Acasă Social Întrebat dacă se va face până în toamnă renegocierea PNRR pe partea de pensii, Budăi a spus: „Până în toamnă mai avem două luni, personal nu cred”

Întrebat dacă se va face până în toamnă renegocierea PNRR pe partea de pensii, Budăi a spus: „Până în toamnă mai avem două luni, personal nu cred”

0
471

Întrebat luni, dacă se va putea face până în toamnă renegocierea PNRR pe partea de pensii, Marius Budăi a spus: „Până în toamnă mai avem două luni. Personal nu cred. Ce pot să vă spun clar este că eu nu voi semna acel procent până în 2070 (n.r. – Plafonul total al cheltuielilor publice brute cu pensiile, de 9,4% din PIB pe termen lung (2022-2070), este precizat în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID) privind aprobarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru România) şi am pentru aceasta susţinerea partidului şi a lui Marcel Ciolacu. Eu aşa ceva nu voi semna! Reforma este demarată deja, contractul este semnat cu Banca Mondială. Săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare voi avea un nou memorandum în Guvern pentru a partaja reforma şi a partaja responsabilităţile pe ministerele de resort. Ştiţi că la primul memorandum din decembrie Apărarea şi Ordinea Publică nu erau trecute în acel memorandum. Comisia Europeană ne-a solicitat ca şi acestea să fie trecute. Suntem cu paşi avansaţi, lucrăm„.

Cât priveşte o eventuală majorare a pensiilor în cursul acestui an, ministrul Muncii a declarat: „Permiteţi-mi să nu creez aşteptări în rândul opiniei publice pe care să nu le putem îndeplini. Înţeleg curiozitatea jurnalistică, apreciez, înţeleg şi aşteptările oamenilor, dar pentru a nu dezamăgi, implementăm clar ceea ce am spus şi parcurgem etapă cu etapă”.

Deputații PNL, Vetuța Stănescu și Dumitru Rujan, propun modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul completării locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale și pentru eliminarea inechităților care afectează angajații combinatelor siderurgice de la Hunedoara și Reșița:

Am depus astăzi o inițiativă legislativă care modifică anexele nr.2 și nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. O primă modificare se referă la completarea locurilor de muncă încadrate în condiții speciale cu acele locuri de muncă în care se derulează operațiunile de sortare, sfărâmare și expediere a minereurilor, operațiuni cu risc major asupra sănătății angajaților.

De asemenea, la anexa nr. 3, care conține unităţile încadrate în condiţii speciale de muncă, am propus ca pentru Mittal Steel Hunedoara și Combinatul Siderurgic Hunedoara să fie extinsă lista locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale. Spre exemplu, manipularea materiilor explozive, cocserie, chimizarea gazului de cocs, stingerea şi sortarea cocsului, activitatea desfășurată de personalul de la furnale, activitatea desfășurată în instalații de fabricare a benzenului, toluenului și a tetraclorurii de carbon prepararea de minereuri, precum și altele, sunt locuri de muncă pentru care, astăzi, nu se recunoaște stagiul de cotizare în condiții speciale pentru salariații de la Hunedoara și Reșița, deși înainte de anul 2000 erau încadrate în grupa I de muncă. Le mulțumim colegilor deputați de la toate partidele care au decis să semneze această inițiativă alături de noi și ne exprimăm speranța ca propunerea legislativă să fie adoptată cât mai rapid, astfel încât cei nedreptățiți de actualul cadru legal să simtă că Parlamentul îndreaptă erorile trecutului”.

Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit despre reforma pensiilor, dar și despre ce alte planuri mai are Guvernul.

Ministrul susține că nu va semna niciodată ”acel procent până în 2070” și că are susținerea partidului în acest sens. Totodată, el a mai adăugat că reforma a fost deja demarată, iar contractul a fost semnat cu Banca Mondială.

Ce nu se va găsi în reforma pensiilor pot să vă spun clar. Eu nu voi semna acel procent până în 2070. Am susținerea partidului. Eu așa ceva nu voi semna. Reforma este demarată, contractul este semnat cu Banca Mondială”, a spus ministrul.

Marius Budăi, anunțul zilei despre pensii.

În același timp, Marius Budăi a mai adăugat că cel târziu în săptămâna viitoare va avea un memorandum în Guvernul pentru partajarea reformei, dar și a responsabilităților cu ministerele de resort. Ministrul a mai precizat și că Comisia a solicitat României ca și apărarea și ordinea publică să fie menționate.

Săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare voi avea un memorandum în Guvern pentru a partaja reforma și responsabilitățile cu ministerele de resort. (…) Comisia ne-a solicitat ca și apărarea și ordinea publică să fie trecute”, a mai spus Budăi.

Amintim faptul că pensionarii din România au mai primit o veste bună la începutul săptămânii. Cei care încasează venituri mai mici de 2.000 de lei vor încasa în luna iulie un ajutor de stat de 700 de lei.

Pensionarii din România primesc 700 de lei în plus.

Anunțul a fost făcut de șeful Casei Naționale de Pensii, care a mai adăugat că suma va fi trecută pe talonul de pensie. În același timp, Daniel Baciu a subliniat într-un interviu acordat pentru România TV că ajutorul social nu va fi dat automat celor cu pensii mai mici de 2000 de lei, ci doar persoanelor cu venituri sub această sumă.

Anterior anunțului făcut de șeful CNPP, Guvernul a adoptat anterior o OUG care prevede acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei pentru toţi pensionarii din sistemul public şi militar care au venituri de mai puţin de 2.000 de lei pe lună.

Ordonanţa de urgenţă a fost iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectaţi de creşterea preţurilor la utilităţile publice şi bunuri de consum, în special hrană, aflaţi în risc de excludere socială.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Praf în ochi, guvernul analizează să crească de la 2.000 la 3.000 de lei, plafonul până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului

Guvernul Ciucă, analizează să crească de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, plafonul până la…