Acasă Social Lista completă a magazinelor unde pot fi folosite cardurile de 250 de lei pentru alimente, carduri care nu au ajuns încă la toți beneficiarii

Lista completă a magazinelor unde pot fi folosite cardurile de 250 de lei pentru alimente, carduri care nu au ajuns încă la toți beneficiarii

0
78

Tichetele sociale au început să fie distribuite, iar de luni mii de români au şi bani pe cardurile de la Guvern. Şi mai important, acestea sunt însoţite de o scrisoare cu reguli de folosire a acestora.

Vouchere sociale 2022. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început luni alimentarea cu prima tranșă în valoare de 250 de lei a tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziționa produse alimentare și mese calde.

Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranșe până la finalul anului.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului)

2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranșele 2, 3 și 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv).

Până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziționarea alimentelor necesare.

Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel național, pus în practică în numai câteva săptămâni, și având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, împreună cu celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari.

Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătățirii siguranței alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Vouchere sociale 2022 se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.

Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul. ”Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări.”, transmit reprezentanţii MIPE.

Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme. C

Cardul permite plăţi contactless, încă de la prima tranzacţie.

Ministerul mai anunţă că nu se va putea retrage numerar de pe carduri, ele putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

De asemenea, sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Vouchere sociale 2022. Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi.

Până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit, miercuri, despre voucherele sociale care se distribuie în primă tranșă în aceste zile. Unii dintre românii care le-au primit deja și-au cumpărat chipsuri sau alte produse care nu se regăsesc pe lista aprobată de Guvern.

Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi: ”Voucherele vor ajunge la toți beneficiarii”.

Întrebat despre problemele care au apărut la distribuirea acestor carduri, ministrul a dat asigurări că voucherele sociale vor ajunge la toți beneficiarii. „Dificultățile au fost de la început. Am spus de la început că am avut mai mulți pași de respectat, implementarea cardurilor, distribuirea, alimentarea… Dau asigurări că dacă cineva primește pe 1 iulie sau 2 nu pierde suma. Dinamica este un pic mai complicată în prima tranșă, urmând ca celelalte să fie mai ușor de realizat”, a spus ministrul Muncii.

Referitor la acordarea ajutorului financiar de 700 de lei, în luna iulie, pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei, oficialul a declarat că banii vor ajunge în același timp cu pensia.

Nu va fi nicio problemă pentru că aici suma va fi primită odată cu încasarea pensiei, pentru cei care au pensie de până în 2000 lei”, a spus ministrul.

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul”, precizează sursa.

Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea cardurilor cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor.

Ministrul Marcel Boloş a anunțat miercuri că încă aproximativ 1,3 milioane de români urmează să primească voucherele sociale de 250 de lei, din totalul de 2,5 milioane.

Potrivit acestuia, luni vor fi încărcate următoarele 350.000 de carduri.

Avem un nr de 12.143 de carduri încărcate, au fost emise în cursul săptămânii trecute, şi încă 353.000 de carduri urmează să fie distribuite până vineri. Luni se încarcă cele 353.000 de carduri şi mai urmează 480.000 de carduri, care vor fi emise şi încărcate cu aceeaşi ritmicitate. Într-adevăr, mai avem de distribuit un număr de aproximativ 1,3 milioane, ritmul creşte pentru emitere şi distribuţie”, a spus Boloș miercuri seară.

Ministrul a mai precizat că toate informaţiile necesare se află pe pliantul care însoţeşte cardul, iar acolo este şi un număr de telefon unde se poate suna la unităţile emitente înscrise pe plic.

Am covenit cu unităţile să existe nişte mesaje automate înregistrate, în care beneficiarul când sună să afle când se încarcă cardul. Prima tranşă este cea mai complicată, pentru că presupune emiterea cardurilor, distribuţia şi încărcarea lor prin unităţile emitente, fiind un număr mare de carduri”, a afirmat el.

Marcel Boloş a explicat de asemenea, că se plăteşte direct la magazinul arondat cu acest card social şi că nu pot fi scoşi banii de pe el.

El a promis oamenilor că această tranşă întâi, aferentă lunii iunie şi iulie, va fi rezolvată până la finalul lunii iulie în totalitate.

Avem banii în cont, 700 de milioane de lei, viraţi de Ministerul Finanţelor, şi pe măsură ce se emit facem aceste încărcări. Îi asigur pe cei peste 2,5 milioane de beneficiari că tot ce înseamnă drepturile lor va fi soluţionat”, a adăugat Boloş.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

De la 1 iulie, creşte valoarea tichetelor de masă de la 20 la 30 de lei, Klaus Iohannis a promulgat legea

”Președintele” Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii ce p…