Acasă Sport România bate Israel și după 8 ani, se califică din nou la un turneu final, mai rămâne o necunoscută, meciul cu Elveția: ”Euro 2024, venim!”

România bate Israel și după 8 ani, se califică din nou la un turneu final, mai rămâne o necunoscută, meciul cu Elveția: ”Euro 2024, venim!”

0
0
77

România se întoarce în fotbalul mare! A reuşit, după opt ani, să se califice la Campionatul European după ce a învins Israel cu 2-1. Bucuria tricolorilor a fost atât de mare încât au întrerupt conferinţa de presă a selecţionerului cu strigăte de fericire. Naţionala joacă şi marţi împotriva Elveţiei, pe Arena Naţională. Meciul, care va stabili liderul grupei, va fi difuzat de Antena 1.

Naţionala de fotbal a României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins echipa Israelului cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe Pancho Arena din Felcsut (Ungaria), în penultimul său meci din Grupa I a preliminariilor.

”CALIFICARE”, asta au strigat la unison Tricolorii, sâmbătă seară, după meciul cu Israel, în urma căruia România a obținut viza pentru Campionatul European din 2024. Victoria elevilor lui Edi Iordănescu va aduce în conturile Federației Române de Fotbal (FRF) o sumă astronomică, iar Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, a dezvăluit câți bani vor primi jucătorii care au făcut spectacol la Felcsut.

România, care avea nevoie doar de un punct pentru a se califica, va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Tricolorii au făcut un meci foarte bun în Ungaria, în ciuda unui start ratat, câştigând prin golurile marcate de George Puşcaş (10) şi Ianis Hagi (63).

Israelul deschisese scorul în min. 2, prin Eran Zahavi (2). România a început cu stângul, primind gol după 90 de secunde, la un corner executat de Gloukh, urmat de o deviere a lui Miguel Vitor, iar Eran Zahavi a reluat simplu în plasă.

Echipa antrenată de Edward Iordănescu nu fost afectată prea tare de această lovitură, reuşind egalarea în min. 10: Drăguş a şutat cu efect de la 22 de metri, portarul a respins în transversală, iar mult-hulitul Puşcaş, atent, a reluat cu capul în plasă.

Tricolorii au continuat să joace bine şi Răzvan Marina a avut o ocazie bună (12), însă Glazer a respins şutul său. Apoi, Drăguş (19) a şutat peste poartă de la 18 de metri. Israelienii au fost periculoşi prin Khalaili (23), care a trimis din voleu peste ţintă, de la 12 metri. Imediat, Drăguş putea aduce România în avantaj, dar a nimerit bara cu un şut din întoarcere (24). Israelul a avut două oportunităţi bune, dar acelaşi Khalaili a reluat peste din poziţie bună, după ce Moldovan respinsese şutul lui Turgeman (26), iar Gloukh (32) l-a testat cu un şut din unghi pe Moldovan, prins în doi timpi.

Puşcaş (38) a fost aproape de un gol de senzaţie, reluând spectaculos cu călcâiul, dar portarul Glazer a fost atent. România a început în forţă repriza secundă, dar şutul lui Puşcaş din unghi (47) a fost respins de Glazer, iar Screciu a şutat prin faţa porţii câteva secunde mai târziu. R. Marin (49) a trimis peste poartă de la 12 metri, din poziţie foarte bună. Stanciu (51) a şutat din voleu de la 18 metri, însă pe lângă poartă.

Prima ocazie notabilă a israelienilor de după pauză a fost şutul lui Gloukh (53), care a trecut puţin pe lângă poartă. România a marcat golul victoriei în min. 63, prin Ianis Hagi, cu un şut la colţul scurt, după ce i-a revenit mingea în urma unei centrări blocate.

Mihăilă a ratat cu poarta goală (74), la un contraatac purtat de Răzvan Marin (74). Zahavi (82) a tras de la 22 metri, dar Moldovan a reţinut.

În min. 84, situaţia tricolorilor s-a complicat, după ce Mihăilă a fost eliminat, după o intrare dură la Turgeman. Israelul a presa pe final, dar a făcut-o fără prea luciditate, ultima oportunitate fiind ratată de Gorno (90+4), însă mingea expediată de el a fost reţinută de Moldovan.

Neînvinsă după nouă meciuri, România este liderul grupei, după ce Elveţia a remizat acasă cu Kosovo, 1-1. România va juca marţi ultimul meci din grupă, pe Arena Naţională, contra Elveţiei (21:45). Israel – România 1-2 (1-1) Au marcat: Eran Zahavi (2), respectiv George Puşcaş (10), Ianis Hagi (63). Felcsut (Ungaria), Pancho Arena

Preliminariile EURO 2024 – Grupa I

Au evoluat echipele:

Israel:

18. Omri Glazer – 2. Eli Dasa (căpitan; 14. Gavriel Kanichowsky, 62), 4. Miguel Vitor, 3. Shon Goldberg, 12. Roy Revivo (9. Tai Baribo, 76) – 8. Dor Peretz, 6. Neta Lavi (16. Mohamad Abu Fany, 62), 15. Oscar Gloukh – 11. Anan Khalaili (13. Idan Gorno, 77), 7. Eran Zahavi, 19. Dor Turgeman. Selecţioner: Alon Hazan.

Rezerve neutilizate: 1. Daniel Peretz, 23. Yoav Jarafi – 5. Raz Shlomo, 10. Ramzi Safuri, 17. Gadi Kinda, 20. Avishay Cohen, 21. Dan Glazer, 22. Ofir Davidzada. România: 12. Horaţiu Moldovan – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu – 18. Răzvan Marin (8. Alexandru Cicâldău, 87), 5. Vladimir Screciu (6. Marius Marin, 77), 10. Nicolae Stanciu (căpitan; 4. Adrian Rus, 87) – 14. Ianis Hagi (17. Florinel Coman, 65), 9. George Puşcaş, 19. Denis Drăguş (13. Valentin Mihăilă, 65). Selecţioner: Edward Iordănescu. Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. Ionuţ Radu – 7. Denis Alibec, 20. Darius Olaru, 21. Olimpiu Moruţan, 22. Vasile Mogoş, 23. Andres Dumitrescu.

Arbitru: Francois Letexier; arbitri asistenţi: Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni; al patrulea oficial: Jeremy Stinat (toţi din Franţa) Arbitru video: Jerome Brisard; arbitru asistent video: Eric Wattellier (ambii din Franţa) Observator UEFA pentru arbitri: Gheorghi Iordanov (Bulgaria); Delegat UEFA: Eduard Dervishaj (Spania) Cartonaşe galbene: Miguel Vitor (37), Coman (71), Raţiu (78), Baribo (83), Zahavi (90+1). Cartonaş roşu: Mihăilă (84).

Calificarea României la EURO 2024 aduce o sumă astronomică în conturile FRF! Victoria României obținută în meciul cu Israel va fi răsplătită cu vârf și îndesat de UEFA care va vira în conturile FRF suma de 9,25 milioane de euro pentru calificare.

De asemenea, elevii lui Edi Iordănescu care au acum în buzunar biletele pentru turneul final din Germania vor primi, la rândul lor, niște sume consistente din partea FRF.

Recent, Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, a dezvăluit câți bani vor primi Tricolorii care au făcut tot posibilul ca imnul României să răsune anul viitor la EURO.

”Fotbaliștii au luat pentru calificarea la Campionatul European (n.r.- EURO 2016) cred că 140.000 sau 160.000 de euro. Pentru toată campania şi asta a fost suma pe care au luat-o cei care au jucat toate minutele. Acum este acelaşi algoritm.

La precedenta calificare, toate cheltuielile, primele jucătorilor, primele antrenorilor şi deplasările, au însumat 5.500.000 de euro, din care jucătorii au luat 3.300.000. Din suma totală, jucătorii iau peste 30%. Probabil acum va fi 3.500.000 de euro, chiar 4.000.000″, a declarat Andrei Vochin în urmă cu ceva timp.

Potrivit reprezentanților FRF, o victorie în grupe la EURO 2024 este remunerată cu 1,5 milioane de euro, în timp ce un egal aduce 750 de mii de euro. Totodată, UEFA plătește pentru calificarea în optimi două milioane de euro, 3,25 milioane pentru atingerea fazei sferturilor de finală, 5 milioane pentru accederea în penultimul act și 7 milioane de euro pentru finalistă. Mai mult, câștigătoarea Campionatului European va încasa suma de 10 milioane de euro.

La Felcsut, pe Pancho Arena, în faţa a 600 de suporteri tricolori, Israel a deschis scorul încă din minutul 2, când a marcat Eran Zahavi, lăsat liber în careu la un corner. Românii au egalat în minutul 10, prin George Puşcaş, care a urmărit şi a trimis în plasă mingea revenită din bara transversală la şutul lui Drăguş. Acelaşi Drăguş a trimis în bară în minutul 24, iar gazdele au replicat după opt minute: Zahavi l-a lansat perfect pe Glokh, care a intrat în careu şi a şutat, dar Moldovan a fost la post.

În minutul 38 Puşcaş a trimis spre poartă şi a căzut în careu, însă portarul israelian a prins. Repriza secundă a început cu tricolorii în atac şi Puşcaş a şutat în minutul 47, când Glazer a respins în corner. După un minut, Raţiu a făcut o cursă pe partea dreaptă, a trimis bine în careu şi Răzvan Marin a şutat peste poartă. Al doilea gol al României a venit în minutul 63. Puşcaş a pasat către Răzvan Marin, acesta a trimis la Ianis Hagi care a încercat să paseze în faţa porţii. Balonul i-a revenit lui Ianis care a şutat cu stângul, la colţul scurt, şi a înscris. În minutul 74 Mihăilă a ratat incredibil din faţa porţii, iar atacantul Parmei a primit roşu direct în minutul 85, pentru un fault la Turgeman. S-a încheiat 2-1 şi România va merge la Euro 2024.

Într-un alt meci din grupa I, Elveţia a încheiat la egalitate cu naţionala din Kosovo, 1-1. Ruben Vargas a deschis scorul pentru gazde, iar Kosovo a egalat pe final, prin Hyseni. În clasament, România este pe primul loc al grupei, cu 19 puncte, urmată de Elveţia, cu 17 puncte. Ambele echipe s-au calificat pentru turneul final. Pentru tricolori este a şasea oară când merg la turneul final al campionatului european, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

„EURO, venim. Dar nu am reuşit să învingem Kosovo, o echipă de mâna a treia, aşa că este o calificare fără euforie. Putem spune doar un lucru: Mulţumesc, România!”, au scris elveţienii de la Blick.

„Chiar şi după naşterea cu forcepsul, bebeluşii minunaţi pot vedea lumina zilei. Calificările la EURO 2024 au fost o astfel de naştere. În final, obţinem biletele pentru Germania graţie victoriei României împotriva Israelului. Euforie? Departe de asta. Jocul împotriva Kosovo, împotriva unei echipe extrem de limitate? Performanţa echipei naţionale? Departe de a fi bună…

Calificarea la EURO 2024 este un succes, dar nimeni nu vrea să sărbătorească.

Pentru că am condus. Din nou! Ca de fiecare dată. Golul care părea să rezolve totul a fost din nou marcat de Ruben Vargas. Ce a urmat, însă, e deja-vu. România, Kosovo, Belarus, Israel. Ai noştri au cedat jocul. Berisha a avut şansa să egaleze. Xhaka a văzut galbenul, din frustrare. Am ratat ocazia de a face 2-0 de câteva ori. Şi apoi, de nicăieri, vine egalarea, din piciorul Hyseni, care a profitat de adormirea lui Akanji.

Nebunie, nebunie. Dar am terminat cu asta. Germania, venim. Nimănui nu îi place să se bucure, nici măcar pe teren. Sunt nişte aplauze din tribune, dar şi fluierături…

Elveţia se chinuie, dar sunt eforturile unui student slab care se chinuie, dar nu ajunge nicăieri. Schimbările făcute de Murat Yakin nu au avut efectul scontat. Doar Shaqiri poate fi considerat câştig”, au mai scris elveţienii.

Elveţia şi România se întâlnesc pe Arena Naţională marţi, 21 noiembrie, de la ora 21:45, într-un meci a cărui singură miză este primul loc în grupa de calificare.

Răzvan Burleanu a făcut primele declarații după calificarea la Euro 2024. Președintele FRF a numit naționala României o „generație de eroi” și speră ca victoria împotriva Israelului să fie un exemplu pentru întreaga societate românească.

Burleanu a subliniat că a fost foarte important pentru managmentul FRF să susțină în continuare, în ciuda întregii opinii publice „un selecționer care nu are rezultate”.

Președintele FRF a făcut referire la campania dezastruoasă din Liga Națiunilor, în urma căreia selecționerului Edi Iordănescu i s-a cerut în presă deschis demisia. Burleanu admite că „am fost foarte jos”.

În cele din urmă România a reușit să se califice la Euro 2021 după ce am avut șansa unei grupe accesibile. Victoria împotriva Israelului, 1-2 la Budapesta, ne-a adus biletele pentru Germania la Euro 2024 după o pauză de 8 ani.

”Am simțit încredere din partea suporterilor români. Am fost foarte jos”, a precizat Burleanu, într-o conferință de presă.

”Suntem neînvinși. E o călătorie extrem de frumoasă. Mi-aș dori ca această călătorie să fie o sursă de inspirație pentru ca un număr mare de copii, băieți și fete să se apuce de fotbal. O sursă de inspirație pentru ca tinerii români să-și asume funcții de conducere fie în mediul public sau privat. Trebuie să inspirăm întreaga societate”, a mai adăugat președintele FRF.

Încarcă mai mult
Load More In Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

ITIA a publicat decizia completă a tribunalului în cazul Simonei Halep, Staff-ul lui Mouratoglou este implicat în cazul de dopaj

ITIA a publicat decizia completă a tribunalului în cazul Simonei Halep. Documentul are 126…