Acasă Sănătate Și pentru că SARS-CoV-2 nu mai este de actualitate, un alt bau-bau așteaptă în umbră, ce este Khosta-2, noul virus ”descoperit” în Rusia

Și pentru că SARS-CoV-2 nu mai este de actualitate, un alt bau-bau așteaptă în umbră, ce este Khosta-2, noul virus ”descoperit” în Rusia

0
80

Un virus descoperit recent la un liliac rus este similar cu cel care a provocat pandemia de Covid-19 și poate infecta și oamenii, potrivit unui nou studiu. Virusul poate infecta celulele umane și este capabil să evite protecția imunitară dată de vaccinurile COVID-19.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că proteinele din virusul găsit în lilieci – numit Khosta-2 – pot infecta celulele umane și că este rezistent atât la anticorpi, cât și la serul primit de oamenii vaccinați pentru Sars-CoV-2.

”Oamenii de știință” au spus, că atât Khosta-2, cât și virusul Covid fac parte din aceeași categorie de coronavirus, numită sarbecovirus.

Oamenii de știință conduși de Michael Letko, profesor asistent la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală de la Universitatea de Stat din Washington, au descoperit un grup de coronavirusuri similare cu SARS-CoV-2, care au apărut inițial la liliecii din Rusia în 2020. La acea vreme, oamenii de știință nu credeau că virusul, numit Khosta-2, reprezenta o amenințare pentru oameni, scrie time.com.

Dar când echipa lui Letko a făcut o analiză mai amănunțită, a descoperit că virusul ar putea infecta celulele umane, primul semn de avertizare că ar putea deveni o posibilă amenințare pentru sănătatea publică. Un virus înrudit găsit la liliecii ruși, Khosta-1, nu a putut pătrunde ușor în celulele umane, dar Khosta-2 ar putea. Khosta-2 se atașează de aceeași proteină, ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane.

Și mai îngrijorător, când Letko a combinat serul de la oameni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu Khosta-2, anticorpii din ser nu au neutralizat virusul. Același lucru s-a întâmplat când au combinat virusul Khosta-2 cu ser de la oameni care s-au vindecat de infecțiile cu Omicron.

Este îngrijorător faptul că există viruși care circulă în natură și care au aceste proprietăți”.

Nu vrem să speriem pe nimeni și să spunem că acesta este un virus complet rezistent la vaccinuri”, spune Letko. „Dar este îngrijorător faptul că există viruși care circulă în natură și care au aceste proprietăți – se pot lega de receptorii umani și nu sunt neutralizați de răspunsurile actuale ale vaccinurilor.

Vestea bună este că cercetările lui Letko arată că, la fel ca varianta Omicron a SARS-CoV-2, Khosta-2 nu pare să aibă gene care să sugereze că ar putea provoca boli grave la oameni. Dar asta s-ar putea schimba dacă Khosta-2 începe să circule pe scară largă și să se amestece cu genele de la SARS-CoV-2.

Virusurile se pot combina și iese un nou virus!

Unul dintre lucrurile care ne îngrijorează este că, atunci când coronavirusurile înrudite intră în aceleași celule, se pot combina și iese un nou virus”, spune Letko. ”Îngrijorarea este că SARS-CoV-2 s-ar putea răspândi la animalele infectate cu ceva de genul Khosta-2 și se pot combina și apoi infecta celulele umane. Ele ar putea fi rezistente la imunitatea la vaccin și ar avea, de asemenea, câțiva factori mai virulenți. Care sunt șansele, cine știe? Dar, teoretic, s-ar putea întâmpla în timpul unui eveniment de combinare”, spune profesorul.

Acești viruși sunt cu adevărat răspândiți peste tot și vor continua să fie o problemă pentru oameni în general”, mai spune Letko.

Cu o imunitate globală mai scăzută la actualul virus SARS-CoV-2, combaterea oricăror noi agenți patogeni, inclusiv noile coronavirusuri precum Khosta-2, ar deveni mai dificilă. Conform celor mai recente date colectate de OMS, un sfert dintre oamenii din întreaga lume încă nu au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19.

Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs împotriva Sars-CoV-2”, au scris cercetătorii în studiul publicat joi în revista PLOS Pathogens, citat de The Independent.

Dar când ne-am uitat mai mult la ei, am fost cu adevărat surprinși să aflăm că ar putea infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin înțelegerea noastră despre acești viruși”, a spus Letko.

Spre deosebire de Khosta-1, despre care cercetătorii au spus că prezintă un risc scăzut pentru oameni, Khosta-2 are caracteristici îngrijorătoare.

Oamenii de știință au descoperit că acesta poate folosi proteina sa spike pentru a infecta celulele prin atașarea la o proteină receptor ACE2 din celulele umane, pe care și virusul Covid-19 o folosește pentru infectare.

Cercetătorii au analizat dacă vaccinurile împotriva Covid-19 pot proteja împotriva noului virus, însă au descoperit că acestea nu pot neutraliza Khosta-2.

Totodată, aceștia au spus că există riscul ca Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus precum Sars-CoV-2, creând ”un virus mai riscant”, potrivit lui Letko.

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Vezi Și

Lausanne, Elveția, se testează o nouă tehnologie de stimulare electrică a măduvei spinării, prin care au reușit să inverseze procesul de paralizie în urma tramatismelor vertebro medulare

O nouă speranță pentru persoanele imobilizate într-un scan rulant în urma unor traumatisme…