl consumase și doi tineri de 21 și 22 de ani care și-au pierdut viețile, când acesta i-a spulberat pe marginea drumului. Alți șase, au avut noroc pur, că au scăpat cu viață.

Povestea devine și mai revoltătoare pe măsură ce se află că Vlad Pascu trecuse pe la mai multe autorități în ultimul an pentru scandaluri, pentru că a fost prins cu droguri, însă a scăpat de fiecare dată.

Inclusiv în noaptea accidentului de sâmbătă, la ora 21.00 a fost oprit în trafic la Constanța și lăsat să plece mai departe deși nici actele mașinii nu erau toate în regulă, nu avea RCA valabil, nici amendă, cu atât mai puțin oprirea talonului până la rezolvarea problemei.

La ora 00.40 un șofer a sunat la 112 și a reclamat un șofer care circula haotic și cu viteză pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. Era vorba tot despre Vlad Pascu. Peste două ore, abia este oprit de Poliție, găsit cu droguri în mașină și în buzunare. Este dus la secție unde este testat doar pentru alcool. Stă acolo peste o oră și jumătate și este eliberat la ora 04.30 fără nici o altă problemă sau întrebare.

Poliția se jură că la acel moment nu era drogat. Nici o oră mai târziu, se producea tragedia, mai precis peste 55 de minute, la ora 05.25. Șeful Inspectoratului de Poliție Constanța susține că acesta s-ar fi dus la un local din Vama Veche la un local unde s-ar fi drogat, doar că, cu jumătate de oră înainte de accident este filmat la o benzinărie unde clar era deja drogat, martorii spumând că nu știa de el.

Pentru tânărul Pascu, problemele s-au rezolvat foarte ușor și repede de peste un an încoace. În 2022 a fost prins cu droguri, i s-a făcut și dosar penal dar DIICOT a retras toate acuzațiile pe motiv că era cantitatea prea mică și nu merita să se cheltuiască bani pe anchetă. Vlad Pascu nici nu s-a prezentat în instanță, la ședința la care i se decidea soarta.

Poate că argumentele DIICOT ar fi fost plauzibile, doar că nu este plauzibil, de ce a fost întrebat de unde ia drogurile, eventual cu un acord de recunoștere a vinovăției în care să spună cine sunt traficanți iar apoi să se facă un flagrant când cumpără din nou, pentru că în mod evident a mai cumpărat. Chiar anul acesta, în luna mai când și-a luat și permisul auto.

Familia este extrem de potentă financiar, și nu numai, cu multe relații extrem de sus. Tatăl fetei ucise nu s-a înșelat când a spus asta. Construcții în cele mai scumpe zone ale Capitalei, legături cu unul dintre cele mai temute clanuri, cel al fraților Cămătaru și apariții în combinații imobiliare alături de unele dintre cele mai influente și potente rețele începând cu clica Videanu.

Mai întâi au apărut ca martori într-un dosar DIICOT unde un avocat reclamase că fusese înșelat și apoi terorizat de frații Cămătaru. Mai întâi împrumutase de la soții Pascu 75.000 de dolari cu dobândă de cămătari, 6% pe lună. Când nu a mai putut returna banii, familia Pascu a apelat la frații Cămătaru, care au preluat datoria, dându-i avocatului 110.000 de dolari cu dobândă mai mică, 4% pe lună.

În dosar au fost doar martori dar s-a soldat cu condamnări. Apoi au fost în cercul unuia dintre cele mai mari scandaluri, defrișarea unei zone verzi din celebrul Sat francez, Parcul Școala Herăstrău și Strada Cretei, un aranjament al grupării lui Adrian Videanu, primar general la acea vreme, după cum a dezvăluit presa.

Pe terenul respectiv soții Pascu urmau să ridice un hotel de 10 etaje, o afacere de zeci de milioane, având în vedere că este cea mai scumpă zonă a Capitalei. O altă mega combinație în care mai apare familia Pascu, diverse tranzacții cu terenuri din Satul francez și legături cu rețeaua Borcea-Săvulescu plus Marin Gostin, cunoscu ca fiind unul dintre cei mai mari rechini imobiliari din România.

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii ”Anastasia”: ”Inițiativa privind Legea Anastasia a pornit de la o realitate în care oamenii erau pur și simplu nemulțumiți că legea permite suspendarea executării pedepsei în cazul în care se pierd vieți omenești. Oamenii au fost uciși de șoferi, în ghilimele, băuți, drogați sau fără permis, care s-au urcat la volan, au folosit mașina ca pe o armă și care au primit, în urma unor procese, suspendări de executări de pedeapsă. Așa ceva este foarte greu de înțeles pentru un om obișnuit”.

De aceea, am inițiat această lege care nu mai permite, practic, judecătorului să pronunțe suspendarea executării pedepsei dacă cineva care s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis a produs un accident mortal. Până acum era posibil acest lucru. Din 10 iulie nu mai este posibil acest lucru”.

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii ”Anastasia”: ”România, din păcate, după cum știți, este pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere. Legea este în vigoare din 10 iulie. Se va aplica și în acest caz extrem de dureros, de tragic. Dar nu este suficient”.

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii ”Anastasia”: ”Legea trebuie cunoscută foarte bine de toată lumea în momentul de față, de cei care au tentația de a se urca la volan băuți sau drogați”.

Cei care se urcă la volan, băuți sau drogați, de cele mai multe ori pleacă de lângă cineva. Domnule, trage-l de mânecă, nu-l lăsa să se urce la volan, pentru că drumul lui nu poate fi decât la închisoare dacă produce un accident în care oamenii își pierd viața”.

E nevoie de foarte mult, să spunem, efort, pentru a face cunoscute consecințele unor asemenea fapte, pentru a face cunoscută legea. Dar, cum spuneam, nu este suficient. Trebuie dublate de alte măsuri, trebuie foarte multă educație, trebuie foarte multă prevenție. O să fie un proces extrem de complex, dar când oamenii vor vedea soluții de condamnare cu executare în penitenciar, vor înțelege că pur și simplu nu mai există niciun fel de cale de scăpare”.

Dacă ai fost găsit vinovat, evident, în urma unui proces, indiferent cum te cheamă, indiferent câți bani ai, indiferent ce avocați ai, singura, să spunem, pedeapsă posibilă în momentul de față pentru asemenea fapte este cu executare în penitenciar, dar sunt și alte măsuri complementare”.

Deși pare greu de crezut, Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, figurează în arhiva DIICOT cu două dosare penale pentru deținere de droguri de risc, în vederea consumului propriu, unul deschis pe când aceasta avea vârsta de 13 ani.

Al doilea dosar a fost închis, printre altele, din cauza cantităţii mici de droguri, dar şi a ”atitudinii sincere” de la momentul constatării faptei. Un dosar similar a fost deschis şi în ziua accidentului, ceea ce, conform DIICOT, ”nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”.

Pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrată la data de 19.08.2023 o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002. Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, transmite marţi DIICOT, ca răspuns la solicitările privind cauzele penale aflate în evidenţele D.I.I.C.O.T. în care a fost implicat autorul accidentului rutier produs în localitatea 2 Mai.

Instituţia precizează că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei.

Totodată, în evidenţele D.I.I.C.O.T. au fost identificate două dosare penale vizându-l pe Vlad Pascu, cercetările având ca obiect infracţiuni de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu.

În fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti pe o stradă din capitală, având asupra sa o foiţă de hârtie de culoare alba şi o punguţă din material plastic transparent conţinând cantitatea totală de 0,39 grame canabis. Prin ordonanţa din 30.10.2019 s-a adoptat în acest dosar o soluţie de clasare cu privire la infracţiunea de deţinere, fără drept , de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea că potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”, precizează DIICOT.

În cel de al doilea dosar înregistrat la DIICOT în anul 2022, s-au efectuat cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, reţinându-se că la data de 3 februarie 2022 aceeaşi persoană (având vârsta de 18 ani) a fost depistată de organele de poliţie în incinta unui complex comercial din municipiul Bucureşti având asupra sa un pliculeţ din material plastic transparent ce conţinea cantitatea de 0,68 grame canabis.

Prin ordonanţa din 21.12.2022 s-a dispus renunţarea la urmărire penală, reţinându-se că pentru infracţiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu se pedeseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu: conţinutul faptei (deţinerea pentru consum propriu de canabis); modul şi mijloacele de săvârşirea a faptei (elementul material, deţinerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei); natura drogului deţinut (canabis, drog de risc); cantitatea redusă a drogului deţinut; disproporţia vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea redusă a faptei; circumstanţele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârşirii faptei, fără antecedente penale şi având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei”, conform DIICOT.

Soluţia adoptată de procurora fost confirmată de Tribunalul Bucureşti la data de 10.01.2023.

DIICOt precizează că, prin ordonanţa din 21.12.2022 s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea tânărului de către specialişti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Pentru infracţiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 s-a adoptat o soluţie de clasare, întrucât cercetările efectuate în cauză nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc”, menţionează DIICOT.

La un control făcut cu câteva ore înaintea accidentului, în maşina tânărului au fost găsite substanţe psihoactive, iar testul făcut după accident a relevat că tânărul se afla sub influenţăa a trei tipuri de substanţe psihoactive.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Înregistrarea în care Ancuța Popoviciu îl strigă în sala de tribunal pe Sebastian, tânărul ucis la 2 Mai, aceasta vrea să plece de la Judecătoria Mangalia

Facebook 126 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Revoltător. Înregistrarea în care …