Acasă Social Începând cu 16 mai 2022, cine participă la recensământ, nu va mai primi o zi liberă

Începând cu 16 mai 2022, cine participă la recensământ, nu va mai primi o zi liberă

0
77

Atenție! Începând cu data de 16 mai 2022, cine participă la recensământul online, nu va mai primi o zi liberă.

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). Astfel, Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.

Chestionarul electronic se poate completa oricând în interiorul perioadei rezervate acestei activități, respectiv până pe 15 mai 2022 inclusiv. Autorecenzarea este bine să nu fie amânată pentru ultima zi pentru că ar putea apărea diferite blocaje.

Persoanele salariate care se autorecenzează (își completează online chestionarul de recensământ) primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat
Atenție! Nu toată lumea care participă la recensământ va obține o zi liberă, ci doar persoanele care s-au autorecenzat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Potrivit acestei legislații, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.

Care sunt avantajele dacă ne autorecenzăm, principalele avantaje se referă la:

⋅ Răspunsuri exacte (fiind completate direct de fiecare dintre noi, se elimină în totalitate riscul de alterare din partea unui intermediar);

⋅ Flexibilitate deplină (sistemul funcționează non-stop și poate fi accesat din diferite locații și de pe diferite tipuri de echipamente – tabletă, laptop, computer, telefon mobil de tip smartphone);

⋅ Grad sporit de confort și intimitate pentru fiecare dintre noi;

⋅ Propria protecție față de riscul de contaminare cu SARS-Cov-2;

⋅ Limitarea răspândirii SARS-Cov-2;

⋅ Eliminarea consumului de hârtie (important din perspectiva economiei de timp și bani, dar și a conștientizării problemelor de mediu);

⋅ Eficientizarea și accelerarea activităților;

⋅ Reducerea cheltuielilor logistice.

Platforma pe care persoanele se pot înregistra pentru a se autorecenza s-a blocat marţi. Asta în contextul în care românii mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru a se autorecenza. În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Site-ul pus la dispoziţia populaţiei pentru a se autorecenza, este nefuncţional la ora publicării acestei ştiri. Persoanele care accesează platforma de autorecenzare a INS sunt întâmpinate cu mesajul ”Site temporar închis”.

Site-ul pe care se poate face autorecenzarea este picat în condiţiile în care românii mai au cinci zile în care se pot recenza singuri. Dacă nu reuşesc să se autorecenze până la 15 mai, vor fi nevoiţi să aştepte vizita recenzorului pentru a completa chestionarul de recensământ. Din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete. Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, se va încheia în 17 iulie 2022.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică avertizează că românii care refuză sau completează greşit formularul de recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020″, precizează INS.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …