Acasă Social Noi propuneri privind certificatul verde de la PNL, nevaccinaţii să plătească spitalizarea, teste gratuite pentru 30 de zile și eliberarea adeverinţei în baza testului de anticorpi

Noi propuneri privind certificatul verde de la PNL, nevaccinaţii să plătească spitalizarea, teste gratuite pentru 30 de zile și eliberarea adeverinţei în baza testului de anticorpi

0
297

Partidele parlamentare, nu au ajuns la un acord privind instituirea certificatului verde obligatoriu în România. Social-democraţii şi liberalii au depus mai multe amendament la proiectul de lege, iar acestea urmează să fie dezbătute şi votate în comisiile de spcialitate de la Camera Deputaţilor, apoi votate în plen.

Noi propuneri privind certificatul verde obligatoriu. Comisia de sănătate din Camera Deputaților s-a reunit marţi pentru a discuta despre legea care prevede obligativitatea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă. Nelu Tătaru a precizat că la şedinţa de marţi au fost prezentate amendamentele depuse de PNL, PSD și AUR, pentru ca membrii comisiei să ia act de ele.

Liberalii, care prin vocea premierului Florin Cîţu au respins propunerea PSD privind testarea obligatorie gratuită pentru nevaccinaţi pentru o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii certificatului verde obligatoriu, fac acum noi propuneri. Mai exact, liberalii au propus ca persoanele nevaccinate ”care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare”.

Un alt amendament propus de liberali prevede că ”personal din cadrul entităţilor publice și private prevăzute la alin.(1) şi (2), beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de 30 zile după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Social-democraţii propuseseră ca angajaţii instituţiilor publice și cei de la privat să beneficieze de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni după data intrării în vigoare a legii certificatului verde COVID la locul de muncă. Teste urmează să fie suportate de stat.

De asemenea, parlamentarul AUR George Simion a depus un amendament care prevede ca certificatul verde COVID să poată fi obținut și în baza testului de anticorpi, nu doar prin vaccinare, testare sau dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.

Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile ”Check DCC”, precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin.(1), cu excepția persoanelor care se află în una din următoarele situații:

lit. a) personalul care face dovada că a dobândit imunitate împotriva SARS – CoV-2, în baza unor teste de anticorpi din sânge sau a unor teste de imunitate celulară din sânge, efectuate în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în amendamentul depus de deputatul AUR.

Având în vedere faptul că există situații în care anumite persoane au dezvoltat anticorpi prin trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 fără a avea rezultatul pozitiv al unui test certificat, se introduc, în vederea utilizării exclusiv pe teritoriul național, certificatele de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor”, se arată în motivarea amendamentului.

Propunerea lui George Simion nu este apreciată de ceilalţi parlamentari. Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că propunerea AUR privind introducerea testului de anticorpi pentru eliberarea certificatului verde nu este agreată.

Nelu Tătaru a declarat că au fost aprobate testările COVID gratuite atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat, pentru o perioadă de 30 de zile.

S-a acceptat un termen de 30 de zile în care să avem testări gratuite”, a spus Nelu Tătaru, precizând că este vorba și despre angajații de la stat și despre cei de la privat.

Ce trebuie să vă menționez este că aceste amendamente pot fi retrase”, a adăugat el.

Întrebat dacă este cazul, în România, de un nou lockdown, Nelu Tătaru spune că este îndeajuns ca românii să se vaccineze și să se protejeze.

Nu! Ar trebui ca România să încerce să respecte niște reguli de precauție, să se vaccineze și, în general, să ne respectăm între noi”.

Cu privire la testul de anticorpi ca parte din certificatul verde, Nelu Tătaru a declarat că ”au fost mai multe păreri, dar în acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând o dovadă științifică”.

Legea care impune certificatul verde la locul de muncă s-a împotmolit înainte de votul final care ar trebui să fie la camera Deputaților. PSD spune că proiectul nu va fi introdus pe ordinea de zi, până când liberalii nu se hotărăsc să-l voteze. PNL este nemulțumit că, în forma actuală, legea prevede teste gratuite, timp de două luni, pentru angajații de la stat care nu sunt vaccinați. Şi consideră că aceasta este discriminare.

Discuțiile pe legea care le impune angajaților certificatul verde s-au blocat după ce premierul Florin Cîţu a spus că legea este discriminatorie pentru angajații de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care aceștia se pot testa gratuit. Proiectul este acum în comisii la Camera Deputaților, cameră decizională, după ce a fost respins la Senat. Angajații români care nu sunt vaccinați ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile.

Este o propunere la legea certificatului verde aflată în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaților. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie. Un alt termen a fost dat de Nelu Tătaru care spunea că abia săptămâna viitoare am putea avea un vot final, iar social democrații au spus că nu îl introduc pe ordinea de zi până când liberalii nu se hotărăsc să voteze.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …