Acasă Sănătate Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia proporții, Rafila, îl pune la punct pe Arafat: ”Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia proporții, Rafila, îl pune la punct pe Arafat: ”Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”

1
382

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Alexandru Rafila, îl pune la zid pe Raed Arafat. ”Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a dat de înţeles, că nu va ceda în ceea ce priveşte transferarea SMURD la instituţia pe care o conduce şi i-a atras atenţia lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, că nu este „proprietarul medicinei de urgenţă din România”.

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Alexandru Rafila a reacţionat în condiţiile în care Ministerul de Interne a supus dezbaterii un proiect de lege prin care asistența medicală de urgenţă ar fi coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie condusă de Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a acuzat faptul că nu a fost informat în legătură cu acest proiect.

Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România, aşa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate.

Discutăm de nişte atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă ţară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere.

Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă”, a declarat minstrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor.

Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem?

Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva.

Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe.

Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ.

În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează.

Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seară, că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă, el precizând că nu s-a referit niciodată la SMURD. ”Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, afirmă Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţinând că acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgenţele”.

Raed Arafat în schimb, a realizat un videoclip pe Facebook în cadrul căruia și-a prezentat argumetele referitoare la acuzațiile de abuz de serviciu pentru care este anchetat de DNA.

În primul rând, vreau să subliniez că eu nu fac aici o critică instituțiilor, nu fac critică către DNA, nu fac critică către parchet. Fiecare își face treaba lui, sunt convins că există profesioniști în toate instituțiile respective și am trecut prin situații în care mi s-a dovedid că există chiar profesioniști.

Prin ce am trecut în ultima perioadă, totuși, îmi arată că există și posibilitatea ca unele persoane să depășească puțin limetele normalului în încercarea de a persecuta o persoană și a o duce în fața instanțelor cu acuzații, gen abuz în serviciu, încălcarea legii, producerea pagubelor pentru bugetul de stat, când documentele și tot ce o să vă arăt astăzi, o să vedeți că arată total invers.” (…)

Cum construim România? Cum putem face lucrurile mai bine dacă asumarea răspunderii, în sine, devine abuz în serviciu? Asta este o întrebare la care nu am răspuns în acest moment.

Mulți colegi mă întreabă dacă mai am curaj… ”mai ai curajul să îți asumi răspunderea?”, îmi spun (ei)… ”mai ai curajul să faci ceva?”. ”Da, eu mai am, problema este că cei pe care îi văd în jurul meu, mulți dintre ei, își pierd curajul pentru că văd niște lucruri care sunt inexplicabile, efectiv inexplicabile.

Cum poți într-o zi să clasezi și peste 5 luni să ceri infirmarea clasării tale care este ilegală când ești într-o anumită poziție și după două zile să ceri redeschiderea unui dosar închis, când presupusa faptă, chiar dacă ar fi fost, este prescrisă din decembrie 2020?”, a declarat Raed Arafat, într-un videoclip postat pe pagina lui de Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Vezi Și

Primele cazuri de Flurona raportate în România, care sunt simptomele de îmbolnăvire simultană cu gripă și Covid-19

Primele cazuri de Flurona au fost raportate în România. Care sunt simptomele bolii. Pacien…