Acasă Social Guvernul Cîțu, taie voucherele de vacanță, sporurile bugetarilor și gratuitatea la transport pentru studenți în 2021

Guvernul Cîțu, taie voucherele de vacanță, sporurile bugetarilor și gratuitatea la transport pentru studenți în 2021

4
8,843

Update 23:44: Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat luni seara ca nu se elimina transportul gratuit pentru elevi, existand anumite discutii la Ministerul Transporturilor in ceea ce priveste accesul gratuit al studentilor la calatoriile pe calea ferata.

„Nu se elimina transportul gratuit pentru elevi. Exista transportul local si exista naveta, care se deconteaza. Pentru studenti sunt anumite discutii, doar la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru moment, este vorba de accesul la calatorii gratuite pe calea ferata. Nu a luat nimeni in considerare eliminarea totala a gratuitatii”, a precizat Sorin Cimpeanu la Realitatea Plus.

Intrebat ce pozitie va sustine in Guvern in legatura cu transportul studentilor pe calea ferata, acesta a raspuns ca pozitia sa este una in interesul educatiei.

Pozitia mi-am exprimat-o in mod reperat si este aceea pe care o puteti presupune: in interesul educatiei.

De altfel, e aceeasi pozitie pe care mi-am exprimat-o, chiar daca asta a suparat multa lume, cand am spus ca inteleg importanta fiecarui domeniu, inteleg si regret pierderile pe care le sufera fiecare domeniu, insa daca ma intrebati ca ministru al Educatiei, sustin deschiderea cu prioritate a scolilor, in fata deschiderii oricaror alte entitati, a caror importanta nu o contest, dar fiind ministrul Educatiei evident voi sustine in primul rand interesele educatiei„, a afirmat Sorin Cimpeanu.

Premierul Florin Cîțu, a informat PNL că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021, sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților.

Economia la buget ar fi de 1,8 -2 miliarde de lei, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews. Premierul le-a explicat liberalilor că în 2021 se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi umând a fi date anul viitor.

Cât despre transportul pentru studenți, aceștia ar urma să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat. Mai mult, sporurile pentru prefecturi ar urma să fie eliminate, indemnizația de hrană se va reduce, sporurile fiind plafonate.

Pensiile se vor indexa de anul viitor cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu, le-a mai spus premierul liberalilor.

De asemenea, alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta. Înainte de a se întâlni cu conducerea PNL, premierul a declarat că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, iar ţinta de deficit rămâne asumată la „7 – 7,1%”.

Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu”, a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

Premierul Florin Cîțu a declarat că ţinta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului este între „7% şi 7,1%”. Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi.

„Şi v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare„, a spus Florin Cîţu.

Chestionat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”. De asemenea, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Ludovic Orban: ”Creşterea alocaţiilor o vom face etapizat, în funcţie de resursele bugetare”

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că…”Creşterea alocaţiilor o vom face etapiz…