
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor.
Potrivit surselor guvernamentale, pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu maxim 11%. Astfel, punctul de pensie va ajunge la 1.700 de lei. Profesorul Anton Hadăr, cel care participă la negocierile de la ministerul Muncii pentru creșterea pensiilor și a salariilor, spune că nu sunt bani la bugetul de stat pentru majorarea pensiilor cu 15%.
Majorările pensiilor şi ale salariului minim urmează să fie incluse în proiecţia bugetară pe 2023.
Premierul Nicolae Ciucă afirma, recent, că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.
Despre majorarea salariului minim la 3.000 de lei, aşa cum a anunţat PSD, la nivel de intenţie, Stroe a precizat că au avut loc discuţii dar nu s-a luat niciun fel de decizie. Stroe a precizat că există o dificultate şi un disconfort creat de fiecare dată când sunt anunţate măsuri generoase nediscutate sau nedecise în cadrul coaliţiei.
Ministrul Muncii, Mariu Budăi anunţa că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.
”Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul.
Subiectul creșterii pensiilor și salariului minim a provocat un scandal în coaliție, după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat un pachet de măsuri sociale ale PSD, inclusiv majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei.
Liberalii au criticat declarațiile ministrului, pentru că nu au fost discutate în coaliție înainte ca propunerile PSD să fie făcute publice. Liberalii au plusat apoi, prin vocea lui Rareș Bogdan, care a cerut o creștere a pensiilor cu 16%.
„La 15% se pare că nu au nici fondurile necesare, că mai simulează și ei niște calcule. Vreau să vă anunț că am discutat la nivelurile cele mai înalte și se pare ca este agreat ceea ce spun eu: 11,91%.
11,91% aproape 12% înseamnă punctul de pensie 1.775 de lei”, a spus Anton Hadăr – președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.
Recent, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că salariul minim în România trebuie majorat având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri, precizând că va discuta despre asta în cadrul coaliției guvernamentale.
”O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români” – a spus Ciolacu.
11 miliarde de lei costă bugetul de stat majorarea pensiilor.
Salariul minim net pe economie este în prezent 1800 de lei. Un milion şi jumătate de oameni îl primesc, majoritatea lucrând la companii private.
Inițial, PSD a anunțat majorarea pensiilor fără să îi întrebe și pe colegii din coaliție, PNL și UDMR, fapt care i-a deranjat pe liberali.
Președintele PNL Nicolae Ciucă a spus la acea vreme despre majorările anunțate de PSD că reprezintă ”un populism care nu are ce să caute în comunicarea cu cetățenii”.