Prin luna Mai a acestui an, pe la sfărșitul lunii așa, în plină stare de urgență, atunci când măștilșe începeau să devină obligatorii, guvernul PNL își asuma că persoanele defavorizate vor primi măști gratuit. Dar să vedem cam ce declarații făceau ”autoritățile”, guvernul PNL pe atunci vizavi de acest subiect:
Măștile de protecție deveneau obligatorii în România, în spațiile închise precum supermarketuri și în mijloacele de transport în comun. ”Pentru că s-ar putea să nu ți le permiți sau să le găsești, Guvernul ți le va da gratuit.”
În cea mai recentă conferință a Ministrului Sănătății, oficialul a detaliat primele particularități ale unei oferte de nerefuzat pentru milioane de români. Este vorba de acordare gratuită de măști de protecție pentru 2,3 milioane de persoane din categorii nefavorizate. Respectivii români vor primi nu mai puțin de 50 de măști pentru o perioadă de două luni.
”În urma modificării în Parlament a hotărârii de guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi în ședința de guvern o Ordonanță de Urgență privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, către autoritățile locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate. În acest sens, am aprobat măști de protecție pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”, a declarat ministrul.
Achiziția măștilor va fi posibilă datorită suplimentării bugetului de la Sănătate cu 230 de milioane de lei, doar această cauză nobilă. Partea bună este că românii nu vor aștepta foarte mult până când vor primi respectivele măști. ”Acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede. În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, în trei zile DSP-urile vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, declara Nelu Tătaru pe 22 Mai 2020.
În ceea ce privește persoanele vizate de aceste proiect, cele 2,3 milioane de români fac parte din categorii cât se poate de precise:
a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor de catre autoritătile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari si ai mediatorilor sanitari, în termen de maxim 3 zile de la primirea acestora din partea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.”
Suntem în data de 05 August, adică au trecut mai bine de două luni de la acea declarație, nici măcar o persoană defavorizată nu a primit nici măcar o mască gratuită, ba unii mai bătrâni și mai amărâți, folosesc pungi de plastic pe post de ”măști”, doar ca să nu fie amendați de același guvern care trebuia să le asigure necesarul de măști lunar. Și cumva, înțelegem că e tot vina PSD!
Acum, același guvern care nu a fost în stare să livreze persoanelor defavorizate niște amărâte de măști care se altfel se vând la suprapreț cam pe oriunde, vor reuși să asigure copiilor proveniți din familii devavorizate, tabletele necesare pentru efectuarea cursurilor online? Dacă nu ar fi trist și tragic, am râde mult!
”Autoritățile” sunt conștiente, că acele tablete care de fapt nu se vor da niciodată, vor trebui și conectate la o rețea de internet, altfel nu își vor îndeplini scopul propus, da…?!
Dar care sunt totuși condițiile prin care o familie defavorizată, care nu a primit măști, dar va primi tabletă…o vor face? Păi să vedem:
Pentru a putea beneficia de una dintre cele 250.000 de tablete utilizate pentru cursurile online, elevii și familiile din medii defavorizate trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Potrivit edupedu.ro. elevii și familiile lor trebuie să îndeplinească trei condiții și anumite criteriile generale.
Părinții acestora vor semna un contract de comodat cu școala, pentru a primi tableta, după ce vor da o declarație pe propria răspundere și vor depune o cerere. Contractul respectiv are o serie de obligații pentru elevi.
Criteriile generale stabilite prin Ordinul Ministrului Educației nr. 4.738/2020 pentru selecția elevilor care pot primi tablete sunt:
Să fie elevi din învățământul primar, ”gimnazial și secundar”, după cum stabilește Ordinul.
Să fie elevi proveniți din medii defavorizate.
Familia nu trebuie să dețină nici un telefon cu conexiune la internet
Condițiile specifice pentru selecția celor care vor primi tablete, potrivit Ordinului, sunt următoarele:
Să fie elevi ai căror familii nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
Elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
Elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.
Cele trei condiții cumulate pe care un elev și familia lui trebuie să le îndeplinească pentru a putea primi tableta sunt următoarele:
Să provină din medii defavorizate (nu neapărat din mediul rural, ci și/sau din familii cu situații dificile, aflate în risc de sărăcie sau monoparentale, cu venituri reduse, aflate în deprivare materială severă)
Niciun membru al familiei (mama, tata, frații) să nu dețină nici măcar un telefon cu acces la internet – părintele este pus să semneze o declarație pe proprie răspundere pentru asta (falsul în declarații are consecințe penale)
S-a întors cu familia din diaspora în acest an și nu are “posibilitatea de a dispune” de un telefon conectat la internet.
După primirea tabletei, familiei îi revin o serie de obligații
Familia care ia tableta trebuie să se “îngrijească de conservarea bunului dat în folosință gratuită ca un bun proprietar”, potrivit art. 2.148 din Codul Civil.
Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinația acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terț să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.
Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat, potrivit art 2.149 din Codul Civil.
Dacă însă comodatarul folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungește folosința după scadența restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forțe majore, afară de cazul când dovedește că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forțe majore.
Modelul contractului de comodat a fost publicat ca anexă la Ordinul de Ministru și poate fi descărcat de AICI.