Acasă Sănătate Alexandru Rafila: ”Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România, se vor impune reguli de igienă în unitățile medicale”

Alexandru Rafila: ”Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România, se vor impune reguli de igienă în unitățile medicale”

0
0
449

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, marți, că este foarte posibil ca Guvernul să declare epidemie de gripă în România, având în vedere numărul extrem de mare de cazuri confirmate în ultima perioadă.

În cazul declarării unei epidemii de gripă, Rafila spune că se vor impune din nou regulile de igienă, dar și masca de protecție, dar doar în unitățile medicale.

Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populație, pe de altă parte, spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca.

Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de regulile de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa 3-4 săptămâni față de un sezon gripal obișnuit.

Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a spus ministrul Sănătății.

E foarte clar însă că evitarea aglomerației și utilizarea măștii, mai ales de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este recomandată”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%. El a precizat că suntem în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi de cazuri de gripă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare.

Eu vă spun ce am făcut noi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu. Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nu ministerul suspendă programul de vizite. E abordarea aceasta că ministerul trebuie să rezolve toate aceste probleme la nivelul fiecărei unităţi sanitare. Am făcut un ordin de ministru, dar dacă îl citiţi cu atenţie o să vedeţi că există o responsabilitate a fiecărui manager şi e normal să fie aşa, pentru că el răspunde de acea unitate sanitară şi de siguranţa pacienţilor şi a personalului medical”, a afirmat Rafila.

El a precizat că ne aflăm într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă.

Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune. Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID. Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

El a mai fost întrebat dacă în prezent în România este epidemie de gripă.

O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din ţară. Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii anunţă organizarea unui concurs de Rezidenţiat în această primăvară pentru ocuparea posturilor rămase libere în 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că va mai fi organizat un concurs de Rezidenţiat în primăvara acestui an, pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022, precizând că sunt specialităţi unde este nevoie de medici, cum ar fi medicina de urgenţă şi specialităţi chirurgicale.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, despre organizarea unui concurs de Rezidenţiat în acest an pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022.

Intenţionăm să mai dăm o dată concurs pentru locurile rămase neocupate. Sunt specialităţi la care e nevoie, cum ar fi medicina de urgenţă, medicina de familie. La medicina de familie s-au ocupat circa 90 din posturi. La alte specialităţi chirurgicale, la medicina de urgenţă mai puţin. O să mai organizăm cu siguranţă încă o sesiune în cursul acestei primăveri, dar problema legată de pregătirea medicilor trebuie rezolvată împreună cu universităţile, pentru că o regionalizare a responsabilităţii în ceea ce priveşte organizarea şi asigurarea pregătirii în rezidenţiat împreună cu universităţile şi cu facultăţile de medicină atunci trebuie să o punem în aplicare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a fost întrebat şi dacă există un proiect pentru aducerea în România a medicilor din Republica Moldova.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că, săptămâna viitoare începe campania de vaccinare antigripală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că săptămâna viitoare începe campa…