
Guvernul tot caută bani la buget așa că ia ajutoarele sociale la control. Toate dosarele sociale vor fi analizate pentru ca autoritățile să se asigure că fiecare dintre cei ajutați de stat sunt îndreptățiți să ia banii.
Partidele aflate la guvernare, în ultima ședință a coaliției, au decis să ceară controale în întreaga țară la toate cheltuielile sociale. Propunerea a venit din partea liberalilor care au suspiciuni că nu toate aceste ajutoare sunt justificate, conform Protv.
Astfel, vor fi luate la verificat cele peste 800.000 – 850.000 de persoane care primesc diverse forme de ajutor social, respectiv persoane cu handicap, însoțitori ai persoanelor cu dizabilități, persoane fără venit, asistați social.
Liderii coaliției, care se pregătesc de calculele pentru bugetul de anul viitor, par să fi descoperit unde se află gaura bugetară: la asistența primită de persoanele cu handicap.
Coaliția va începe în curând structurarea bugetului pe anul viitor, buget care va fi marcat, la fel ca și în acest an, de presiunea menținerii deficitului bugetar sub control. Pentru a ține cheltuielile guvernamentale sub control, liderii coaliției par să fi luat la țintă cheltuielile cu asistență socială, dorind verificarea beneficiarilor acestor ajutoare. Aproape 900.000 de persoane primesc indemnizație de handicap în România, în timp ce puțin peste 160.000 de persoane sunt beneficiarii venitului minim garantat.
Asistații sociali, luați la puricat. Liderii coaliției vor ca cele aproape 900.000 de dosare de asistență socială să fie verificate, în condițiile în care nu cred că toate aceste dosare sunt justificate. Controalele ar urma să aibă loc în toată țara, urmând ca aceste dosare să fie verificate unul câte unul, urmând a fi vizate persoanele cu handicap, însoțitori ai persoanelor cu handicap și persoanele fără venit.
Informația a apărut pe surse, din ședința liberalilor care s-a desfășurat zilele trecute la Sinaia. Discuțiile din rândul liberalilor au vizat cheltuielile cu asistență socială, în condițiile în care au susținut că numărul beneficiarilor ar fi mult prea mare.
Acest lucru apare ca necesar în condițiile în care, și pentru bugetul pe anul viitor, deficitul bugetar va trebui să fie menținut sub pragul aprobat de Comisia Europeană. Astfel, deși ținta oficială este de 3,5%, liberalii ar fi căzut de acord asupra unui deficit de 3,9%. Asta în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a declarat că ținta este un deficit de 4,5% din PIB.
Ideea a fost lansată inițial de președintele PNL, Nicolae Ciucă, la ședința liberalilor de la Sinaia, de zilele trecute, când, vorbind despre bugetul pe anul viitor a sugerat că bugetul cheltuielilor sociale este scăpat de sub control. Fostul premier a susținut că numărul beneficiarilor, de peste 800.000 de persoane, ar fi mult prea mare. Luni, premierul Marcel Ciolacu a întărit ideea, susținând că România este pe primul loc la numărul persoanelor care primesc indemnizație de handicap. Oamenii din sistem spun însă că țara noastră se încadrează în media statisticilor europene și că frauda în acest sistem nu este în măsură să creeze gaura bugetară. Economiștii spun că nevoile pentru bugetul de anul viitor sunt uriașe, și nu vor fi acoperite prin această politică.
Liderii coaliției au pus ochii pe banii persoanelor cu dizabilități.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă a reiterat, luni, ideea necesității unor controale la toți cei aproape 900.000 de beneficiari ai acestor ajutoare. ”Este greu de crezut că în România există un număr atât de mare de persoane cu dizabilități”, a declarat fostul premier, confirmând astfel faptul că subiectul a fost discutat în cadrul ședinței liberalilor de la Sinaia. Acolo, Nicolae Ciucă le-a cerut liberalilor să fie atenți la ce proiecte propun pentru 2024, pentru că bugetul trebuie să treacă până la finalul acestei sesiuni. ”Trebuie să alegem ce este cu adevărat prioritar pentru români, nu vom finanța ambiții electorale”, a spus liderul ”liberalilor.”
Problema deficitului bugetar, care a marcat întreg anul 2023, va fi prezentă și anul viitor, atunci când ținta Guvernului va fi de a se încadra într-un deficit de 4-4,5%. Chiar și așa, acest lucru pare extrem de dificil, după cum arată și analiza recentă a Consiliului Fiscal, ceea ce explică atenția guvernanților față de orice cheltuială bugetară. Astfel, nu este surprinzător că tema a fost adusă în discuție luni și de către premierul Marcel Ciolacu
”A fost un control făcut în urma unor sesizări şi au fost foarte multe dosare găsite. Avem o singură problemă, am ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap. Suntem pe primul loc în Europa. Nu cred acest lucru”, a spus liderul PSD.
Declarația premierului a venit după ce ministrul muncii, Simona Oprescu, a precizat că, în urma unor sesizări, corpul de control al ministrului a efectuat un control la dosarele persoanelor cu dizabilități din județul Ilfov, fiind luate aleatoriu 1.700 de dosare. Potrivit ministrului 1.400 dintre acestea, adică peste 80%, ”conțineau deficiențe și probleme semnificative”, în sensul că medicii menționați în documente nu figurau la unitățile medicale respective sau documentele depuse nu erau înregistrate în sistemul de evidență al unității medicale.
Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în martie 2023, de 165.714 persoane, cu 289 mai multe faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.461), Bacău (9.285), Buzău (7.707) şi Teleorman (7.756), iar cei mai puţini în Bucureşti (255) şi în judeţele Ilfov (857) şi Timiş (1.348).
Suma medie plătită în luna martie de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 305,49 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 50,623 milioane de lei.
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (402,05 lei), Braşov (370 lei) şi Mureş (368,9 lei).