Acasă Social Ministrul Muncii, anunţă majorarea vârstei de pensionare în cazul femeilor, Marius Budăi a explicat că această creştere se va face etapizat

Ministrul Muncii, anunţă majorarea vârstei de pensionare în cazul femeilor, Marius Budăi a explicat că această creştere se va face etapizat

0
1,392

Ministrul Muncii, a anunţat majorarea vârstei de pensionare în cazul femeilor. Marius Budăi a explicat, că această creştere se va face etapizat, conform PNRR.

Marius Budăi a anunţat că treptat, până în anul 2030, vârsta de pensionare în cazul femeilor va ajunge la 65 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi 6 luni. În cazul bărbaţilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a declarat ministrul Muncii.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Doina Pârcălabu, fostul şef al Casei de Pensii, a declarat că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani se întâmplă peste tot în sistemele publice de pensii.

Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei şi bărbaţi se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări.

În acest moment, cele care au născut şi crescut mai mulţi copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuți”, a explicat Doina Pârcălabu.

De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marţi seară, că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă de el şi susţine că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună. Ministrul Muncii a mai precizat că s-au scris ”bazaconii” în PNRR, după ce a fost întrebat dacă şi cei de la Uniunea Europeană au dat undă verde majorării pensiilor.

Pensii 2022. Ministrul Muncii a declarat că a purtat discuţii cu specialiştii şi cu conducerea Băncii Mondiale care au fost de acord cu reformele propuse.

Întrebat cât a pierdut în mod real un pensionar din România în puterea de cumpărare din ultimele luni de zile, ministrul muncii, Marius Budăi a precizat: ”În mod clar a pierdut undeva la 7-8% numai prin majorările de preţuri care s-au întâmplat până acum şi dacă lucrurile vor continua pierderile vor fi şi mai mari.

Dacă ar fi să cuantificăm şi majorarea de 10% de la început de an suntem cumva cu puterea de cumpărare apărată, dar nu ştim ce se întâmplă în continuare.

Avem previziuni dar trebuie să fim foarte atenți la cifre şi să intervenim”.

Întrebat ce discuții a avut cu Banca Mondială, Marius Budăi a precizat că a găsit un sprijin enorm în conducerea bordului Băncii Mondiale pentru estul Europei şi pentru România.

Am avut discuții repetate în care le-am explicat pe cifre raționamentul susținut de PSD de când am luat ministerul că acel 9,4 nu este îndestulător în primul rând pentru a rezolva inechitățile din sistem, după care să putem majora veniturile acestei ţări pentru că, cu inflație sau fără inflație puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noştri este încă mică în România şi mai avem mult de lucru.

Pensii 2022. Le-am explicat de ce nu poate există o sustenabilitate a sistemului din România. Le-am explicat că noi în România avem în ţări Uniunea Europeană între 4-5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări şi contribuie la sistemele de pensii de acolo şi nu în România.

Au înțeles foarte bine de ce avem nevoie de sprijin în mediul de afaceri să atragem acea forţa de muncă”, a spus ministrul Muncii Marius Budăi.

Întrebat dacă cei de la Banca Mondială au fost de acord cu majorarea pensiilor, Budăi a dezvăluit ce le-a spus acestora.

Am să vă spun fraza cu care am încheiat discuţia cu dumnealor, practic i-am invitat să fie de acord cu mine că în urma construirii acestei reforme, cetăţenii români nu trebuie să rămână săraci”, a declarat Budăi.

Întrebat, de asemenea, dacă a primit vreo undă verde de la Comisia Europeană, aşa cum a primit de la Banca Mondială, privind majorarea pensiilor, Budăi a declarat că ”am scris bazaconii în PNRR”.

Nu Comisia Europeană este un zid în faţa noastră, ci noi care am scris bazaconii în PNRR suntem un zid în faţa cetăţenilor români”, a răspuns Budăi.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …