Acasă Tehnologie Hackerii ruşi de la Killnet, au blocat prin atacuri de tip DDoS, pagina web a Serviciului de Informaţii din Bulgaria

Hackerii ruşi de la Killnet, au blocat prin atacuri de tip DDoS, pagina web a Serviciului de Informaţii din Bulgaria

0
64

Guvernul bulgar a confirmat duminica aceasta, că pagina de internet a Agenţiei de Informaţii a ţării a fost atacată şi blocată de grupul de piraţi informatici ruşi Killnet, dând totodată asigurări că hackerii nu au reuşit să sustragă informaţii confidenţiale, transmite EFE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anton Kutev, a declarat că, imediat după miezul nopţii, s-au detectat atacuri de tip DDOS care au provocat o supraîncărcare a serverelor şi au făcut ca pagina să devină inaccesibilă. Pagina de internet a început să funcţioneze normal după miezul nopţii.

Petar Kirkov, coordonator de securitate cibernetică al executivului bulgar, a acuzat de acest atac Killnet, un grup de hackeri care au revendicat responsabilitatea atacului pe reţeaua socială Telegram.

Acest grup rus a mai revendicat un atac similar în octombrie asupra paginii de internet a preşedinţiei, a Ministerului de Interne şi a mai multor bănci şi operatori de telefonie mobilă din Bulgaria. Killnet a realizat numeroase atacuri de la începutul invaziei ruse în Ucraina împotriva ţărilor pe care le consideră duşmănoase cu Rusia.

Ministrul de interne bulgar, Ivan Demerdjiev, a declarat la postul public de radio BNR că atacul nu a avut repercusiuni asupra securităţii ţării şi că pagina web în cauză nu conţine informaţii confidenţiale.

Hackeri ruşi au blocat, la mijlocul lunii octombrie 2022, o serie de site-uri guvernamentale bulgare într-un atac cibernetic la scară largă, conform unui anchetator.

Atacul a făcut ca site-urile preşedinţiei, guvernului, unor ministere cheie şi Curţii Constituţionale din Bulgaria să fie blocate sau să funcţioneze lent, potrivit unor surse oficiale. ‘Acest atac al hackerilor a venit de pe teritoriul Federaţiei Ruse’, a spus şeful agenţiei de investigaţie din Bulgaria, Borislav Sarafov.

Este un atac asupra statului bulgar”, a declarat la rândul său procurorul general Ivan Ghev, care a spus că este ”o problemă serioasă”.

Ca parte a familiei europene, Bulgaria apără valorile europene, a declarat el, adăugând că este ”normal” ca acest lucru să aibă şi consecinţe. Atacul cibernetic asupra instituţiilor bulgare nu a afectat conţinutul acestora sau datele persoanele, a precizat Ministerul Afacerilor Digitale, care a adăugat că atacul a fost oprit.

Bulgaria oferă sprijin umanitar Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să fie bombardată de Rusia. Bulgaria a primit de asemenea şi refugiaţi ucraineni care au fugit de război.

Site-urile internet ale mai multor mari aeroporturi americane au fost scoase din funcţiune pentru scurt timp luni, 10 octombrie 2022, după ce un grup de hackeri proruşi a lansat un apel la piratarea lor, relatează AFP.

Acestea au fost vizate de un atac de tip DoS (denial-of-service) care constă în ţintirea unui sistem informatic inundându-l cu mesaje sau cu cereri de conectare.

Printre aeroporturile vizate au fost cele din Chicago, Los Angeles, Atlanta şi New York. Paginile web ale acestor aeroporturi au fost luate în vizor după ce grupul de hackeri proruşi cunoscut sub numele ‘Killnet’ a publicat o listă a site-urilor lor internet şi i-au incurajat pe susţinătorii săi să le atace.

Nicio perturbare a funcţionării aeroporturilor nu a fost raportată, operaţiunea afectând doar interfaţa web dedicată publicului, care afişează de obicei informaţii despre zboruri şi servicii. Aeroportul internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta a transmis prin Twitter că site-ul său internet ‘este operaţional după un incident survenit în această dimineaţă devreme, care îl făcuse inaccesibil publicului’.

Cercetări pentru a stabili cauzele incidentului sunt în curs’ de desfăşurare, a indicat el, precizând că ‘în niciun moment funcţionarea aeroportului nu a fost afectată”.

Cea mai mare parte a site-urilor internet ale aeroporturilor vizate par să funcţioneze acum normal. Killnet a revendicat atacuri cibernetice săptămâna trecută asupra mai multor site-uri internet oficiale ale guvernului american.

Agenţia anericană de securitate cibernetică şi de securitate a infrastructurilor (CISA) nu a dorit pentru moment să comenteze acest atac cibernetic.

Un atac distribuit de tip refuz-serviciu (DDoS) vizează site-urile web și serverele, întrerupând serviciile de rețea. Un atac DDoS încearcă să epuizeze resursele unei aplicații. Infractorii din spatele acestor atacuri inundă un site cu trafic anormal, ducând la o funcționalitate slabă a site-ului web sau trimițându-l complet offline.

În timpul unui atac DDoS, o serie de instrumente bot sau botnet inundă un site web sau un serviciu cu solicitări HTTP și trafic. În esență, mai multe computere atacă un computer în timpul unui atac, blocând utilizatorii legitimi. Prin urmare, serviciul poate fi întârziat sau întrerupt în alt mod pentru o perioadă de timp.

Este posibil ca hackerii să reușească, de asemenea, să se infiltreze în baza dvs. de date în timpul unui atac, accesând tot felul de informații confidențiale. Atacurile DDoS pot exploata vulnerabilitățile de securitate și pot fi direcționate către orice punct final accesibil public pe internet.

Atacurile de tip refuz al serviciului pot dura ore sau chiar zile. Aceste atacuri cibernetice pot provoca, de asemenea, mai multe întreruperi în timpul unui singur atac. Atât dispozitivele personale, cât și cele de business sunt vulnerabile.

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie

Vezi Și

Twitter a anunţat că, a încetat să mai aplice politica menită să împiedice răspândirea ”dezinformării Covid”

Twitter a anunţat că, a încetat să mai aplice o politică menită să împiedice răspândirea d…