Acasă Social Peste un milion de pensionari români nu vor primi pensiile majorate în urma recalculării de la începutul lunii septembrie 2024

Peste un milion de pensionari români nu vor primi pensiile majorate în urma recalculării de la începutul lunii septembrie 2024

0
0
96

Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a făcut anunţul oficial!

Peste un milion de pensionari români nu vor primi pensiile majorate în urma recalculării de la începutul lunii septembrie 2024, conform declarațiilor șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Acești pensionari sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Deși pensiile lor nu vor scădea, acestea nu vor fi majorate prin recalcularea din septembrie.

Totuși, ei vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege, inclusiv de indexarea de 13,8% aplicată de la începutul anului 2024.

Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024.

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, introduce o formulă nouă de calcul și prevede creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024.

Punctul de pensie va fi de 2.032 lei, iar valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei.

Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă este de 15 ani, iar vârsta de pensionare va fi uniformizată la 65 de ani pentru bărbați și femei, fiind introdusă gradual.

Formula de calcul a pensiei se bazează pe numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar, care include punctele de contributivitate, stabilitate și perioadele asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate includ perioadele de armată, șomaj sau studii universitare.

Legea introduce și o schimbare importantă în ceea ce privește vârsta de pensionare, care va fi uniformizată la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, această măsură fiind introdusă treptat.

De asemenea, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă este stabilit la 15 ani.

”Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.

Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Marcel Ciolacu, anunț major pentru cea mai mare parte a pensionarilor: ”Se modifică plafonul!”. Marcel Ciolacu a făcut un anunț important pentru o mare categorie de pensionari români, începând cu 1 septembrie 2024.

Guvernanții au promis, în nenumărate rânduri, că indiferent de valoarea pensiei rezultată în urma recalculării, veniturile nu vor scădea. Cu alte cuvinte, dacă în urma recalculării reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, pensia nu va scădea, ci se va rămâne la cuantumul cel mai avantajos.

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că, dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.

Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții.

Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare.

Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. Ei sunt cei care nu reușesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia.

Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea”, declara şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, în urmă cu ceva timp, la Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu, anunț important pentru o mare categorie de pensionari.

Marcel Ciolacu vine însă cu vești pentru o mare categorie de pensionari români. Este vorba despre cei cu pensii de peste 2.000 de lei. Potrivit premierului, începând cu data de 1 septembrie, se va modifica și plafonul peste care se impozitează veniturile seniorilor.

Întrebat dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei și dacă aceste pensii vor mai fi impozitate, Marcel Ciolacu a răspuns:

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei…

Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…