Acasă Social ”Liberalii” spoiți în Social Democrați, anunță un nou ajutor financiar pentru energie: ”700 de lei sub formă de mandat”, când și cine va beneficia de acești bani

”Liberalii” spoiți în Social Democrați, anunță un nou ajutor financiar pentru energie: ”700 de lei sub formă de mandat”, când și cine va beneficia de acești bani

0
0
493

PNL joacă la rupere si pune o nouă presiune uriasă pe PSD. Mai mulţi lideri din partid i-ar fi dat un ultimatum lui Nicolae Ciuca, mai exact, i-au cerut premierului sa propună în Coalitie o majorare a punctului de pensie cu 15%, iar dacă PSD va refuza, atunci ministrul Muncii si cel al Finantelor să plece din Guvern. În plus, vor să acorde şi vouchere de 700 de lei în ianuarie.

Vouchere de 700 de lei din ianuarie. Liberalii vor ca românii vulnerabili să primească ajutor pentru energie în valoare de 700 de lei. PNL confirmă că Guvernul va prelungi programul celor 50 de euro alocați bilunar și în anul 2023. ”S-a discutat despre viitorul program privind ajutoarele pentru energie. Pot confirma faptul că pe zona de ajutoare la alimente va exista o ordonanță de urgență care va prelungi programul celor 50 de euro alocați bilunar și pentru anul 2023. La fel, suma alocată pentru luna ianuarie va fi alocată în luna decembrie. Guvernul va face acest efort pentru ca beneficiarii să aibă aceste sume înainte de sărbători.

La fel, se va aproba un program din fondul de coeziune la dispoziția României care vizează ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece, care cuprinde cele cinci luni în care consumul este mai ridicat – noiembrie-martie”, a declarat Ionuț Stroe, după ședința BPN al PNL.

El precizează că pentru anul în curs suma va fi alocată și acordată beneficiarilor spre finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, iar pentru 2023 cei 700 de lei vor fi alocați și virați în luna septembrie.

Pentru cei 700 de lei propunerea este ca vârsta să scadă la 60 de ani, iar veniturile să cuprindă toți cei care au până în 2.000 de lei. Această măsură vizează aproximativ 4 milioane de beneficiari, iar cea cu 50 de euro pe undeva la 2,4 milioane”, încheie purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Românii care ar putea lua în ianuarie de la stat cel puţin 750 de lei. ”Pachetul de criză” pregătit de Guvern este compus din procentul de majorare a pensiilor, banii primiţi pentru alimente de românii cu venituri mici, dar şi un sprijin financiar separat reprezentând diferenţa de până la 4.000 de lei.

”Pachetul de criză” este o propunere a Partidului Social Democrat, însă doar pentru luna ianuarie 2023. Pentru luna februarie 2023, românii vor primi, cel mai probabil, doar pensia majorată, iar procentul vehiculat cel mai des pentru majorare este de 10%.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat miercuri, la sediul central PNL, că pe masa Guvernului există un program de ajutorare a românilor care va fi aprobat în perioada următoare. Stroe face referire la un ajutor tip ”mandat” în valoare de 700 de lei menit să ”tamponeze” parte din costurile ridicate ale facturii la energie.

Din Fondurile de Coeziune vor fi ajutoare care vizează ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 de lei pentru cele cinci luni ale sezonului rece, noiembrie – martie. Pentru anul în curs, suma va fi alocată beneficiarilor spre sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, iar pentru anul 2023 cei 700 de lei vor fi alocați și virați în luna septembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Potrivit lui Stroe, beneficiarii care vor fi eligibili pentru a primi cei 700 de lei sunt doar românii cu venituri sub 2.000 de lei:

Pentru cei 700 de lei, propunerea este ca plafonul de vârstă să scadă la 60 de ani, iar veniturile să-i cuprindă pe cei care au până în 2000 de lei. Această măsură vizează aproximativ patru milioane de beneficiari. Detaliile tehnice le vor oferi cei de la Ministerul Fondurilor Europene și cei de la Ministerul Muncii. Foarte probabil ca cei care vor fi beneficiari să fie cei care realizează efectiv contractul cu furnizorul de energie, urmând ca acești bani să poată fi folosiți sub forma unui mandat, să poată fi transferați furnizorului de energie”, a declarat Stroe.

Întrebat dacă PNL renunţă la majorarea la 15 la sută a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, Ionuţ Stroe a răspuns astfel: ”Nu avem de ce să renunţăm pentru că, până la urmă, există în cadrul coaliţiei suficientă înţelegere a situaţiei. Această propunere fermă, de altfel exprimată public şi de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Nicolae Ciucă, de 15%, a fost propunerea noastră. În momentul de faţă, cum a confirmat de altfel şi ministrul Muncii, ea va fi sub forma unei anvelope bugetare, care să asigure tuturor categoriilor de pensionari, atât celor vulnerabile, cât şi celor cu pensii mai mari, o protecţie suplimentară.

De asemenea, Ionuț Stroe a mai spus că ”această majorare de 15 la sută, propunerea noastră, a liberalilor, ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, chestiune reglementată legal la noi în ţară, legată direct de creşterea inflaţiei din anul precedent la care, Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare. Ministrul Muncii spunea ceva mai devreme, niste bonusuri bugetare. Aceste beneficii adiționale se vor acorda gradual, în funcție de cuantumul actual al pensiei”, a explicat acesta.

Purtătorul de cuvânt al PNL a ţinut să precizeze că ”toţi românii au acest drept al creşterii pensiilor, dar, este drept, în momentul de faţă există o mare diferenţă referitoare la modul în care suportă creşterea preţurilor, din ultima vreme, un pensionar care are 1500 de lei pensie şi unul care are 5000 de lei”.

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

”Austeritate”, angajații din Casele de Pensii își suspendă protestul, după ce guvernanții au decis creșterea salariilor acestora

Protestul angajaților din Casele de Pensii se suspendă! Guvernanții au decis să le crească…