Acasă Social Zonele din România unde e interzisă tăierea porcului în această perioadă, fără avizul medicului veterinar

Zonele din România unde e interzisă tăierea porcului în această perioadă, fără avizul medicului veterinar

0
487

”Pesta porcină”, dă peste cap planurile românilor înainte de Sărbători. Există mai multe localități din România unde autoritățile au interzis sacrificarea porcilor de Crăcăiun, fără avizul veterinarului.

Zonele din România unde e interzisă, tăierea porcului. Mai mult decât atât, se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale.

De altfel, în județul Bacău, numărul porcilor infectați cu COVID, a ajuns la 156 după ce alte patru cazuri au fost depistate la mistreții din fondurile cinegetice din județ.

Veterinarii din acest județ au anunțat identificarea unui nou focar de pestă porcină la porcii domestici, de data asta în gospodăriile populației din comuna Pârjol.

La această dată, la nivelul județului, sunt active 156 cazuri de pestă porcină la mistreți, situații în care se aplică restricțiile conform legislației sanitare veterinare în vigoare, în domeniu”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Dacă autoritățile sanitare veterinare vor depista ”exploataţii de contact“, riscul este ca toți porcii din acea zonă să fie exterminați, reducându-se astfel riscul răspândirii bolii.

Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA. Sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, care va proceda la efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care există semne clinice sau morfopatologice care ar putea fi atribuite pestei porcine africane, se va preleva un număr suficient de probe de la animale, pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii”, au subliniat specialiștii Direcției Sanitare Veterinare.

Se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale. De altfel, în această perioadă, sunt programate controale în trafic, cu sprijinul echipajelor de poliție”, se arată în comunicatul DSVSA Bacău.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la Bacalaureat, sindicatele, o nouă ofertă de la Guvern

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor …