Acasă Șocant Nicușor Dan, dă vina pe un ”măgar mort”, după ce Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi și refuză să își dea demisia așa cum a promis

Nicușor Dan, dă vina pe un ”măgar mort”, după ce Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi și refuză să își dea demisia așa cum a promis

0
0
457

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut luni 30 ianuarie 2023 o conferință de presă, aceasta fiind prima reacție a edilului neomarxist, de la decesul Anei Oros, femeia ucisă de câini în București.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a făcut prima conferință de presă pe problema câinilor fără stăpân din București la o săptămână după ce activista Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi, în timp ce alerga, în zona Lacul Morii.

Încep prin a-mi exprima regretul față de tragedia de sâmbăta trecută, condoleanțe familiei și prietenilor Anei Oros, persoană pozitivă, activistă implicată în nenumărate cauze fie civice, fie sociale, regretată de multă lume. Avem un val de câini care încep să fie abandonați de proprietari speriați de eventualele amenzi pe care autoritățile le-ar putea da pentru că nu i-au microcipat și sterilizat până în acest moment. Vreau să-i asigur pe bucureșteni că nu-i vom sancționa înainte de ale oferi posibilitatea de a microcipa și steriliza gratuit câinii pe care îi au în proprietate”, a spus Nicușor Dan în prima reacție după decesul Anei Oros.

Nicușor Dan: ”Nu vom sancționa decât proprietarii care se opun microcipării și sterilizării obligatorii”.

Există o nouă campanie de sterilizare gratuită, care merge din cartier în cartier și nu vom sancționa decât proprietarii care se opun microcipării și sterilizării obligatorii conform legii a câinilor pe care-i au”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Problema câinilor din București.

Primarul general al Capitalei a spus luni, 30 ianuarie 2023, că există trei probleme principale.

”1 – Câinii fără stăpân – Colectați de ani de zile de către ASPA și de structurile care funcționează în cadrul primăriei Sectorului 1 și Sectorului 5;

2 – Avem un control în curs de la Corpul de control și ne va spune cât de bine se realizează această activitate.

3 – Problemă de zeci de ani – Înmulțirea necontrolată a câinilor cu sau fără stăpân și vorbim și despre București și despre Ilfov”, a spus Nicușor Dan luni.

Primarul general al Capitalei: ”Tragedia de sâmbăta trecută s-a petrecut pe un teren privat care aparține unei societăți comerciale. Terenul nu era salubrizat”.

Există obligația legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi și de a le salubriza. Tragedia de sâmbăta trecută s-a petrecut pe un teren privat care aparține unei societăți comerciale. Terenul nu era salubrizat, iar la câțiva metri de locul tragediei era cadravul unui măgar mort cu câteva zile înainte și cred că asta a declanșat instictul haitei de câini. Există această obigație legală, există instituții care trebuie să verifice dacă proprietarii îngrădesc și salubrizează terenurile”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan promitea, în 2012, că va demisiona din funcția de primar general. Întrebat dacă mai este valabilă promisiunea, acesta a declarat că are un mandat de care încearcă să se țină.

Întrebat dacă s-a gândit la demisie după ce o femeie a murit ucisă de câini, Nicușor Dan a declarat că are un mandat de care încearcă să se țină.

Eu am un mandat pe care bucureştenii mi l-au dat şi încerc zi de zi să mă ţin de acest mandat”, este răspunsul primarului general al Capitalei.

Nicuşor Dan a spus că mulţi bucureşteni care au câini nedeclaraţi se tem de amenzi, însă i-a asigurat că nu vor fi sancţionaţi decât dacă refuză microciparea şi sterilizarea lor în cadrul programului gratuit al primăriei.

Edilul a adăugat că în proiectul de buget al Capitalei este propusă şi o sumă „consistentă” pentru microcipări şi sterilizări gratuite, un program care va fi efectuat în colaborare cu Poliţia Locală.

Nicuşor Dan a adăugat că Poliţia Locală va spori şi controalele în zonele unde sunt observate, de regulă, haite de câini.

Trebuie să controlăm şi să nu mai tolerăm acele curţi, şantiere, firme care au câini şi îi lasă să iasă în spaţiul public. Aici trebuie coordonare între poliţiile locale şi autorităţile locale„, a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit primarului, pe un astfel de teren privat ar fi fost atacată şi femeia care fost ucisă de câini.

Tragedia de sâmbăta trecută s-a produs pe un teren privat care aparţine unei societăţi comerciale. Acest teren nu era nici îngrădit, nici salubrizat. Există o obligaţie legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi şi salubriza„, a spus Nicuşor Dan.

Pe acel teren era şi un cadavru de măgar, probabil asta a declanşat instinctul de proprietare al câinilor„, a adăugat primarul.

Acesta a spus că nu este momentul să caute vinovaţi pentru moartea femeii, dat fiind că este o anchetă în curs.

Nu o să intru într-un joc de declaraţii politice. Chestiunea vinovăţiei este în curs de a fi stabilită. Este în curs o anchetă a parchetului şi a poliţiei„, a spus Nicuşor Dan.

Primarul a precizat că în Bucureşti există adăposturi de câini în sectoarele 1 şi 5, acetea fiind acum pline. Nicuşor Dan a făcut apel la bucureşteni să adopte câinii de aici.

Sunt mii de familii din Europa Occidetală care adoptă câini din adăposturile de la noi. Ar fi suficient ca din 1.000 de bucuresteni unul să adopte un câine ca noi să golim adăposturile din Bucureşti„, a spus Nicuşor Dan.

Primăria Capitalei va aloca în bugetul pe 2023 o sumă consistentă pentru sterilizarea și microciparea câinilor, dar și pentru creșterea capacității din adăposturi, a declarat primarul Nicușor Dan, luni, în prima sa conferință de presă, organizată la peste 10 zile după ce Ana Oroș a fost omorâtă de o haită de câini în zona Lacul Morii. Deocamdată nu a fost găsit niciun vinovat, primarul spunând că așteaptă raportul Corpului de Control, trimis să verifice activitatea ASPA. După tragedia din zona Lacul Morii, Nicușor Dan spune că oamenii au început să-și abandoneze câinii pe domeniul public de teama amenzilor pe care le-ar putea primi că nu și-au sterilizat și microcipat animalele. El mai susține că în București ar fi doar câteva zeci de maidanezi.

Primarul spune că adăposturile ASPA au o capacitate de 1.800 de locuri, fiind ocupate 1.600. De prinderea câinilor se ocupă 14 persoane, în organigramă fiind prevăzute 20 de posturi, dar restul nu sunt ocupate și se va face concurs pentru ocupare. În ceea ce privește eutanasierea câinilor din adăposturi, primarul speră să nu se ajungă la asta.

Încarcă mai mult
Load More In Șocant
Comments are closed.

Vezi Și

Consens, Ciucă, atac la PSD, Bucura Oprescu, atac la ”liberalul” Boloș: ”România trebuie să găsească bani pentru pensii, surse de finanțare”

Simona Bucura Oprescu îi răspunde bizarului etern demisionar, Boloș: ”Nu trebuie nici să n…