Acasă Social Recensământ 2022, un eșec, șeful INS, anunţ privind amenzile pentru cei care au dat date eronate sau au refuzat recenzarea, ce populaţie mai are România

Recensământ 2022, un eșec, șeful INS, anunţ privind amenzile pentru cei care au dat date eronate sau au refuzat recenzarea, ce populaţie mai are România

0
872

Recensământ 2022. Şeful INS, Tudorel Andrei, anunţ de ultimă oră privind amenzile pentru cei care au dat date eronate sau au refuzat recenzarea.

Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendaţi, deşi autorităţile amenințaseră cu sancţiuni de 3.000 de lei.

Şeful Institutului Naţional de Statistică spune că nu va exista nicio amendă. Pentru cei care nu au participat la procesul de recenzare se vor lua date din sistem, de la precedentul recensământ.

Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau Subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni„, a declarat pentru Observator Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011.

Potrivit datelor recensământului încheiat la finalul lunii iulie, aproximativ 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică.

Populația stabilă a țării era de 20,12 milioane la recensământul din 2011, cu un milion mai mult decât în prezent.

Unii români au refuzat sau nu au ştiut să completeze formularele de recenzare.

Primele rezultate ale recensământului vor fi publicate în decembrie 2022, a anunțat luni INS.

Până în 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021, se arată într-un comunicat al INS.

După recensământul de anul acesta, preşedintele Institutului Naţional de Statistică se arată pesimist în ceea ce priveşte evoluţia demografică, anunţând dezechilibre majore între numărul de pensionari și cel de tineri.

Şeful INS anunţă că populaţia României a scăzut de la 20,12 milioane, cât era la recensământul din 2011, la 19 milioane de locuitori.

Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică.

Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe.

600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS, la Realitatea.

Potrivit şefului INS, 95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ.

Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă”, a mai declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

El a adăugat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Reamintim că până la data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel național aproape 17 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 87,4% din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane).

Participarea la recenzare a fost obligatorie, iar cei care au refuzat sau ignorat procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare după 31 iulie 2022.

Cea mai mică amendă în acest caz este 1.000 de lei. Amenda maximă pentru cei care nu se recenzează este de 3.000 de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Praf în ochi, guvernul analizează să crească de la 2.000 la 3.000 de lei, plafonul până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului

Guvernul Ciucă, analizează să crească de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, plafonul până la…