Acasă Social S-au încheiat negocierile cu profesorii, oferta finală anunţată de Guvern pentru ca dascălii să înceteze greva: ”Două vouchere”

S-au încheiat negocierile cu profesorii, oferta finală anunţată de Guvern pentru ca dascălii să înceteze greva: ”Două vouchere”

0
90

Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a spus acesta.

Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iulie și alte în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie.

De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie.

Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat, astăzi, după discuţiile cu sindicaliştii din Educaţie, aflaţi în grevă generală, că a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aducerea salariilor la nivelul din grila aferentă anului 2022.

Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare„, a anunţat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Cinci miniştri din cabinetul condus de Nicolae Ciucă, printre care şi Marius Budăi, au ajuns, în această după-amiază, la întâlnirea cu sindicaliştii din Educaţie, la sediul FSLI, pentru o nouă rundă de negocieri care poate pune capăt grevei generale a profesorilor.

S-au încheiat negocierile cu profesorii. Oferta finală anunţată de Guvern pentru ca dascălii să înceteze greva. S-au încheiat negocierile guernanţilor cu profesorii. Nu poate fi vorba despre o creștere de salarii, anunţă Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, după negocierile cu sindicatele din educaţie.

Am avut o discuție fructuoasă. Am spus că nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri„, a declarat Marian Neacşu.

Potrivit lui, educația va fi prioritate în noua lege a salarizării.

Oferta suplimentară a guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională.

Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie„, a precizat secretarul general al Guvernului.

Întrebat dacă au acceptat sindicaliștii această oferta, Marian Neacşu a spus că liderii discută cu colegii din teritoriu, iar joi guvernanţii vor primi un răspuns.

Prim-ministrul României nu a participat la negocieri, ci l-a trimis pe secretarul general al Guvernului. La negocieri au participat Marius Constantin Budăi – Ministerul Muncii, Marian Neacșu – Secretar General al Guvernului României, Simion Hancescu – Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Marius Nistor – Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Anton Hadăr – președintele Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, Adrian Câciu – Ministerul Finanțelor și Marcel Boloș – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de Ligia Deca – Ministerul Educației.

Ligia Deca: ”Salariile personalului didactic și nedidactic trebuie să crească.”

Ligia Deca: ”Fiecare școală are un director, o conducere, care are responsabilitatea de a comunica cu părinții. Cred că trebuie să așteptăm răspunsul sindicatelor ca să vedem care este situația. Ei trebuie să vină cu un răspuns. Salariile personalului didactic și nedidactic trebuie să crească”.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

”Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.”

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la Bacalaureat, sindicatele, o nouă ofertă de la Guvern

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor …