Acasă Social Calculele făcute la Ministerul Muncii, pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2022, Cîțu boicotează ședințele coaliției

Calculele făcute la Ministerul Muncii, pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2022, Cîțu boicotează ședințele coaliției

0
795

În timp ce Cîțu bagă bățul prin gard în fiecare zi, Ministerul Muncii, face calcule pentru majorarea pensiilor şi pentru creşteri de salarii în sistemul bugetar. Veniturile pensionarilor s-ar putea majora cu 6 sau 7 procente de la 1 septembrie, iar cele ale bugetarilor cu 5% din această vară.

Liberalii se opun majorărilor salariilor bugetarilor pentru că mediul de afaceri ar fi discriminat.

În ultimele săptămâni, ne-am obişnuit ca atât PSD, cât şi PNL să iasă public şi să anunţe anumite măsuri, iar apoi să aibă loc şedinţa coaliţiei de guvernare şi să uite să mai facă aceste propuneri şi în cadrul şedinţei.

Surse de la vârful coaliţiei de guvernare au precizat că la Ministerul Muncii se fac calcule pentru majorarea pensiilor cu 6-7 procente de la 1 septembrie 2022.

Practic, să mai dea un procent din promisiunea de 40% făcută de PSD în timpul Guvernului Dăncilă. De atunci, pensiile au fost majorate de Guvernul Cîţu cu 14% la 1 septembrie 2022 şi cu alte 10 procente la 1 ianuarie 2022.

Lipsesc astfel 16%, iar coaliţia doreşte ca măcar o parte din acestea să fie acoperite de la 1 septembrie 2022.

PSD şi-ar dori să crească pensiile mici, însă această soluţie ar putea fi considerată discriminare, iar proiectul ar putea fi, prin urmare, neconstituţional.

Tot la nivelul coaliţiei s-a discutat şi despre majorarea salariilor. Surse din coaliţie au precizat că PSD doreşte majorarea cu 5% a salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, din vara acestui an.

Totuşi, aceleaşi surse spun că PNL nu este de acord cu această măsură pentru că înseamnă o creştere doar pentru sistemul public, nu şi pentru cel privat.

Liderul PNL Florin Cîțu refuză să mai participe la ședințele coaliției de guvernare până când Executivul nu vine cu propuneri concrete pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie, spun surse liberale. Cîțu va lipsi de la ședința liderilor coaliției programată pentru marți.

Liberalil a spus recent că nu s-a discutat despre o eventuală schimbare a ministrului Energiei, Virgil Popescu, menționând că ”soluţia vine de la Guvern, nu vine de la partidele politice”.

Guvernul, împreună cu ANRE şi cu celelalte instituţii implicate, vor veni cu una, două, trei soluţii. În coaliţie vom lua decizia cea mai bună pentru români”, a afirmat Cîţu.

Întrebat când va fi prima şedinţă a coaliţiei în care ministrul Energiei ar putea să prezinte acest plan, Cîţu a răspuns: „Când este gata, noi suntem gata. Domnul prim-ministru ne va spune când are soluţiile şi noi suntem gata cu arma la picior să mergem la coaliţie să discutăm aceste soluţii„.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guvernul ia în calcul o majorare a salariului minim la 3.000 lei și creşterea pensiilor, cu doar 11% de la 1 ianuarie, ”în functie de buget”

Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorare…