Acasă Revoltător Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy despre noile ”măsuri” în criza energiei: ”De la 1 aprilie le dăm oamenilor peşte, dar de anul viitor trebuie să înveţe să pescuiască”

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy despre noile ”măsuri” în criza energiei: ”De la 1 aprilie le dăm oamenilor peşte, dar de anul viitor trebuie să înveţe să pescuiască”

1
1,233

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy a vorbit joi cu tupeu și aroganță, despre noile măsuri de sprijin pentru consumatorii de energie, comparându-le cu povestea ”dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască”, pentru a comenta în final că acestea trebuie aplicate pe termen scurt, ”ca să aibă ce să mănânce”.

De la 1 aprilie, românii vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat în criza facturilor la energie, dar de anul viitor ar trebui să îşi reducă singuri costurile prin „măsuri de eficienţă energetică”, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege: ”Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască”.

Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică, a afirmat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă de profil.

Sunt convins că această criză energetică va accentua preocuparea şi investiţiile în eficienţă energetică. Preţul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficienţă energetică, dar trebuie să vină şi din partea instituţiilor statului o preocupare şi un efort pentru informare şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei acestei măsuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic.

Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă. Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune„, a spus arogantul Bege, la conferinţa „Energia, prezent şi viitor”, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

Cred că este cazul ca şi investiţiile în eficienţă energetică să fie stimulate. Piaţa, consumatorii casnici, non-casnici, stimulaţi de creşterea preţurilor, vor merge în această direcţie, cred că e cazul ca şi din surse bugetare să se stimuleze aceste investiţii. Este aceeaşi poveste cu ‘dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască’. Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască„, a conchis reprezentantul ANRE.

Ce înţelege vicepreşedinte ANRE prin pescuit?

Zoltan Nagy-Bege a afirmat la o conferinţă organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, că preţul mare va determina consumatorii să se gândească la „măsuri de eficienţă energetică”, dar trebuie să existe şi din partea instituţiilor „o preocupare şi un efort” pentru a-i informă pe oameni.

Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă.

Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune„, a afirmat Bege

El a susţinut că doar prin schimbarea anumitor comportamente şi prin eliminarea acestor risipe se pot face economii la facturi, pentru că orice reducere de consum se va reflecta în factură, în emisiile de CO2, în reducerea dependenţei de importuri şi în preţuri, dacă cererea scade.

În ceea ce priveşte măsurile pe care Guvernul ar urma sa le ia de la 1 aprilie, oficialul ANRE a precizat că se conturează o decizie finală, dar că mai sunt ”mici aspecte” de discutat la nivelul Executivului.

România şi-a propus să construiască cel puţin 6,9 GW de energie regenerabilă până în 2030, dar, în opinia acestuia, cu un cadru legislativ bine gândit, putem ajunge la 10-12 GW capacităţi noi de regenerabile până în 2030.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Vezi Și

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din mesajul în maghiară transmis lui David Popovici

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a scos formularea ”toate inimile României” din …