Acasă Actualitate Ordonanța militară Nr. 10

Ordonanța militară Nr. 10

0
0
879

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat o nouă ordonanţă militară. Decizia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi despre noi reguli privind ieşitul persoanelor vârstnice din casă şi despre viitorul anului şcolar în curs, menționată și de președintele Klaus Iohannis. Ea va avea prevederi referitoare la noul interval orar în care persoanele de peste 65 de ani vor putea să iasă afară din casă, dar ar putea cuprinde și alte măsuri, de pildă referitoare la transportul aerian.

Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis.

Starea de urgență a fost decretată în România în data de 16 martie și prelungită în 14 aprilie pentru încă o lună. Decizia dacă se va prelungi sau nu starea de urgență dincolo de 15 mai încă nu a fost luată.

Prevederile din Ordonanţa militară 10:

”Dragi compatrioți, încep prezentarea ordonanței militare nr. 10. Comportamentul dumneavoastră a fost unul responsabil, vă aduc mulțumiri. În curând ne vom apropia de normalitate.

Trebuie să luptăm împotriva acestui inamic, în viitor vom ajunge la normalitate. În această notă am luat următoarele decizii transpuse în Ordonanța Militară nr. 10. O veste bună pentru persoanele care au împlinit 65 de ani, circulația e permisă în afara locuinței sau a gospodăriei în următoarele situații:

Indiferent de intervalul orar, pentru următoarele motive pot circula: deplasare în interes personal, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată, inclusiv tratamentele oncologice, folosind mijloace de transport proprii, ale familiei.

Pot face deplasări pentru activități agricole sau se pot deplasa pentru comercializarea produselor. Persoanele care au împlinit 65 de ani pot circula 7-11 și 19-22, pentru următoarele motive: deplasarea pentru bunuri personale sau pentru animale, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea unui minor, altor persoane vârstnice.

Totodată, programul de lucru va fi organizat de către comercianți în așa fel încât persoanele peste 65 de ani vor avea acces mai ușor.

Referitor la cursele aeriene suspendate pentru 14 zile, am decis prin Ordonanță Militară că va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania și din Spania, către România pentru 14 zile, începând cu 28 aprilie. Același lucru se întâmpla cu Belgia, Austria, SUA, Elveția, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Olanda, Turcia și Iran, pentru o perioadă de 13 zile.

Am prelungit 12 zile perioada de suspendare a zborurilor spre Italia. Tot acolo intră zborurile din Germania și Franța, din 5 mai până pe 14 mai, inclusiv. Rămâne permisivitatea pentru zborurile care efectuează transporturi de marfă, de corespondență, umanitar.

O a treia componentă din ordonanță, un segment la care am lucrat cu colegii mei, este cu privire la lucrătorii din Poșta Română. În sensul în care, pe durata stării de urgență trimiterile poștale pot fi predate personalului poștal prin introducerea în cutia poștală, cu o singură excepție, actele de procedură judiciară. Poștei Române îi revine desigur cadrul instituțional pentru modul în care se desfășoară această activitate.

Își încetează aplicabilitatea prevederi din ordonanțe anterioare, sunt mai multe, le puteți parcurge în toate aceste norme în Monitorul Oficial. Nerespectarea măsurilor poate fi sancționată.

În altă ordine de idei aș dori să vă spun că în această seară toate detaliile pot fi parcurse în Monitorul Oficial al României, partea 1. Dragi prieteni, mulți dintre dumneavoastră m-au întrebat cum va arăta relaxarea după 15 mai.

Va fi o relaxare graduală, după 15 mai trebuie să fim responsabili. Se apropie 1 mai, ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, dar trebuie să ne dăm seama de ceea ce contează cu adevărat, sănătatea și protejarea celor dragi.

Ministerul Afacerilor Interne nu se vor relaxa în această perioadă. Sigur veți da dovadă de implicare, reponsabilitate, patriotism. Mulțumesc”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Judecătoarea Ancuţa Popoviciu, din „Dosarul 2 Mai”, cu problemuțe la mansardă, care striga victimele în sală, va fi mutată la Judecătoria Constanța

Facebook 102 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Judecătoarea Ancuţa Popoviciu, din…