Acasă Social Măsurile PSD pentru scăderea facturilor uriaşe la curent şi gaz, exilatul Cîțu, bagă capul în poză și face pe ”Gică contra”

Măsurile PSD pentru scăderea facturilor uriaşe la curent şi gaz, exilatul Cîțu, bagă capul în poză și face pe ”Gică contra”

0
457

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat luni că social-democraţii vor propune în coaliţie o serie de măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze, printre care reducerea valorii plafonului cu aproape 45% şi dublarea volumului care este compensat.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a explicat planul PSD pentru scăderea facturilor uriaşe la curent şi gaz.

PSD va propune astăzi în coaliţie un pachet de măsuri care să aibă ca efect imediat stoparea creşterii facturilor la energie şi la gaze. (…) În ce constau aceste măsuri? În reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze. (…) Dacă acest pachet de măsuri s-ar aplica începând cu 1 februarie (…), ar însemna că toţi consumatorii casnici din România, instituţiile publice, întreprinderile mici şi mijlocii, companiile, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanţiale la preţul facturilor la energie şi la gaze. (…) Avem astăzi o lege a plafonării şi a compensării, presupunem că a fost aplicată corect, şi atunci avem contracte care sunt încheiate deja la un anumit nivel al pieţei. Am ales o factură care există, cu un preţ al energiei active de 0,54 de lei, o cantitate de 350 kWh. Dacă am calcula valoarea facturată, am avea o avea o valoare a facturii de 189 de lei. Dacă s-ar aplica propunerile cu care vine astăzi PSD, am ajunge la o valoare a facturii de 91,5 lei”, a spus Radu Oprea într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Social-democratul a făcut referire şi la o factură de gaze, cu un consum de 200 de metri cubi, adică pentru un apartament cu 2 – 3 camere. „Factura de bază cu oferta minimă din piaţă de astăzi, de 0,7 lei pe kWh, ar fi de 1.765 lei. Cu compensare cu legea actuală, valoarea facturii ar fi de 933 de lei, cu prevederile pe care PSD le propune, am ajunge la o valoare a facturii de 636 de lei”, a afirmat Oprea.

Sunt măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic şi pentru companii, IMM-uri, instituţii publice, mă refer la şcoli, la creşe, la instituţii de cultură, la instituţii de cult, la organizaţii neguvernamentale, la spitale şi la infrastructura critică. Adică, la CFR, de exemplu, şi costul biletului se poate scumpi din cauza creşterii preţurilor. Aici – de asemenea – plafonarea preţurilor şi scăderea TVA. Scăderea TVA este o măsură care poate fi luată de la 1 februarie, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri”, a explicat acesta.

Radu Oprea a menţionat că facturile care au fost emise greşit trebuie recalculate imediat, fără penalităţi şi fără ca cetăţenii să sufere, iar în această perioadă ar trebui ca debranşarea să fie interzisă.

Penalizarea dură a oricărui abuz este una dintre măsurile care pot să stopeze creşterea preţurilor, supraimpozitarea acolo unde se face profitul, nu doar la producător, pe tot lanţul, pentru că este nevoie de o repartiţie corectă a efortului pe care îl avem cu toţii. Nu trebuie să fie doar pe cetăţean sau doar pe consumatorul final”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Liderii PSD şi PNL se vor aşeza la aceeaşi masă, pentru cea mai aşteptată decizie a momentului. Social-democraţii cer TVA zero la alimentele de bază şi de 5% la energie.

PSD a anunțat că a pregătit un pachet de măsuri menite să scadă facturile românilor la electricitate și gaze. Social democrații propun scăderea TVA-ului și creșterea plafonului de consum care ar duce implicit la compensarea facturilor la energie.

Banii necesari vor veni, spun social-democrații, din supra-taxarea companiilor din energie și din dividendele plătite de aceștia la bugetul de stat.

De partea cealaltă, Florin Cîțu respinge ideea reducerii TVA-ului și pledează ca reducerile de taxe să se aplice unitar pentru toată economia.

Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, pentru că atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit unui anumit sector, versus alte sectoare şi eu nu sunt de acord”, a spus Cîţu, luni, la Parlament.

PSD propune reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze. De asemenea, social -democrații vor reducerea TVA de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici de la 1 februarie la energie electrică și gaze

Măsuri pentru consumatorul casnic:

– plafonarea prețurilor la energie și gaze la un nivel mult mai mic decât cel existent – cu până la 46% ( aprox 42% la gaz și 45.05% la energie) (până la 1 mai 2022);
– TVA redus la 5%
– plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA redus la 5%
– plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%
– plafonul de consum lunar pentru consumatorii casnici va fi majorat:
– pentru energie electrică: 500 kwh/lună
– pentru gaz: 400 mc/lună

Măsuri pentru IMM-uri:

– pentru IMM-uri, infrastructură critică (CFR; metrou etc), instituții publice (școli, spitale, etc) se aplică o plafonare a prețurilor și TVA 5%; iar pentru cele care au deja contracte noi de 10 ori mai mari se vor restructura în termen de 60 de zile la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15% peste prețul pieței la termen la 31.12.2022 (așa cum este ea valabilă la data de 15 ianuarie 2022).
– plafonarea prețurilor finale la energia electrică la 0,700 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%)
– plafonarea prețurilor finale la gaze la 0,300 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%)

Măsuri pentru companiile mari:

– se încheie contracte bilaterale în termen de 60 de zile.
– instituirea unei proceduri de contestare care să conducă la suspendarea plăților datorate de consumator până la decizia asupra contestației.
– toate facturile greșite se stornează și se recalculează
– se interzice debranșarea consumatorilor pe perioada stării de alertă
– se aplică marje comerciale pe lanț pentru descurajarea speculei.
– PSD va propune în coaliție ca măsurile să se aplice de la 1 februarie, pentru a include şi consumul din luna ianuarie, astfel încât ”toţi consumatorii casnici precum şi instituţiile publice, IMM-uri, companii, să beneficieze de scăderi substanţiale la facturile la energie şi gaze”

Impactul bugetar estimat de PSD este de 6 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți dintr-un Fond care va fi alimentat din dividentele și supraimpozitarea companiilor din energie.

Trebuie să fie foarte clar că nu sunt de acord să depășim deficitul bugetar asumat anul acesta. Din contră, cred că trebuie să fim mult mai ambițioși pentru 2022, pentru că, altfel, vom avea o problemă cu inflația.

Orice măsură trebuie să respecte principiul liberal de bază, trebuie să se aplice unitar tuturor participanților în economie, nu unui anumit sector pe care îl alege cineva nu știu pe ce criterii, și bineînțeles să nu se ia niciun leu de la investiții din buget.

Banii de investiții nu se atinge nimeni de ei – din contră, trebuie să mai adaugăm să ajungem la 7%. Acestea sunt criteriile de la care pornim”, a declarat președintele PNL.

Întrebat dacă PNL ar fi de acord cu reducerea TVA la energie și gaze sau chiar TVA zero pentru alimentele de bază, așa cum propunea PSD, Florin Cîțu a răspuns:

Întotdeauna, noi suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie, dar, repet, condiția de bază este să poți să și faci acest lucru și să o aplici unitar.

Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, atunci creezi un avantaj necompetitiv, sau un avantaj necinstit, unui anumit sector versus altele în economie, și eu nu sunt de acord”.


Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …