Acasă Sănătate Ministrul Sănătății Rafila, despre Azilele Groazei: ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore, de multe ori controlăm hârtii”

Ministrul Sănătății Rafila, despre Azilele Groazei: ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore, de multe ori controlăm hârtii”

0
0
151

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că ​Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat după dezvăluirile șocante privind „azilele groazei”, a constatat „abateri minore” la aceste cămine. Rafila a adăugat că legislația ar trebui modificată astfel încât ”calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, ”se controlează hârtii”.

În acest moment, din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control. Ne interesează ce s-a întâmplat la aceste 3 centre din Ilfov care constituie subiectul unei anchete penale. În lunile ianuarie – februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar. Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie pe bucata ei„, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a fost realizată o acţiune de examinare a persoanele care au fost luate din cele trei centre din Ilfov.

În cursul zilei de 8 iulie am organizat cu sprijinul Spitalului Obregia echipe medicale, le mulţumesc tuturor medicilor implicaţi, care au examinat toţi pacienţii care se găseau în diversele centre de primire a persoanelor fără adăpost din Bucureşti. Au examinat în total 82 de persoane, care au primit asistenţă medicală, li s-a corectat tratamentul, dacă era necesar, au fost trimise către alte unităţi sanitare, pentru că au fost şi persoane cu alte patologii, de exemplu la Institutul de Boli Cerebrovasculare, la Institutul Marius Nasta sau la alte unităţi medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că aceste persoane au nevoie de o asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent.

Şi cred că am ajuns cu toţii la o anumită concluzie, dincolo de tragedie, pentru că nu pot să numesc decât tragedie ceea ce am văzut că s-a întâmplat la cele trei centre din judeţul Ilfov. Cred că discutăm despre faptul că aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, iar tratamentele trebuie adaptate. În sistemul de sănătate avem o agenţie care monitorizează şi evaluează calitatea serviciilor medicale. Se numeşte ANMCS. Ar trebui să găsim o procedură şi vom face acest lucru, vom propune acest lucru încât şi în aceste centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi să fim siguri că asistenţa medicală este asigurată corespunzător”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că la începutul acestui an DSP Ilfov a verificat cele trei centre, iar abaterile găsite au fost minore.

Lucrurile în momentul de faţă, din punct de vedere medical, sunt sub control. Şi am verificat împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi activitatea la nivel naţional. A fost o acţiune tematică desfăşurată anul trecut, dar ne-a interesat exact ce s-a întâmplat în judeţul Ilfov la aceste trei centre care constituie subiectul unei anchete penale. În lunile ianuarie, februarie, aceste trei centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore, se refereau doar la modul de depozitare a aşternutului, se refereau la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă elaborate, adică absolvit”, a precizat Rafila.

El a mai anunţat că directorul DSP Ilfov a demisionat din funcţie.

Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze, oricum se afla pe un post interimar, şi noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov. Însă vreau să vă spun un lucru care este real şi uite, sunt situaţii din astea de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, face fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie cu bucata lui. De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe. Şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. Nu cred că este important dacă există un contract de prestări de servicii medicale cu un astfel de centru, ci cum se desfăşoară acele servicii medicale. Trebuie să existe discuţii cu pacienţii, discuţii cu medicii care oferă acest tip de asistenţă medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi”, a mai declarat Rafila.

El a afirmat că directorul DSP Ilfov i-a transmis că nu cunoaşte aceste centre.

Discutam şi cu domnul director la Direcţia de Sănătate Publică din Ilfov şi l-am întrebat dacă cunoaşte aceste instituţii. Mi-a spus că nu le cunoaşte, că personalul s-a deplasat. Eu cred că fiecare şef de instituţie de sănătate, mă refer la sectorul sănătăţii, direcţiile de sănătate publică ar trebui să cunoască personal fiecare dintre instituţiile din judeţul pe care îl coordonează din punct de vedere al sănătăţii publice, adică să cunoască instituţia de îngrijire pentru vârstnici, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru copii, să cunoască şcolile, pentru că dacă nu le cunoaştem şi nu înţelegem problemele care există la faţa locului atunci sigur că sunt dificultăţi. Dacă lucrul ăsta e menţionat sau nu e menţionat în fişa postului, e mai puţin important. Cred că fişa postului este un document orientativ, iar activitatea pe care o desfăşurăm cu toţii este cea care contează”, a mai transmis Rafila.

El a fost întrebat care a fost discuţia pe care a avut-o cu şeful DSP Ilfov, care declarase că a anunţat mai multe instituţii pentru a face un control comun la cele trei centre.

În luna februarie le-a trimis acestor instituţii, nu am putut să aflăm mai multe decât rezultatul controlului făcut de DSP. Nu cunosc rezultatele controlului celorlalte instituţii care au participat la acest control. Asta l-am şi rugat pe domnul director, dacă există un rezultat agregat, un acord de control agregat şi din punctul de vedere al celorlalte instituţii. Dacă vin ASVSA-ul şi ANPC-ul merg şi controlează bucătăria, Inspecţia Sanitară de Stat din DSP controlează condiţiile igienico-sanitare. Lucrurile astea trebuie integrate. Faptul că acum se desfăşoară un control coordonat, integrat, cred că e un lucru bun”, a explicat Rafila.

De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi„, a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii va propune modificarea legislaţiei.

Trebuie să trecem şi în România de la verificările care au la bază documente la cele care verifică realitatea faptică şi atunci cu siguranţă putem să avem speranţă de progres în acest domeniu„, a adăugat ministrul Rafila.

De asemenea, Rafila spune că se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: ”Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că, săptămâna viitoare începe campania de vaccinare antigripală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că săptămâna viitoare începe campa…