Acasă Tehnologie Licitaţia pentru acordarea frecvenţelor 5G în România, mai la toamnă

Licitaţia pentru acordarea frecvenţelor 5G în România, mai la toamnă

0
138

Licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii 5G va fi organizată abia în ultimul trimestru din acest an, a anunțat marți ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații)

Este a doua amânare, după cea din octombrie anul trecut, când organizarea acestei licitații a eșuat din cauza lipsei implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA, precum și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe.

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat oficial la sfârșitul lunii octombrie 2019 amânarea licitației pentru vânzarea frecvențelor prin care se vor furniza servicii 5G. „Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Pentru a putea fi aplicat, trebuia modificată legislația primară, lucru care nu s-a întâmplat. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic.”, spunea atunci Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

În ciuda acestor întârzieri, reprezentanții ANCOM susțin că România se află în primele 5 țări din UE care au lansat deja servicii 5G comerciale:

Operatorii de comunicații vor trebui să facă planuri de investiții de multe miliarde de euro pe o perioada de 15 ani și trebuie să știe dacă sunt restricții legate de echipamentele pe care le vor folosi. Rămânem însă în primul val al țărilor care au făcut o strategie pentru 5G, și mai mult s-a făcut o rearanjare a spectrului radio astfel încat doi operatori din România au lansat deja servicii 5G comerciale. România se află în primele 5 țări din Europa care au lansat servicii 5G comerciale – Austria și Marea Britanie au lansat servicii 5G în luna mai, iar în iunie – România, Italia și Spania au făcut același lucru„, a spus în 31 octombrie 2019 Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Conform RFI

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie
Comments are closed.

Vezi Și

Windows 10 May 2020 Update, versiunea 2004 20H1

Microsoft urmează să lanseze cel mai probabil în perioada 26/28 Mai, pentru Windows 10, ve…