Acasă Sport Sezonul 2025 de Formula 1, ”Marele Circ” începe oficial în acest weekend, pe 14-16 martie, cu Marele Premiu al Australiei

Sezonul 2025 de Formula 1, ”Marele Circ” începe oficial în acest weekend, pe 14-16 martie, cu Marele Premiu al Australiei

0
0
3

Sezonul 2025 de Formula 1 începe oficial în acest weekend, pe 14-16 martie, cu Marele Premiu al Australiei, desfășurat pe circuitul Albert Park din Melbourne. Aceasta va fi prima cursă a sezonului, marcând revenirea F1 în Australia ca etapă de deschidere, după mai mulți ani în care Bahrainul a fost gazda debutului. Antrenamentele, calificările și cursa vor putea fi urmărite în universul Antena.

Ediţia 2025 a Campionatului Mondial de Formula 1 va debuta în acest weekend, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei, un nou sezon pe parcursul căruia ar putea fi doborâte mai multe recorduri în cea mai importantă competiţie din sporturile cu motor, scrie L’Equipe.

”Anul trecut începeam sezonul nou, pentru prima oară în istoria F1, cu o grilă neschimbată față de anii anteriori. De data aceasta avem mulți piloți noi și pentru sezonul 2026, în continuare foarte multe locuri ce nu sunt ocupate. Avem debutanți ca niciodată”, a comentat Cătălin Ghigea, la Antena 3 CNN.

În sezonul 2026 vor fi 11 echipe, nu 10: se alătură cei de la Cadillac.

”A fost confirmat faptul că s-a aprobat intrarea celei de-a 11-a echipe în F1. Va avea motoare Ferrari, cel puțin până în 2028 până își dezvoltă propriul motor. Și vom avea doi piloți, necunoscuți”, a mai adăugat Ghigea.

Program Marele Premiu al Australiei

Vineri, 14 martie, ora 03:30 – antrenamente 1 (Antena Play)

Vineri, 14 martie, ora 07:00 – antrenamente 2 (Antena Play)

Sâmbătă, 15 martie, ora 03:30 – antrenamente 3 (Antena Play)

Sâmbătă, 15 martie, ora 06:45 – calificări cursă (Antena 3 CNN și Antena Play)

Duminică, 16 martie, ora 05:45 – cursă (Antena 1 și Antena Play)

Sezonul 2025 de Formula 1 va cuprinde 24 de curse, va debuta cu Marele Premiu al Australiei, pe 16 martie, la Melbourne, şi se va încheia pe 7 decembrie, la Abu Dhabi.

Astfel, britanicul Lewis Hamilton, care va concura în acest an sub culorile Ferrari, după 12 sezoane petrecute la Mercedes, are ocazia să cucerească, la 40 de ani, al optulea său titlu de campion mondial şi să îmbunătăţească astfel recordul de şapte titluri pe care îl împarte în acest moment cu legendarul pilot german Michael Schumacher.

Olandezul Max Verstappen (Red Bull), actualul campion al lumii, luptă anul acesta pentru câştigarea celui de-al cincilea său titlu mondial consecutiv, după ce a dominat ultimele patru sezoane din Marele Circ. Verstappen l-ar putea egala la rândul său pe Michael Schumacher, dacă va cuceri a cincea sa coroană consecutivă de campion.

Italianul Andrea Kimi Antonelli (18 ani), succesorul lui Hamilton la Mercedes, poate deveni cel mai tânăr câştigător al unui Grand Prix de Formula 1, dacă va reuşi să se impună într-una dintre primele trei curse ale sezonului (Australia, China sau Japonia). Un succes în primele trei etape i-ar permite lui Antonelli să doboare recordul lui Max Verstappen, învingător în Marele Premiu al Spaniei din 2016, la vârsta de 18 ani, 7 luni şi 15 zile. De menţionat că italianul poate doborî, de asemenea, recordul celui mai tânăr pilot plecat din pole position, deţinut de germanul Sebastian Vettel (21 de ani).

Max Verstappen a obţinut până în prezent 63 de victorii alături de Red Bull, ocupând locul al treilea în clasamentul piloţilor cu cele mai multe victorii sub culorile unei singure echipe, după Lewis Hamilton (84 de succese cu Mercedes) şi Michael Schumacher (72 de victorii cu Ferrari). Pentru a depăşi recordul britanicului în acest sezon, olandezul ar trebui să se impună în 22 dintre cele 24 de Mari Premii din calendar (îmbunătăţind astfel propriul record de 19 victorii pe parcursul unui an).

La 43 de ani, spaniolul Fernando Alonso, dublu campion mondial de Formula 1, este prezent în continuare în paddock-ul Marelui Circ. Dacă va câştiga un Grand Prix în acest sezon, Alonso va deveni pilotul cu cea mai mare distanţă între două victorii, deţinut de Riccardo Patrese (6 ani şi 21 de zile între succesele sale din Marele Premiu al Africii de Sud, în 1983, şi Grand Prix-ul statului San Marino, în 1990). Ultima victorie obţinută de Alonso datează din 12 mai 2013, când s-a impus în cursa de la Barcelona.

Calendarul sezonului 2025 de Formula 1:

  • 16 martie: Marele Premiu al Australiei (Melbourne)
  • 23 martie: Marele Premiu al Chinei (Shanghai) – va programa şi o cursă de sprint (22 martie)
  • 6 aprilie: Marele Premiu al Japoniei (Suzuka)
  • 13 aprilie: Marele Premiu al Bahrainului (Sakhir)
  • 20 aprilie: Marele Premiu al Arabiei Saudite (Jeddah)
  • 4 mai: Marele Premiu de la Miami – va programa şi o cursă de sprint (3 mai)
  • 18 mai: Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna (Imola/Italia)
  • 25 mai: Marele Premiu al Principatului Monaco
  • 1 iunie: Marele Premiu al Spaniei (Barcelona)
  • 15 iunie: Marele Premiu al Canadei (Montreal)
  • 29 iunie: Marele Premiu al Austriei (Spielberg)
  • 6 iulie: Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone)
  • 27 iulie: Marele Premiu al Belgiei (Spa-Francorchamps) – va programa şi o cursă de sprint (26 iulie)
  • 3 august: Marele Premiu al Ungariei (Budapesta)
  • 31 august: Marele Premiu al Olandei (Zandvoort)
  • 7 septembrie: Marele Premiu al Italiei (Monza)
  • 21 septembrie: Marele Premiu al Azerbaidjanului (Baku)
  • 5 octombrie: Marele Premiu de la Singapore
  • 19 octombrie: Marele Premiu al Statelor Unite (Austin) – va programa şi o cursă de sprint (18 octombrie)
  • 26 octombrie: Marele Premiu al Mexicului (Ciudad de Mexico)
  • 9 noiembrie: Marele Premiu al Braziliei (Sao Paulo) – va programa şi o cursă de sprint (8 noiembrie)
  • 22 noiembrie: Marele Premiu de la Las Vegas
  • 30 noiembrie: Marele Premiu al Qatarului (Lusail) – va programa şi o cursă de sprint (29 noiembrie)
  • 7 decembrie: Marele Premiu de la Abu Dhabi (Yas Marina)

Echipele și piloții F1 2025:

  • Alpine: Pierre Gasly (nr. 10) şi Jack Doohan (nr. 7)
  • Aston Martin: Lance Stroll (nr. 18) şi Fernando Alonso (nr. 14)
  • Scuderia Ferrari: Charles Leclerc (nr.16) şi Lewis Hamilton (nr. 44)
  • Sauber Kick: Nico Hülkenberg (nr. 27) şi Gabriel Bortoleto (nr. 5)
  • Haas: Esteban Ocon (nr. 31) şi Olivier Bearman (nr. 87)
  • McLaren Racing: Oscar Piastri (nr. 81) şi Lando Norris (nr. 4)
  • Mercedes: George Russell (nr. 63) şi Andrea Kimi Antonelli (nr. 12)
  • Racing Bulls: Isack Hadjar (nr. 6) şi Yuki Tsunoda (nr. 22)
  • Red Bull Racing: Max Verstappen (nr. 33) şi Liam Lawson (nr. 30)
  • Williams Racing: Alex Albon (nr. 23) şi Carlos Sainz (nr. 55)

Formula 1 va schimba semnificativ monoposturile în 2026, dar acum în 2025 avem parte de multe schimbări între piloți, inclusiv câțiva debutanți, iar McLaren și Ferrari par pregătite să îi fure titlul lui Verstappen. Mai sunt și câteva modificări de regulament despre care puteți citi mai jos.

O singură schimbare este de fapt importantă: nu se va mai acorda un punct pentru cel mai rapid tur de circuit în cursă. Se dau puncte doar pentru poziția la finalul cursei.

O altă schimbare este introducerea unui dispozitiv de răcire a piloților, ce va putea fi utilizat în cursele cu temperaturi de peste 30,5 grade Celsius. Acesta va fi furnizat de Chillout Motorsports, o compania americană ce oferă soluții similare și în NASCAR și alte sporturi. Este vorba de un tricou cu răcire, practic niște tuburi cu apă cu o lungime totală de 48 de metri, iar sistemul de răcire este o cutiuță ce arată ca o sursă de PC, alimentată cu baterie, răcirea apei fiind asigurată de curentul de aer al mașinii.

FIA permite ca greutatea monoposturilor să fie cu 5 kilograme mai mare în cursele în care se montează acest sistem.

A fost eliminată și restricția privind numărul maxim de cutii de viteză ce poate fi utilizat într-un sezon și nu se mai dau deci penalizări pentru schimbarea lor.

De asemenea, Belvedere este vodca oficială a Formulei 1, iar șampania de pe podium va fi Moet, nu spumantul italian Ferrari (coincidență de nume) din anii anteriori.

Structura Marelui Premiu din Monaco a fost schimbată, în sensul că acum sunt obligatorii două schimburi de pneuri în acea cursă. Este obligatorie utilizarea a trei seturi de pneuri, dintre care două diferite. Practic, vor să facă o cursă plictisitoare ceva mai palpitantă introducând mai multe treceri pe la boxe. Pentru telespectatori, Monte-Carlo este plictiseală maximă, dar Formulei 1 îi place acea cursă pentru că atrage iahturi, sponsori, bogăție și petreceri acolo și contribuie la imaginea boemă a sportului.

Încarcă mai mult
Load More In Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ascensiunea Luptătorilor – Ediția I Arad Curtici, 24 mai 2025

Facebook 85 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ascensiunea Luptătorilor – Ediția I…