Acasă Tehnologie Cine sunt adevărații beneficiari ai tehnologiei 5G?!

Cine sunt adevărații beneficiari ai tehnologiei 5G?!

0
0
524

Dincolo de teoriile conspiraționiste, industria așteaptă cu nerăbdare implementarea tehnologiei 5G, care va accelera instalarea inteligenței artificiale în viața de zi cu zi. Roboți industriali sau casnici, autoturisme interconectate și internet la viteze amețitoare pentru filme, jocuri sau muzică, dezvoltarea noii tehnologii va produce mișcări tectonice pe piața tehnologică. Cine câștigă? Libertatea încearcă să răspundă la această întrebare.

Încă dinainte de pandemia de coronavirus, pe internet circulau deja tot felul de teorii ale conspirației legate de tehnologia 5G. Acestea au luat avânt însă în starea de urgență, după ce majoritatea statelor lumii au luat decizia de a închide economia timp de două luni. Cea mai populară este cea care dă vina pe “oculta mondială”, care se folosește de COVID ca să implanteze cipuri și să instaleze turnuri 5G prin intermediul cărora să controleze lumea. Libertatea vă prezintă adevărații câștigători ai trecerii la 5G. Cipurile sunt implicate, dar nu în modul în care propovăduiesc conspiraționiștii.

Furnizorii de echipamente Tehnologia 5G reprezintă a cincea generație de rețele mobile, iar principalul său avantaj îl constituie viteze mult mai mari decât cea care poate fi obținută prin actualele rețele 4G LTE. Astfel, primii câștigători direcți sunt furnizorii de echipamente 5G. Principalii producători la nivel mondial sunt Huawei (China), Ericsson (Suedia) și Nokia (Finlanda).

Pe lângă aceștia, mai activează și o serie de companii mai mici, precum Samsung (Coreea de Sud), ZTE (China) și NEC și Fujitsu (ambele Japonia). Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, ajungând în această postură după ajutoare imense din partea statului chinez. Huawei a instalat rețele 5G în China, dar la nivel mondial are de înfruntat opoziția SUA, care cere aliaților să nu folosească tehnologie Huawei de teama spionajului.

Până acum, au interzis Huawei în rețelele 5G Statele Unite, Australia și Japonia, Canada, India și Marea Britanie. Și România are un proiect de lege care blochează practic Huawei să furnizeze stații 5G către operatorii de telefonie.

Operatorii de telefonie

Aceștia sunt, la rândul lor, alți beneficiari ai tehnologiei 5G. Aceștia vor putea vinde noi servicii clienților lor. Tehnologia 5G va permite conectarea a tot mai multe gadgeturi la internet, de la televizoare la electrocasnice. Pe lângă acestea vor ajunge conectați la internet roboții din fabrici, mașinile autonome sau casele inteligente. Toate acestea sunt cunoscute sub numele de “internetul lucrurilor”.

Operatorii de telefonie din România sunt Orange (Franța), Vodafone (Marea Britanie), T-Mobile (Germania) și RCS&RDS – patronat de omul de afaceri Zoltan Teszari. Aceștia urmează să participe la licitația pentru spectrul 5G, care va fi realizată de autorități.

Serviciile de filme, muzică și jocuri online

Consumatorii vor beneficia de viteze mult mai mari de internet, acestea putând ajunge, teoretic, până la 10 Gbps.

Vitezele mai mari vor putea duce la conexiuni mai bune pentru vizionarea de filme, ascultarea de muzică online sau gaming online cu prietenii. Acest lucru înseamnă o dezvoltare mult mai mare a serviciilor de acest gen.

Principalele servicii de streaming la nivel mondial sunt Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Hulu, HBO Max, NBC Peacock, Starz și CBS All Acces, toate din SUA. În China, cele mai mari sunt iQIYI – deținut de Baidu, și Tencent Video.

Cele mai mari servicii de muzică online sunt Spotify (Suedia), Apple Music (SUA) și Tencent Music (China).

În fine, cei mai mari producători de jocuri din lume sunt Activision Blizzard, Electronic Arts, Take Two Interactive, Microsoft (SUA), Ubisoft, Gameloft (Franța), Tencent, Netease (China) și Sony, Nintendo, Konami, Bandai Namco, Sega (Japonia).

Producătorii de cipuri dedicate

Pentru ca toți consumatorii să beneficieze din plin de 5G trebuie ca gadgeturile lor să fie conectate la rețelele 5G. Iar acest lucru ne aduce o nouă categorie de câștigători.

Compania americană Qualcomm este principalul câștigător în acest segment, căci cipurile sale se găsesc pe cea mai mare parte a smartphone-urilor 5G. Un rival mai mic al său este MediaTek, din Taiwan.

De asemenea, Skyworks furnizează cipuri radio pe care Apple le include în iPhone, ca și o altă companie din domeniu, Qorvo.

Alți producători furnizează cipuri care sunt instalate în rețelele de telefonie, astfel încât acestea să funcționeze corect. Una dintre acestea este Marvell Technology Group, care nu trebuie confundată cu Marvel – divizia de filme și benzi desenate cu supereroi a Disney.

O alta este Xilinx – care produce cipuri programabile, în vreme ce alt furnizor este Broadcom, care vinde cipuri către producătorii de echipamente telecom.

În fine, Intel este o altă companie care are de câștigat. Deși lumea știe Intel drept producător de procesoare pentru calculatoare și servere, compania are și un alt as în mânecă: produce cipurile folosite de Nokia și Ericsson în rețelele lor.

Producătorii de softuri de inteligență artificială

Adevăratul potențial al 5G va fi însă atunci când totul va fi conectat în jurul nostru. Iar principalele avantaje vor fi atunci când mașinile, casele și fabricile vor fi legate la internet.

Spre exemplu, mașinile autonome vor folosi datele transmise de senzori pentru a se adapta secundă de secundă la mediu, astfel încât pasagerii să ajungă în siguranță la destinație. Industria va folosi datele colectate de la senzori pentru a optimiza producția sau pentru a veni cu alt design la produse.

Astfel, tehnologia 5G va fi liantul care va face posibile noi progrese tehnologice. Dar acestea se vor baza pe inteligența artificială, care va analiza tot acest flux de date.

În final, de instalarea tehnologiei 5G vor beneficia companiile care sunt avansate în acest domeniu al inteligenței artificiale. Iar cei mai avansați sunt, în acest moment, coloșii americani Google și Amazon.

Ce am înțeles? Am înțeles că marile companii, giganții corporatiști sunt primii beneficiari ai tehnologiei 5G, așa se întâmplă de fiecare când un pas tehnologic se întâmplă, dat totuși care este impactul și costul pe care noi, cetățenii de rând îl vom plăti astfel încât acești mamuți flămânzi să își potolească foamea tehnologică, asta nu ni se spune. Pentru că fiecare pas tehnologic pe care inevitabil omenirea alege să îl facă, vine cu un cost!

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie
Comments are closed.

Vezi Și

Microsoft, avarie de sistem majoră care a afectat întreg mapamondul, aeroporturi blocate, servicii de urgență inaccesibile, bănci închise, încet totul revine la ”normal”

Facebook 24 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Serviciile, de la companiil…