Acasă Sănătate Cu 4 luni întărziere, noi definiții pentru carantină și izolare

Cu 4 luni întărziere, noi definiții pentru carantină și izolare

0
0
653

Numărul pacienților cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu toți acești pacienți care au plecat din spital pe propria răspundere erau asimptomatici, el vorbind despre cazul unui pacient care a necesitat ventilaţie, a refuzat spitalizarea și a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere.

Guvernul a adoptat în ședința de luni proiectul de lege privind carantina și izolarea, ”necesar” după decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat au susținut declarații de presă, de la ora 13.00, privind noul act normativ, care are nevoie de votul Parlamentului.
Termenii carantină și izolare au acum alte definiții. Astfel, carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele infectate, iar aici este prevăzută internarea, a explicat Arafat.
Cele mai importante declarații ale celor doi oficiali:

Tătaru:

A fost aprobat în ședință de guvern proiectul legislativ cu măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem
Ați putut observa de vineri modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spital
Dacă este să facem o evaluare de ieri și până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale
Proiectul de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca un interes național să nu lase loc de interpretare politică.”

Arafat:

E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic saua biologic și am încercat să fie ct mai clare noțiunile. Astfel, el începe prin mai multe definiţii
Termenul carantina persoanelor de acum încolo se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse în perioada de incubație
Termenul de izolare se va referi la persoanele infectate și aici se vorbeşte despre internarea pacientului.
În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită.
Carantina persoanelor care vin din zone de risc – aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur.

Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în epidemiologi, infecţionişti
Este vorba despre o epidemie declarată prin ordin al ministrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constatat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine.

La toate acestea poate fi luată măsura carantinei.

Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică. Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului.”

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate
Comments are closed.

Vezi Și

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un ”val de morţi suspecte” la secția ATI, Rafila: ”Am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări”

Facebook 7 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Anchetă de amploare la Spitalul Sfân…