Acasă Sănătate Noul bau bau cu potențial de pandemie, variola maimuței, care sunt simptomele și modul de transmitere

Noul bau bau cu potențial de pandemie, variola maimuței, care sunt simptomele și modul de transmitere

0
63

Platforma guvernamentală RO Vaccinare a publicat o serie de precizări privind periculozitatea variolei maimuței, făcute de un expert român care lucrează Universitate din Pittsburgh, SUA.

Microbiologul Cristian Apetrei afirmă că apariția variolei maimuței sau monkeypox în țări din Europa nu este un motiv major de îngrijorare pentru experți, însă a avertizat că populația trebuie să respecte câteva reguli minim de prevenție.

Variola maimuței, o boală cu transmisibilitate redusă.

Adevărul este că monkeypox nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2 și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, scrie Apetrei.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire.

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.

Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimutei, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimutei, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimutei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.

Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.

Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri„, a spus Alexandru Rafila.

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei – Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Variola maimuţei. Cum a început această epidemie recentă?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimuţei în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt bine cunoscute.

Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile împotriva variolei maimuțelor – deoarece 14 țări confirmă acum focarele bolii virale și medicii avertizează asupra unei ”creșteri semnificative” a cazurilor din Regatul Unit.

Cei care contractează virusul vor trebui acum să se autoizoleze timp de trei săptămâni, au spus autoritățile belgiene din sănătate, după ce au fost înregistrate trei cazuri în țară.

Infecțiile, dintre care prima a fost înregistrată vineri, sunt toate legate de un festival din orașul-port Anvers.

Acesta vine în momentul în care medicii au avertizat că Regatul Unit se confruntă cu o creștere ”semnificativă” a infecțiilor, iar răspunsul guvernului este ”critic” în limitarea răspândirii acesteia.

Dr. Claire Dewsnap, președintele Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, a mai spus că focarul ar putea avea un ”impact masiv” asupra accesului la serviciile de sănătate sexuală în Marea Britanie.

Sajid Javid a dezvăluit ieri că alți 11 britanici au fost testați pozitiv pentru virus, ducând numărul total la 20.

Cazurile includ un copil britanic aflat în prezent într-o stare critică la un spital din Londra, în timp ce alte 100 de infecții au fost înregistrate în Europa.

Dr. Dewsnap a declarat pentru Sky News: ”Răspunsul nostru este cu adevărat critic aici.

Dr Claire Dewsnap, președintele Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, avertizează cu privire la o creștere ”semnificativă” a infecțiilor în Regatul Unit în următoarele săptămâni.

”Vor fi mai multe diagnostice în săptămâna viitoare.

Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că există infecții în toată Europa, așa că acest lucru s-a răspândit deja.

”Deja circulă în populația generală. Ar putea fi cifre cu adevărat semnificative în următoarele două sau trei săptămâni”.

În Marea Britanie, autoritățile oferă un vaccin împotriva variolei lucrătorilor din domeniul sănătății și altor persoane care ar fi putut fi expuse.

Portugalia are 14 cazuri confirmate și 20 de infecții suspectate. Și peste Atlantic, există două cazuri confirmate în Canada, cu 20 de cazuri suspecte.

Există cazuri și în Italia, Suedia, Belgia, Grecia, Germania, Țările de Jos, Franța, Israel, Elveția și Australia.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că se așteaptă să identifice mai multe cazuri de variola maimuțelor, pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care boala nu este de obicei găsită.

Până sâmbătă, au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspectate de variolă a maimuței din 12 state membre care nu sunt endemice pentru virus, a spus agenția ONU, adăugând că va oferi în următoarele zile îndrumări și recomandări suplimentare.

Până în prezent, nimeni nu a murit din cauza bolii virale.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Vezi Și

Rafila după al treilea caz de variolă: „Transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul, că o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă”

Ministrul Sănătăţii face anunţul momentului, după ce un al treilea pacient din românia a f…