Acasă Declarații Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: ”Aplicația TikTok ar putea fi interzisă pe dispozitivele guvernamentale din România”

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: ”Aplicația TikTok ar putea fi interzisă pe dispozitivele guvernamentale din România”

0
0
211

Aplicația TikTok, ar putea fi interzisă pe dispozitivele guvernamentale din România. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că o eventuală decizie privind interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat ar putea fi luată miercuri, când se va întruni Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică.

Aplicația TikTok ar putea fi interzisă în România! Sebastian Burduja, a subliniat faptul că această interdicție vizează doar dispozitivele de serviciu ale angajaților de la stat și nu va avea niciun impact asupra dispozitivelor personale ale bugetarilor.

O decizie se va lua în cursul zilei de miercuri, 17 mai, când se va întruni Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică. Este organismul format din toate instituţiile, structurile statului cu atribuţii în zona de securitate cibernetică, se întruneşte la Palatul Cotroceni, e convocat de Administraţia Prezidenţială şi are abilitatea de a emite astfel de puncte de vedere în baza cărora să poată fi luată o eventuală decizie de a interzice aplicaţia.

Vreau să precizez că nu este vorba de a interzice aplicaţia pentru românii care nu lucrează la stat, sau pe dispozitive personale, doar pentru dispozitivele de serviciu luăm în calcul această posibilă interdicţie, care trebuie să se bazeze pe o analiză de specialitate, de aceea se întruneşte Consiliul, să revadă toate analizele care s-au generat pe acest subiect din partea instituţiilor statului şi să ia o decizie în acest sens”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a explicat și cum vor fi prinși funcționarii care folosesc totuși TikTok-ul în timpul serviciului.

Acele date fiind, pe de-o parte, de funcţionare a aplicaţiei, dar pot fi şi date care nu ţin strict de funcţionarea aplicaţiei TikTok şi, de asemenea, ne uităm şi la ce se întâmplă cu aceste date odată ce ele sunt colectate de această aplicaţie, dacă sunt transmise mai departe sau nu… Contează bineînţeles şi partea aceasta de politică de guvernanţă, dacă vreţi, deci faptul că aplicaţia TikTok provine dintr-o regiune a lumii unde guvernul, dacă solicită unei companii private date, ne punem întrebarea dacă acea companie răspunde Da sau Nu, probabil că răspunde Da, indiferent de natura solicitării. Lucrurile acestea stau la baza acestor analize în acest moment”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă vede mai multe riscuri asociate TikTok faţă de alte reţele de socializare, ministrul Burduja a răspuns: ”Este cert că anumite reţele sociale sunt dintr-o anumită parte a lumii, unde poate există guverne democratice, stat de drept, anumite reguli clare, altele sunt din altă parte a lumii, unde lucrurile acestea nu există. Asta e valabil şi pentru orice utilizator din România, nu neapărat pe un dispozitiv de la stat, să îşi pună această întrebare, dacă are încredere în respectiva aplicaţie că nu îi va folosi într-un mod incorect datele”.

De asemenea, ministrul Digitalizării a dezvăluit care sunt următorii pe care autoritățile trebuie să îi facă în cazul în care Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică votează pentru interzicerea aplicației pe dispozitivele guvernamentale.

În baza Legii securităţii cibernetice, noi putem aplica această măsură care să fie ulterior monitorizată la nivelul fiecărei instituţii publice şi pe terminalele de serviciu să se dezinstaleze această aplicaţie într-un termen pe care urmează să îl stabilim”, a detaliat el.

El a explicat că fiecare instituţie are posibilitatea de a verifica, dar vor exista şi alte mecanisme.

În general, trebuie să fim atenţi când ne gândim să interzicem un lucru pentru publicul larg, pentru mine personal cea mai importantă valoare este libertatea pe care o avem. Dacă sunt astfel de excese, şi sunt, ele trebuie gestionate cu maximă atenţie pentru a nu încălca dreptul românilor de a se exprima liber.

Asta este perspectiva mea personală. Dincolo de asta, mesajele care promovează fake news, propaganda, avem şi în Legea securităţii cibernetice (…), legea practic are pentru prima dată pârghii pentru statul român să intervină atunci când constată campanii de dezinformare, de propagandă”, a conchis Sebastian Burduja.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Înainte de a pleca pe 1 decembrie în Dubai, turistul Iohannis, cu o pleoapă căzută, prima apariție după întoarcerea din turneul de lux din Africa

Înainte de a pleca de 1 decembrie în Dubai, turistul Iohannis, cu o pleoapă căzută, prima …