Acasă Sănătate Primele cazuri de Flurona raportate în România, care sunt simptomele de îmbolnăvire simultană cu gripă și Covid-19

Primele cazuri de Flurona raportate în România, care sunt simptomele de îmbolnăvire simultană cu gripă și Covid-19

0
167

Primele cazuri de Flurona au fost raportate în România. Care sunt simptomele bolii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș. Care sunt simptomele?

Elevii au revenit la cursuri luni, după vacanţa de iarnă. Autoritățile sunt în alertă după răspândirea cazurilor de gripă. De asemenea, au apărut și primele cazuri de îmbolnăvire simultană cu gripă și COVID-19. Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Accesul în școli se va face după triaj al elevilor.

Elevii au revenit la şcoală după vacanţa de iarnă. Toate școlile s-au redeschis în condiții normale. ”Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri”, declara Ligia Deca, ministrul Educației, într-o conferință de presă comună de la sediul Ministerului Sănătății.

Redeschirea școlilor vine într-o perioadă de alertă din punct de vedere epidemiologic. În România a fost anunțată alertă epidemiologică de gripă. Gripa a făcut deja primele victime în țara noastră. Este vorba despre două persoane de sex feminin în vârstă de 25 de ani și respectiv 50 de ani, din București.

De asemenea, au apărut primele cazuri de Flurona în România, adică îmbolnăvire simultană cu gripă și COVID-19. Deocamdată, toate cazurile au fost la copii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș. Boala debutează brusc, cu dureri crunte de cap, dureri musculare și articulare.

Ne așteptăm ca în viitorul apropiat, având foarte multe cazuri de gripă, să discutăm despre foarte multe astfel de situații. Nu va fi o explozie, dar vom avea concomitent cele două virusuri.

Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă, pentru că este o însumare care ține de gripă și ține în același timp și de COVID, cu dureri de intensitate crescută musculare, articulare, dureri de cap, stare generală modificată, dar mult mai important este riscul pe care îl avem de a ajunge la complicații, mai ales la persoanele care sunt vulnerabile, adică cei care au boli cronice, persoanele care au o vârstă avansată, și o atenție sporită trebuie să o acordăm copiilor mici.

În astfel de cazuri, când prin testare avem cele două virusuri, este important să se facă un consult medical de specialitate, să fie o evaluare corectă, și probabil că trebuie și o monitorizare cu spitalizare pentru o perioadă, în așa fel încât să ne asigurăm că nu apar forme severe care să pună viața pacientului în pericol”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.

Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice-cu mențiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observațional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul in care acestea există, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicațiilor terapeutice.

În ceea ce privește măsurile specifice de la nivelul unitatilor de învățământ, vor fi luate acele măsuri recomandate de către Ministerul Educației și de către Ministerul Sănătății. Toate materialele informative și recomandările au fost transmise conducerilor unitatilor de învățământ, spre a fi diseminate cadrelor didactice, elevilor și părinților.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății recomandă părinților efectuarea triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului in colectivitate. ”Mizăm pe responsabilitatea acestora atât în efectuarea triajului la domiciliu, cât și în a nu trimite în colectivitate copiii, dacă aceștia prezintă simptome specifice virusului gripal”, au transmis autoritățile.

În ceea ce privește accesul părinților/reprezentanților legali în incinta unității de învățământ, acesta se face în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

”În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, considerăm oportună respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unitățile de învățământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate in desfășurarea actului educațional”, au mai transmis ”autoritățile”.

Agenția UE de control al bolilor anunță că subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron. Potrivit cercetătorului Octavian jurma, această variantă a fost identificată în România pe data 5 ianuarie 2023. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii.

Cercetătorul Octavian Jurma a anunţat pe Facebook că varianta Kraken ar fi ajuns pe teritoriul ţării noastre la începutul lunii decembrie. Proba analizată a fost recoltată în data de 5 decembrie 2022 în Ilfov, iar pe 5 ianuarie a fost confirmată prezenţa variantei XBB.1.5.

”Varianta XBB.1.5 Kraken” a fost identificata in Romania saptamana trecuta.

Datele nu sunt obtinute din rapoartele CNSCBT ci din GISAID, o baza de date internationala unde si Romania trimite secventele facute in laboratoarele din tara.

Conform acestei baze de date, secventa pentru XBB.1.5 a fost introdusa in data de 5 ianuarie 2023, iar proba analizata a fost recoltata in data de 5 decembrie 2022 in Ilfov. covSPECTRUM de asmenea confirma o secventa in data de 5 decembrie*.

XBB.1.5 (alias informal „Kraken”) circula asadar in Romania de la inceputul lunii decembrie chiar daca identificarea sa nu a fost anuntata inca oficial de CNSCBT, care de 3 saptamani raporteaza un total de 1 (unu) secventieri XBB.

XBB.1.5 ”Kraken” este o varianta a XBB.1 de care difera printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:F486P. La randul sau XBB.1 difera de XBB tot printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:G252V„, anunţă cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

Medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken.

Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.

Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Varianta Kraken este deja dominantă în SUA. Datele din SUA arată că XBB.1.5 se răspândeşte mult mai agresiv, decât în Europa, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

O bătrână în vârstă de 74 de ani diagnosticată cu ”Flurona”, termen folosit de specialişti pentru a descrie infecţia simultană cu virusul gripei sezoniere şi COVID-19, a decedat, a anunţat, luni, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf Parascheva” din Iaşi, dr Florin Roşu.

Potrivit sursei citate, pe lângă cazul acestei femei, a mai fost înregistrat încă unul, al unui bărbat în vârstă de 69 de ani, ambii cu domiciliul în judeţul Iaşi.

Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de ‘flurona’, în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a declarat dr Florin Roşu.

În urma tratamentului administrat de echipa multidisciplinară a spitalului, formată din medic ATI şi medic de boli infecţioase, bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie. ”Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia”, a declarat dr Florin Roşu.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf Parascheva” a mai precizat că niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Vezi Și

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat stare de alertă epidemică în România: ”Recomandăm purtarea măștii și distanțarea în spațiile închise”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat stare de alertă epidemică. Iată ce măsuri…