Acasă Sănătate Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un ”val de morţi suspecte” la secția ATI, Rafila: ”Am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări”

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un ”val de morţi suspecte” la secția ATI, Rafila: ”Am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări”

0
0
176

Anchetă de amploare la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit, astăzi, o sesizare cu privire la ”un val de morţi suspecte” la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

19 morţi presupus suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon. Ce este noradrenalina, substanţa pe care pacienţii n-ar mai fi primit-o în doză suficientă.

Scenariu horror la spitalul Pantelimon din Capitală. Doi medici de la Terapie Intesivă sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de medicament care îi ținea în viață. Motivul? Să se elibereze mai repede paturile. Într-un interval de patru zile ar fi murit 19 oameni. Ministrul Sănătăţii va trimite mâine la spital Corpul de Control pentru a anchetă acuzaţiile şocante.

La sfârşitul săptămânii trecute, 19 oameni au murit la Terapie Intensivă. Directoarea de îngrijiri s-ar fi săturat să închidă ochii şi a decis să reclame ororile.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon: Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se ştie din ce motive. Nu poate să existe justificare. Pare o situaţie halucinantă. Lăsăm ancheta să-şi desfăşoare cursul.

„Anumiți doctori din Terapie Intesivă spuneau să se scadă dozele la anumite substanţe vasopresoare. Sunt foarte mulţi pacienţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, nu aveau loc în Terapie Intesivă şi voiau să elibereze locurile”, transmite o sursă din spital.

Noradrenalina este o substanţă vitală pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Comisia de anchetă a spitalului a stabilit că în spital existau doze suficiente pentru a le administra pacienţilor cantitatea corectă.

Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: Este un analog sintetic al unui hormon natural, pe care noi alături de adrenalină le eliberăm în condiții de stres tocmai pentru a se menține componentele vitale. Doză se stabilește pe micrograme pe kilogram corp. Trebuie văzut ce doze au avut acești pacienți și nu se crește la nesfârșit, există niște paliere de doze peste care dacă mai crești nu mai obții niciun beneficiu. Nu se scade brusc, se scade treptat în funcție de pacient.

Vasile Barbu, Protecţia Pacienţilor: Monitorizăm activitatea din spitalul Pantelimon, încă din luna decembrie a anului trecut, în urmă sesizărilor a unor pacienți, dar și a unor medici din spital. Au fost într-un weekend, în cursul lunii martie parcă sfârșitul lunii februarie 46 de decese. Atât în terapie intensivă cât și pe secții. Nu e vorba de îngrijirea pe care o face asistență medicală, este vorba despre îngrijirea pe care ar trebui să o facă medicul. Au fost situații când dulapul cu mendicamente a fost încuiat.

Alexandru Rafila: Mâine dimineaţă, corpul de control al MS va fi prezent acolo, de asemenea, am rugat ca un reprezentant al colegiului medicilor. Va sosi acolo. De asemenea, managerul din spital evaluează situaţia, să vadă dacă are legătură cu realitatea. Vorbim de o decizie medicală şi deciziile medicale şi resonsabilitatea pentru ele aparţin exclusiv medicilor.

„Sunt asistenți și infirmieri care au înregistrări și s-au dus mai departe. Nu se mai face treabă pe Terapie Intensivă și mor pacienții. E grav! Nu mai sunt îngrijiți! Se moare mai mult ca înainte!”, transmite o sursă din spital.

Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: Nu am avut niciodată 20 de decese în 2, 3 zile. Mi se pare foarte mult.

Scenariul macabru este respins de medici care spun că ar fi rezultatul unui conflict între fosta şi actuala conducerea a secţiei de Terapie Intensivă.

Toni Popescu, medic specialist la chirurgie, lider Sanitas: Acuzaţiile sunt extrem de grave şi nu numai că sunt grave, sunt aberante. Directoarea de îngrijiri are probabil o diplomă de asistentă. Nu poţi să vorbeşti şi să faci asemenea afirmaţii, vezi Doamne te-a sunat o asistentă din Terapie.

Pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Panteimon sunt 13 medici şi alte 3 posturi în procedura de concurs la un număr de 25 de locuri pentru pacienţi. În luna martie, 80 de persoane au murit la ATI în Spitalul Pantelimon.

Procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit o sesizare privind ”moartea suspectă” a unor pacienți internați la secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, astfel că o anchetă a fost demarată.

Conducerea spitalului a transmis că procurorii au primit o sesizare și a precizat că urmează să fie pusă la dispoziția organelor de anchetă. În plus, va fi demarată o anchetă și la nivelul spitalului ca să se afle exact ce s-a întâmplat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Ancheta a pornit în urma unei investigații publicate pe cetateanul.net, în care se vorbește despre mai mulți pacienți care ar fi murit în condiții suspecte, după ce le-ar fi fost redusă doza de noradrenalină în mod intenționat. Acest medicament e folosit, de regulă, pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că știe despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon și că urmează să trimită Corpul de Control la spital ca să verifice toate acuzațiile.

Alexandru Rafila, despre valul de morţi suspecte de la Spitalul Sfantul Pantelimon din București: ”O asistentă a sesizat că medicii ar fi administrat incorect o anumită substanță”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus despre ancheta demarată la Spitalul Sfantul Pantelimon din București după valul de morți suspecte că ”nu putem să facem altceva decât să le investigăm”.

”În cursul zilei de astăzi a apărut în presă un articol care menționa faptul că a existat o reclamație care a adus în atenția publicului o serie de morți suspecte la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, pe secția de ATI, circa 20 de persoane. Ulterior am văzut și documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri.

Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă și ar fi fost sesizat de o asistentă, nu cunoaștem numele asistentei de la ATI care a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită susbtanță medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”, a spus Alexandru Rafila în ședința de Guvern de joi.

Ministrul Sănătății a anunțat că, vineri dimineața, Corpul de control al ministrului Sănătății va fi prezent la spital.

”De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm de o problemă de jurisdicție profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din București, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătății, în plus în spital managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secții, care evaluează situația, dacă are legătură cu realitatea”, a adăugat ministrul Sănătății.

”Până în momentul de față nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală, ori deciziile medicale aparțin medicilor. Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, până la urmă nu putem să facem altceva decât să le investigăm.

acă acest caz a fost adus în atenția organelor de urmărire penală cu atât mai bine, ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională Colegiul Medicilor, și orice fel de concluzie care naște suspiciuni referitoare la un tratament incorect va fi sesizată instituțiilor abilitate”, a mai spus ministrul.

În patru zile, la ATI din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au murit 20 de pacienți.

”Au mai fost sesizări despre activitatea spitalului în cursul acestei săptămâni. Eu am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări. Este prevăzută această activitate în programul direcţiei de specialitate. Chestiunea aceasta cu val de morţi şi aşa mai departe, totuşi astea sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate. Mai mult, acolo sunt puse la îndoială competenţele profesionale ale corpului medical, ale medicilor, deci eu nu pot să fac niciun fel de afirmaţii legate de acest subiect.

Am vorbit cu managerul, am intrat în contact direct cu el, spune că nici vorbă de aşa ceva. Dar, repet, nu vreau să mă antepronunţ, aştept rezultatele de la colegii de la Corpul de Control şi ulterior vom acţiona în consecinţă. Dacă s-a făcut şi o plângere penală, cu atât mai bine, pentru că atunci va exista şi un alt tip de anchetă, alături de cea de natură administrativă pe care o desfăşurăm noi.

Nu au fost plângeri de la pacienţi, ci plângeri ale unora dintre angajaţii de acolo, de la spital. Sunt plângeri care trebuie verificate, nu îmi place să comentez decât după ce le verific, pentru că hârtia poate să cuprindă foarte multe afirmaţii, însă ele trebuie verificate şi dacă se dovedesc adevărate, sigur, se pot lua măsuri. Eu vreau să fiu rezervat în declaraţii.

Acest gen de acuzaţii eu nu le-am întâlnit până acum în cariera mea medicală. Nu e vorba de nicio informaţie, e vorba de un articol de presă, care a apărut într-o sursă mai puţin cunoscută, rămâne să constatăm dacă ceea ce scrie acolo este într-un fel sau altul adevărat. În articolul respectiv scrie că medicii, în mod deliberat, au luat nişte măsuri, şi nu se referă la un anumit medic, se referă în general, la medici de la Terapie Intensivă şi din cauza asta eu sunt rezervat în a da verdicte. Haideţi să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem cu ce rezultate vin colegii de acolo şi, bineînţeles, dacă este cazul, vom sesiza şi Colegiul Medicilor, care are jurisdicţie în domeniul practicii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila, despre cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon: ”Acuzațiile sunt neasumate, să nu tragem concluzii pripite.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție, joi, cu privire la anchetele de la spitalul Sf. Pantelimon din București, declanșate după ce o asistentă de la Terapie Intensivă a acuzat medicii de acolo că au scăzut doza unui anume tratament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză. Rafila susține că are îndoieli legate despre veridicitatea acestor informații și că ”nu pot fi trase concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate”.

Alexandru Rafila: ”Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect, nu pot să mă pronunț, nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culă medicală gravă, din partea Colegiului sau alte sau a altor instituții abilitate va exista o implicate, nu pot să mă antepronunț, deocamdată e o vorba doar despre o sesizare scrisă fără precizarea autorului sesizării. Asistenta care a făcut sesizarea nu e nominalizată.

Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”.

Managerul spitalului a fost sesizat în scris joi de directoarea de îngrijiri, care spune că ieri a sunat-o o asistentă de la Terapie Intensivă. Aceasta ar fi acuzat faptul că medicii de acolo au scăzut doza unui anume tratament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză.

În sesizare nu a fost precizat numele unui medic sau numele pacienților care ar fi murit. Totul s-ar fi întâmplat în perioada 4-7 aprilie, timp în care asistenta respectivă spune că ar fi murit 20 de pacienți.

Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.

”În urma sesizărilor pricmite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

”Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii grave legate de siguranţa pacienţilor. Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Hakuna Matata, fosta soție a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, a murit de malarie, tocmai se întorsese dintr-o vacanță în Zanzibar, Rafila intervine

Facebook 100 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Hakuna Matata, fosta soție a preșe…