Acasă Declarații Premierul Ciolacu, OUG pregătit: ”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază”

Premierul Ciolacu, OUG pregătit: ”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază”

0
0
231

OUG pentru plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, prelungită de Guvern cu 60 de zile. Guvernul va plafona prețul alimentelor de bază încă două luni, până la final de martie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Şeful Exectutivului a adăugat că românii trebuie să beneficieze în continuare de stabilitatea preţulor la alimente şi este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei.

”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Acesta a mai spus că potrivit datelor INS, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023, înainte de introducerea acestei măsuri, diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

”În paralel, voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, cu care am avut şi astăzi o discuţie foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, a completat Ciolacu.

Pe 17 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază, pentru că ordonanţa are un rol foarte important, el precizând că sunt alimente de bază care sunt consumate de 50% din români şi aceste alimente de bază sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii. Ministrul PSD a mai anunţat că vor fi luate în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale.

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază decisă anul trecut urmează să expire la 31 ianuarie.

Pe lista alimentelor cu prețuri plafonate vor fi adăugate și alte produse, posibil untul și gemul.

Măsura adaosului comercial de 20% a fost introdusă ințial pentru 3 luni, iar din noiembrie a fost extinsă cu încă un trimestru.

În prezent, sunt 21 de produse care au adaos comercial limitat, printre care unele sortimente de pâine, carne, dar și fructe și legume vrac.

La afârșitul lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Clotilde Armand se victimizează din nou, neomarxista de la Sectorul 1, susține că este persecutată la ordin politic: „Sunt linșată pentru reformele luate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Clotilde Armand se victimizează din no…