Acasă Social Ce stipulează documentul oficial convenit de actula coaliție, privind majorarea pensiilor și a alocațiilor, ce se aplică de la 1 ianuarie 2022

Ce stipulează documentul oficial convenit de actula coaliție, privind majorarea pensiilor și a alocațiilor, ce se aplică de la 1 ianuarie 2022

0
391

Majorarea alocaţiilor şi creşterea punctului de pensie şi a pensiei minime, mirtcuri pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. Alocaţiile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani ajung la 243 de lei. Punctul de pensie creşte, de asemenea, la 1.586 lei.

Guvernul are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care prevede majorarea pensiilor şi alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022. Alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va fi de 243 de lei, iar cea pentru copiii de până la 2 ani va ajunge la 600 de lei. De asemenea, Guvernul va majora punctul de pensie la 1.586 de lei şi pensia minimă de la 800 la 1.000. În plus, în ianuarie se va acorda aşa-numita a 13-a indemnizaţie persoanelor cu handicap.

Măsurile prevăzute să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022:

Valoarea punctului de pensie va crește la 1.586 de lei. În prezent, punctul de pensie este 1.442 lei, astfel că majorarea pensiilor va fi importantă.

Pensia minimă (indemnizația socială pentru pensionari) va crește la 1.000 de lei. În prezent, pensia minimă este în valoare de 800 de lei.

Măsuri prevăzute să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023: Valoarea punctului de pensie va crește la 1.875 de lei.

Formula de calcul a punctului de pensie va fi următoarea din 2023: Valoarea punctului de pensie „se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică”, iar majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Actul normativ care va fi adoptat de Guvern:

Potrivit documentului, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în document.

OUG prevede, de asemenea, acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizaţii persoanelor cu dizabilităţi în ianuarie 2022.

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;
b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.

De asemenea, Executivul va avea pe masa şedinţei de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public, pentru anul 2022.
Documentul prevede majorarea punctului de pensie, dar şi a pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei.

Punctul de pensie va ajunge, la 1 ianuarie 2022, la 1.586 lei.

Începând cu anul 2023 valoarea (…) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai arată în document.

Pachetul social, condiţia impusă de PSD pentru a intra la guvernare, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Aşa cum am promis, alocaţiile vor fi majorate pentru copiii între 0-2 ani şi cei cu dizabilităţi la 600 lei, iar pentru copiii între 2-18 ani la 243 lei. Aşa cum am promis, persoanele cu dizabilităţi vor primi a 13-a indemnizaţie. Aşa cum am promis, pensia minima va creşte de la 800 la 1.000 lei, iar pentru restul pensiilor creşterea va fi de 10%. În acelaşi timp, în luna ianuarie, toţi pensionarii cu pensii până în 1.600 de lei vor primi un ajutor pentru iarnă, astfel încât toţi vor ajunge în ianuarie la suma de 2.200 lei (pensie + ajutor)„, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …